/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 824: Moldovenii din Bi-2, recordul Kievului și ajutor de 1 mlrd de euro! Zelenski și Putin sunt în vizite

/VIDEO/ O femeie de 120 de kg, ajunsă la disperare din cauza obezității: „Vreau ca autoritățile să recunoască această boală”

missing
10 martie 2024, ora 19:00

Luptă cu greutatea în exces. A acceptat să-și spună povestea la televizor pentru a încuraja și alte persoane obeze că există, totuși, soluții. Am convenit, la rugămintea ei, să-i protejăm identitatea, pentru că este o persoană cunoscută în anumite cercuri. Așadar, femeia a avut momente când a cântărit chiar și 130 de kilograme. Pentru a reduce din greutate, a băut pastile pentru slăbit, și-a angajat un nutriționist personal, a adoptat regimuri alimentare speciale. Însă, rezultatele erau fie modeste, fie deloc. Așa că a ajuns pe masa de operație, prin care și-a redus o parte din stomac. Această intervenție chirurgicală se face doar la indicația specialiștilor și doar în ultima instanță, când alte soluții nu mai funcționează, spun medicii endocrinologi. Aceștia insistă că un regim alimentar corespunzător este, de fapt, cheia succesului. 

Ca să-și vadă fetița mare, această mamă a trecut prin multe chinuri. Toate au avut același scop - să slăbească. Problemele cu greutatea în exces au început să se acutizeze în adolescență, fiind și o moștenire genetică. Când avea 15 ani cântărea deja 75 de kilograme. Dar erau puține prin comparație cu cât are acum.

„Eu am avut și 130 de kilograme, am scăzut până la 110 kilograme, pe urmă iar am adăugat. Acum am ajuns la 123 de kilograme”.

Și sarcina i s-a dat greu. A trebuit să ia pastile pe bază de hormoni ca să rămână însărcinată. După naștere, devenise neputincioasă în fața kilogramelor care parcă nu mai aveau număr.

„Eu mergeam la sport, mergeam la înot, făceam gimnastică, parcă era bine. După care a apărut altă problemă de sănătate, un precancer pe care a trebuit să-l rezolv. Și iar am intrat în multe medicamente hormonale și multe, multe altele și nu am putut să ies din asta. După care s-au adăugat problemele mele de tensiune, problemele de picioare, că eu nici nu pot să merg. Dacă de exemplu înainte și medicul îmi recomanda să merg să mă mișc, acum eu am ajuns ca mai mult de 500 de metri eu nu pot să merg. Am dureri enorme de oase, de încheieturi. Și sus la genunchi și jos, coloana avertebrală la fel. Eu trebuie să stau întinsă în pat ca să pot să-mi revin puțin”.

Odată cu înaintarea în vârstă, s-a lovit de tot felul de probleme. A conștientizat tot timpul cât de periculoasă este această greutate în exces și a încercat diferite metode de a le da jos. A practicat sport, în special înotul, și-a angajat un nutriționist personal și a consumat pumni de pastile de slăbit. Acest lucru însă înseamnă și o mulțime de bani cheltuiți. Timp de doi ani, cât a primit pastilele, a scăpat de aproximativ 15 kilograme, dar imediat ce a încetat, s-a îngrășat și mai mult. 

„Au fost perioade când am mâncat doar o singură dată în zi, ca să evit acest surplus de greutate. - Deci ați încercat, din câte înțeleg, și regimul acesta alimentar? - Exact. Am încercat și regim alimentar recomandat de specialist, împreună cu sport, împreună cu anumite pastile, am consultat și endocrinolog și neurolog și am fost la mai mulți specialiști. Sunt ani de zile, sunt mai mult de cincisprezece ani de când eu lupt cu aceasta și acum am ajuns să nu mă pot deplasa, să nu pot merge într-o deplasare de serviciu, pentru că mă simt foarte rău, plus la aceasta eu nu pot elementar să ies cu copilul meu la plimbare seara. Am mai adăugat încă problemele mele de tensiune, zahăr, pancreas, ficatul și toate, toate s-au adăugat”.

E conștientă că obezitatea este o boală și recomandă autorităților să ia în serios această afecțiune și să vină în sprijinul celor care au nevoie de ajutor. 

„Dacă cineva tot zice, nu ai tărie de caracter, chiar nu poți să te abții? Până la urmă, eu cred că este o boală, pentru că în viață eu am lucruri mult mai importante, eu realizez multe lucruri. Am reușit să scriu multe cărți și am reușit să reușesc multe bariere în viață dar aici nu pot, eu nu pot. - E clar că nu ține doar de ambiție, altceva. - Eu cred că până noi societatea nu o să recunoaștem că de fapt asta este o boală care trebuie tratată, nu putem vindeca. Cu cât o întinzi mai mult, te duci în jos”.

Femeia și-a împărtășit istoria vieții fiind pe patul de spital. Cu două zile mai devreme și-a făcut o intervenție la stomac, prin care i-a fost redusă o porțiune. I-a recomandat această procedură medicul ei traumatolog. Doctorul i-a spus că dacă nu slăbește cât mai repede va ajunge în scaunul cu rotile. Acum, speră să fie și ea o istorie de succes și să ajungă să-și vadă fiica mare. 

„Mă rog la Dumnezeu să trăiesc măcar 15 ani. Eu mai mult ca sigur, dacă nu făceam intervenția asta eu cred că nici cinci ani dacă mai rezistam. - Așa ați simțit? - Eu nu mă pot deplasa, mă înțelegeți? Merg cinci sute de metri și mă opresc, nu pot să respir, problemele cu zahărul, cu tensiunea, una, a doua, a treia. Eu nu reușesc să rezolv o problemă, beau pastile și apare altă problemă”.

Pacienta a fost operată de medicul chirurg Sergiu Balan, specializat în asemenea intervenții chirurgicale. Doctorul susține că această formă de tratament dă rezultate vizibile pe termen lung.

„Este dovedit că, până la urmă nici o metodă nu este pe deplin efectivă, decât chirurgia. Cu toate că, chiar și în caz de intervenții chirurgicale bariatrice, există o rată care pot redobândi masa corporală, undeva între 15 și 30 la sută, la distanță. De ce, pentru că obezitatea în sine este o boală cronică, boală recidivantă care nu se supune tratamentului medicamentos și este rezistentă la tratamentul chirurgical. Cauza recidivei ar fi până la urmă dereglările metabolice pe o parte, pe de altă parte stilul de viață, alimentația incorectă, insuficiența de mișcare”.

Tinerii sunt grupul de persoane care reușesc să piardă cel mai mult în greutate, pe când în cazul celor care suferă de diabet sau alte afecțiuni procesul de slăbire este mai anevoios. Este important de știut că și această intervenție chirurgicală nu este lipsită de riscuri. 

„Nu există procedee chirurgicale ideale, fiecare intervenție are plusuri și minusuri. Ceea ce e legat de riscuri, fiecare intervenție are risc, dar este un risc acceptabil, până a urmă. Iar în literatură așa și se spune, riscurile acestei operații sunt cu mult mai mici ca beneficiile pe care le aduce. În final, aceste operații duc la remisia tensiunii arteriale, remisia diabetului, remisia hiperlipidemiei, remisia gutei, ameliorarea situației hepatice, tratează infertilitatea la femei din cauza ovarului polichistic, dispare migrena, dispar durerile articulare și până la urmă studiile au evidențiat că, acești pacienți care au fost supusi tratamentului chirurgical, trăiesc în medie cu zece, cincisprezece ani ca pacienții care nu au fost supuși la asemenea intervenții. Acești pacienți deja nu mai sunt pacienți a mai mulți specialiști. Posibilitatea este ca printr-o singură operație să rezolvi sindromul metabolic, pentru că toate aceste patologii se încadrează în sindrom metabolic”.

De cealaltă parte, medicul endocrinolog Gheorghe Caradja este de părere că cea mai eficientă metodă în lupta cu obezitatea este regimul alimentar.

„Cea mai eficientă și importantă metodă de tratament, este respectarea regimului alimentar corect. Eficiența e garantată la 90 la sută. Contribuie și efortul fizic, activitatea fizică. Și în cazuri excepționale administrarea și de medicamente care duc la slăbire și în cazuri extraordinare, tratament chirurgical bariatric”.

Apariția obezității este influențată de mai mulți factori, ne explică specialistul. În cele mai dese cazuri, este vorba de stilul de viață și de alimentație.

„Supraalimentarea este când mănâncă mult, mai mult decât are nevoie pentru procesele vitale din organism. Cauza doi este hipodinamia, cheltuie energie mai puțin decât ar trebui în normă. Sunt și cauze genetice, ereditare, dar toate, pe lângă aportul caloric exagerat și sezutul, acestea sunt cauze minore. În rest sunt și alte boli endocrine legate cu hormonii, care predispun spre obezitate, dar procentul este mult mai mic”.

Conform protocolului național, obezitatea se tratează în trei feluri, în ordine cronologică. Se începe cu un regim alimentar combinat cu sport, iar dacă timp de un an nu se observă schimbări majore, se trece la un tratament medicamentos, iar dacă nici aici nu sunt rezultate vizibile, abia apoi se ajunge la chirurgie. 

„Regimul e mult mai sănătos și e gratis. Tratamentul medicamentos e foarte costisitor și poate duce la apariția a multe probleme”.

Statisticile arată că obezitatea se instalează între 35 și 50 de ani, aceasta fiind vârsta cea mai productivă, când persoanele sunt mai bine pregătite de viață și ar trebui să dea un randament bun în societate. 

„Treptat crește numărul de obezi, noi avem în Republica Moldova, vreo 23 de procente de persoane obeze și avem vreo 27-28 la sută persoane supraponderale”.

În 2017, medicul Gheorghe Caradja a încercat să ajute o femeie care suferea de obezitate. Cazul a fost foarte mediatizat în acea perioadă. Jurnaliștii au relatat că pacienta a ajuns la terapie intensivă, din cauza complicațiilor, fiind nevoie de un echipaj SMURD ca să fie adusă în capitală. 

„Eu nu știam de pacientă, m-au telefonat de la minister și mi-au spus că este o persoană obeză care a scris la minister o scrisoare de rugăminte, să îi ajute cineva să slăbească pentru că nu poate să se întoarcă în pat, de pe o parte pe alta. Doamna Svetlana pe atunci cântărea inițial 278 de kilograme. Ea a slăbit 135 de kilograme în zece luni, doar din regim alimentar”.

Medicul ne-a mai spus că pentru a putea ține un asemenea regim alimentar este nevoie de ambiție, iar cei mai mulți dintre pacienți nu reușesc să-l țină până la capăt, din lipsa unui anturaj benefic și din lipsa condițiilor.

„Noi i-am scris regimul alimentar săptămânal și pacienta era închisă în apartament și nu putea să se deplaseze, ușa era încuiată. Dimineața i se lăsa sacoșa cu patru gustări pe zi, ce trebuie. În afară de acestea, doar apă caldă. Nu avea ce să mănânce altceva și toată ziua era la televizor. În așa condiții și cu efort fizic, gimnastică în pat, a slăbit 135 de kilograme în zece luni”.

După ce a ieșit din acele condiții de regim, s-a întors acasă. După ceva vreme, pacienta a hotărât să-și facă și o intervenție chirurgicală. 

„Ba slăbea 5 kilograme, ba se îngrășa. A citit undeva că este și tratament chirurgical, a găsit chirurg, dumneaei a vorbit, și a făcut tratament chirurgical. După care câteva kilograme a slăbit și s-a îngrășat la loc. Din ce cauză? Deoarece acasă nu are condiții de a respecta regimul alimentar. Ba trebuie să facă mâncare și la soț, ba una-alta. Cine respectă regimul, se face garantat de 60-70 de kilograme, cum trebuie”.

Și noi am contactat-o pe femeie, cu propunerea să ne ofere un interviu la cameră, dar a refuzat. Era întristată de faptul că nu a reușit să slăbească atât cât și-ar fi dorit. Ne-a spus că ne va face o invitație atunci când va avea cu ce se lăuda. Oricum însă, se deplasează pe propriile picioare și chiar reușește să aibă grijă de câteva bătrânele din sat. 

În Republica Moldova, șase din zece adulți sunt supraponderali, majoritatea fiind bărbați. Ultimele studii specializate mai arată că aproape un sfert din populația țării este obeză. O situație nefavorabilă la acest capitol se atestă și în rândul copiilor și adolescenților din țara noastră. Aproape 20% dintre băieți și dintre fete, de 7 ani, suferă de supraponderabilitate. Soluțiile pe care le propune Agenția Națională de Sănătate Publică, pentru a reduce rata obezității, sunt: 

  1. taxarea băuturilor îndulcite cu zahăr sau subvenții pentru alimentele sănătoase;
  2. aplicarea restricțiilor privind comercializarea alimentelor nesănătoase pentru copii;
  3. îmbunătățirea accesului la serviciile de management al obezității și al excesului de greutate în asistența medicală primară;
  4. facilitarea accesului la alimente sănătoase și oportunități de activitate fizică în școli.

Am insistat să aflăm și care sunt politicile Ministerului Sănătății de reducere a acestui fenomen, dar atât ministra, cât și secretarii de stat au evitat comentariile la acest subiect, pe motiv că sunt prea ocupați. Este explicația pe care ne-a oferit-o purtătoarea de cuvânt a ministerului.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagini de Vlad Glinjan 

Montaj de Constantin Niculae

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Zid de drone și bilanț negru la Harkov! Zelenski dezvăluie planul Rusiei și face apel la Xi și Biden
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Zid de drone și bilanț negru la Harkov! Zelenski dezvăluie planul Rusiei și face apel la Xi și Biden
/VIDEO/ Retrospectivă: 33 de ani de activitate a Parlamentului. 1900 de ședințe, scandaluri, îmbrânceli și înjurături
/VIDEO/ Retrospectivă: 33 de ani de activitate a Parlamentului. 1900 de ședințe, scandaluri, îmbrânceli și înjurături
/VOX POPULI/ „Cum vi se va calcula pensia, știți?” Moldovenii, în ceață atunci când sunt întrebați despre pensie
/VOX POPULI/ „Cum vi se va calcula pensia, știți?” Moldovenii, în ceață atunci când sunt întrebați despre pensie
/VIDEO/ Tragedie la Tighina: Cadavrul unui tânăr a fost găsit în Nistru, după două zile de căutări
/VIDEO/ Tragedie la Tighina: Cadavrul unui tânăr a fost găsit în Nistru, după două zile de căutări

/VOX POPULI/ „Cum vi se va calcula pensia, știți?” Moldovenii, în ceață atunci când sunt întrebați despre pensie

missing
27 mai 2024, ora 10:00

Calcularea pensiei - un mister pentru moldoveni. Nu am găsit vreunul care să cunoască formula. Dar este clar că e legată de mărimea salariului. De aceea, oamenii spun că, deseori, se interesează de contribuția pe care angajatorul o oferă în fondul social. 

Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări! 

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram