/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov și cererea șefului NATO! Zelenski îi răspunde lui Putin și anunță un bilanț negru

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 742: Apelul Iuliei Navalnaia și reporter condamnat. Rusia e dispusă să „ajute regiunea transnistreană”

06 martie 2024, ora 17:00

Ucraina a doborât 38 din cele 42 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopții de 6 martie, au anunțat miercuri dimineaţă Forțele Aeriene. Marţi, armata ucraineană a anunțat că pe front se duc lupte grele, fiind înregistrate în ultima zi nu mai puțin de 76 de confruntări armate. Emmanuel Macron i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să nu fie „lași" în susținerea luptei acesteia împotriva invaziei rusești. El și-a „susținut pe deplin” declarațiile făcute săptămâna trecută, prin care a evocat trimiterea de trupe străine în Ucraina.

UPDATE Avioanele rusești continuă să efectueze un număr relativ mare de atacuri aeriene asupra Ucrainei, în ciuda rapoartelor Kievului cum că forțele sale au doborât mai multe bombardiere în ultimele săptămâni, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Pe 4 martie, Forbes a raportat că avioanele rusești Su-34, escortate de avioane Su-35, efectuau o sută de ieșiri pe zi pentru a bombarda poziții ucrainene pe o rază de aproximativ 40 de kilometri. La 5 martie, New York Times a raportat că tacticile rusești se îndreptau către operațiuni aeriene intensificate. Aceste rapoarte arată faptul că Rusia menține un nivel ridicat de operațiuni aeriene în Ucraina, în ciuda pierderilor.

UPDATE Un parc ecologic din Kiev a luat foc, dar pompierii au reușit să stingă incendiul, a transmis Administrația de Stat a orașului. Nu au fost raportate victime. Într-o postare pe rețelele de socializare, Ecoparkul Osokorky a spus că a primit o amenințare de incendiu cu câteva zile înainte.

UPDATE Un reporter independent a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru articolele pe care le-a scris despre presupusele crime de război ale trupelor ruse din Ucraina. Roman Ivanov a fost condamnat pentru publicarea de „știri false” despre armata rusă, în temeiul legilor care au instituit cenzura, adoptate la scurt timp după invazia de acum doi ani. Rusia a folosit aceste legi pentru a reprima jurnaliştii şi activiştii care raportează informaţii care contravin relatărilor Kremlinului despre ceea ce Moscova numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina. 

UPDATE  Rusia s-a declarat deschisă „să ajute Transnistria, regiune separatistă prorusă din cadrul Republicii Moldova, ai cărui reprezentanţi au cerut anterior ajutorul Moscovei în faţa a ceea ce ei au numit "presiunea sporită" din partea Chişinăului”. "Oamenii care sunt în Transnistria trăiesc în condiţii foarte dure. Desigur, au mare nevoie de ajutor. Rusia este deschisă la acest ajutor, dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog, dialog politic", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

UPDATE Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Alexei Navalnîi, i-a chemat miercuri pe ruşi să îşi exprime opoziţia faţă de Vladimir Putin, duminică, 17 martie, în a treia şi ultima zi a alegerilor prezidenţiale, ce ar urma să îi aducă acestuia un nou mandat în absenţa unor veritabili candidaţi de opoziţie. ”Puteţi să votaţi orice candidat cu excepţia lui Putin, puteţi să vă anulaţi buletinul de vot, puteţi să scrieţi ''Navalnîi' cu litere mari”, a îndemnat ea, într-o înregistrare video pe YouTube, calificând scrutinul prezidenţial drept o 'mascaradă'.

UPDATE Marea majoritate a cetăţenilor germani susţin decizia cancelarului Olaf Scholz de a nu furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune, potrivit unui nou sondaj publicat miercuri şi realizat de institutul YouGov. Doar 28% dintre persoanele chestionate s-au arătat în favoarea livrării de rachete Taurus, care au o rază de acţiune de 500 de kilometri, pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei. Circa 58% s-au declarat împotriva furnizării sistemului de arme către Kiev. Mai mult de jumătate dintre cei 58%, adică 31% dintre respondenţi, au respins în principiu orice sprijin pentru Ucraina cu arme germane.

UPDATE Ucraina a doborât 38 din cele 42 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în noaptea de marți spre miercuri, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE Ucraina este dispusă să accepte restricții asupra comerțului său cu Uniunea Europeană pentru a dezamorsa o dispută politică cu Polonia, dar îndeamnă blocul să interzică și importurile de cereale rusești, a declarat ministrul ucrainean al comerțului, Taras Kachka, potrivit Financial Times, notează Reuters.

UPDATE Președintele argentinian Javier Milei se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev în timpul unei călătorii în Europa în iunie, potrivit unui articol al publicației locale Infobae pe care liderul argentinian l-a distribuit marți pe platforma de socializare X.

UPDATE Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina şi Republica Moldova.

UPDATE Directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, a afirmat marţi că declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la eventuala trimitere de soldaţi NATO în Ucraina împinge lumea în pragul războiului nuclear, informează Agerpres, care preia Reuters. Săptămâna trecută, preşedintele Macron a invitat naţiunile europene să trimită trupe în Ucraina, deşi a avertizat că nu există un consens asupra acestui subiect în etapa actuală. Statele Unite şi aliaţi europeni importanţi au declarat ulterior că nu au de gând să trimită trupe terestre în Ucraina.

UPDATE Producătorii ucraineni de drone sunt deja capabili să producă lunar până la 150.000 de unități, iar până la sfârșitul anului, Ucraina poate ajunge la un total de 2 milioane de drone, a declarat ministrul adjunct ucrainean al Industriilor Strategice, Hanna Hvozdiar, citat de Ukrainska Pravda.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că acțiunile Forțelor de Apărare ucrainene dovedesc că nu există porturi sigure în Marea Neagră pentru „teroriștii ruși” și că nu vor exista niciodată. „Am arătat de ce suntem capabili, de ce este capabilă forța noastră. Aceasta este dovedită de numărul de avioane militare rusești doborâte și de loviturile băieților noștri împotriva flotei ruse. Nu există adăposturi sigure pentru teroriștii ruși în Marea Neagră și nu vor exista niciodată. Și nu va exista spațiu sigur pentru ei pe cer – cu condiția ca puterea noastră să fie suficientă. Acest lucru este valabil atât pentru aprovizionarea de la parteneri, cât și pentru producția noastră internă”, a spus Volodimir Zelenski.

/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme
/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme
/VIDEO/ Nu renunță! Ministerul Justiției ar putea cere Federației Ruse extrădarea lui Șor
/VIDEO/ Nu renunță! Ministerul Justiției ar putea cere Federației Ruse extrădarea lui Șor
/VIDEO/ Pe ritmurile folclorului românesc: Irina Rimes dă lovitura cu o nouă melodie în limba maternă - „Dudadu”
/VIDEO/ Pe ritmurile folclorului românesc: Irina Rimes dă lovitura cu o nouă melodie în limba maternă - „Dudadu”

Stoltenberg cere statelor NATO să permită Ucrainei să atace „ținte militare legitime” de pe teritoriul Rusiei

missing
25 mai 2024, ora 17:15

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor internaționali ai Ucrainei să ridice interdicţia impusă Kievului de a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, scrie Le Monde, potrivit News.ro. Ucraina a solicitat, în repetate rânduri, să primească permisiunea de a utiliza armamentul occidental primit împotriva unor ţinte militare aflate în Rusia, notează hotnews.

Într-un interviu acordat revistei britanice The Economist și publicat vineri, șeful NATO a spus că este de aceeaşi părere cu ucrainenii.

„A venit timpul ca aliaţii să reflecteze la posibilitatea de a ridica anumite restricţii pe care le-au impus utilizării armamentului trimis Ucrainei”, în contextul ofensivei ruse în Harkov, „aproape de frontieră”, a afirmat Stoltenberg, în interviu.

Privarea Ucrainei de posibilitatea „de a folosi aceste arme împotriva unor ţinte militare legitime pe teritoriul rus face foarte dificil ca ea să se apere”, a arătat șeful NATO.

„Unii aliaţi au ridicat deja aceste restricţii”, a subliniat Stoltenberg, referindu-se la Regatul Unit.

Autoapărarea - „legală și legitimă”, spune șeful NATO

Însă mai mulţi aliaţi ai Kievului, precum Statele Unite, refuză în continuare acest lucru.

„Dacă refuzaţi Ucrainei dreptul de a lovi ţinte militare pe teritoriul (Rusiei), atunci devine complicat pentru ucraineni să-și implementeze dreptul de a se apăra”, a argumentat Stoltenberg.

„Această autoapărare este înscrisă în Carta ONU, ea este legală şi este legitimă”, iar NATO vrea să ajute Ucraina să poată recurge la acest drept, a mai spus el.

„Acest lucru include posibilitatea de a lovi ţinte pe teritoriul rus, atunci când sunt ţinte militare şi legitime”, a arătat secretarul general al NATO.

„Liniile roșii”

De la începutul războiului, „liniile roşii” impuse Ucrainei de către aliaţii săi au început să fie șterse, rând pe rând.

Ţările din Occident au interzis Ucrainei, după începutul invaziei ruse, în 2022, să folosească armeamentul pe care i-l furnizează pentru a ataca teritoriul rus, în ideea de a reduce astfel riscul unei escaladări împotriva unei puteri nucleare.

Însă, la începutul lunii mai, Regatul Unit a autorizat Kievul să folosească materialul militar britanic, şi anume rachetele de croazieră de tip Storm Shadow, pentru a lovi pe teritoriul rus.

Statele unite ar putea lua, la rândul lor, această decizie, potrivit The New York Times.

Vineri, deputatul Jean-Louis Bourlanges, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Adunarea Naţională franceză, a îndemnat Parisul să-și depășească rezervele şi să-şi schimbe poziţia în acest subiect, notează Le Figaro.

„Această schimbare de doctrină este perfect legitimă în măsura în care pune capăt unei asimetrii inacceptabile între situaţia părții agresate şi cea a agresorului”, a justificat el.

Franţa livrează Ucrainei rachete de croazieră de tip Scalp - versiunea franceză a Storm Shadow.

Ucraina a folosit, în ultimele luni, în principal drone produse local, cu capacităţi limitate, în atacuri pe teritoriul Rusiei.

Într-un interviu acordat AFP vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat, la rândul său, ca aliaţii Ucrainei să permită utilizarea armelor furnizate aşa cum doreşte Kievul.

Zelenski a dat asigurări că acest armament va fi folosit în scopuri defensive.

Riscul unui conflict direct între NATO și Rusia

După ce Londra a ridicat interdicția sa, Kremlinul a ameninţat să lovească ţinte militare britanice „pe teritoriul Ucrainei şi nu numai”.

Joi, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a avertizat că o decizie asemănătoare a Statelor Unite ar reprezenta o „escaladare”.

Jens Stolteberg este și el conştient de acest lucru.

„Trebuie să împiedicăm acest război să devină un conflict între Rusia şi NATO în Europa”, a spus șeful NATO, în interviul acordat publicației The Economist.

„Însă noi nu suntem implicaţi în mod direct de pe teritoriul NATO în operaţiuni de luptă în Ucraina”, a subliniat Stoltenberg.

Parlamentarii americani au cerut Pentagonului să permită Ucrainei să folosească „anumite arme” furnizate de SUA pentru a lovi „ținte strategice” din Rusia

La începutul acestei săptămâni, un grup bipartizan de membri ai Congresului SUA au trimis o scrisoare secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, în care îndeamnă Pentagonul să permită Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor furnizate de Washington, scrie The Kyiv Independent.

Oficialii americani au declarat în repetate rânduri că nu susțin și nici nu încurajează efectuarea unor atacuri de către Kievul cu arme americane în adâncimea teritoriului rus, deși oficialii ucraineni ar încerca să convingă Washingtonul să ridice această interdicție.

Autoritățile de la Kiev au afirmat recent că interdicția impusă de Washington a împiedicat Ucraina să atace forțele ruse în timp ce acestea se aduneau înainte de a trece granița spre regiunea Harkov, în cadrul noii ofensive rusești care a început la începutul lunii mai.

Scrisoarea, care este semnată de congresmanul Mike Turner, șeful Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților, și de alți 12 parlamentari din cele două mari formațiuni politice americane - Partidul Republican și Partidul Democrat - , cere Pentagonului să permită Kievului „să folosească anumite arme furnizate de SUA pentru a efectua operațiuni asupra unor ținte strategice din interiorul teritoriului rus și al celui controlat de Rusia” în regiunile ucrainene ocupate.

„Ucrainenii nu au putut să se apere din cauza politicii actuale a administrației (Biden). Este esențial ca administrația Biden să le permită liderilor militari ucraineni capacitatea de a desfășura un spectru complet de operațiuni necesare pentru a răspunde la atacul neprovocat al Rusiei asupra teritoriului lor suveran”, argumentează semnatarii scrisorii.

Această idee a fost recent preluată și de ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, care a declarat că restricția americană privind utilizarea rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei a fost o „greșeală”.

Parlamentarii care semnează scrisoarea au cerut, de asemenea, ca SUA să ajute la antrenarea mai multor piloți ucraineni pe avioanele de luptă F-16 și să furnizeze mai multă apărare antiaeriană, mai exact „cel puțin șapte baterii Patriot suplimentare”.

La începutul lunii mai, președintele Volodimir Zelenski a susținut că Ucraina ar putea preveni ocuparea Harkovului cu doar două baterii Patriot în plus.

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram