/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 747: Răspuns dur papei și steagul Suediei, arborat la NATO. Ambasadorul rus a fost convocat la MAE

11 martie 2024, ora 17:46

Forțele rusești au lansat un atac masiv cu drone asupra orașului Odesa în noaptea de duminică spre luni, potrivit The Kiyv Independent. Sistemele de apărare aeriană au respins timp de o oră și jumătate valurile de drone Shahed care se apropiau de oraș dinspre Marea Neagră. Au fost doborât 10 drone de atac în timpul nopții, a precizat armata. Potrivit rapoartelor preliminare, nu există victime.

Atacul a lovit o instalație de infrastructură din Odesa și a provocat un incendiu, pe care pompierii l-au stins. De asemenea, atacul a avariat clădiri administrative din oraș și a spart ferestrele mai multor locuințe. Resturile de la dronele căzute au avariat anexe din zonă.

UPDATE Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, va fi convocat mâine, 12 martie, la Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE, în cadrul întrevederii, diplomatului rus îi va fi comunicată poziția de dezaprobare a deciziei referitor la deschiderea secțiilor de votare a Federației Ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

UPDATE Germania refuză în continuare să trimită rachete Taurus Ucrainei, însă ministrul de Externe al țării, Annalena Baerbock, a declarat că este deschisă unui acord prin care Londra furnizează Kievului rachete Storm Shadow suplimentare în timp ce Berlinul ar umple la schimb stocurile britanice cu rachete cu rază lungă, relatează Kyiv Independent.

UPDATE Deși Chișinăul a interzis deschiderea altor secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în afară de cea de la sediul ambasadei, Tiraspolul face exact invers. Presa locală scrie că, în această duminică, în stânga Nistrului vor fi deschise șase secții de votare pentru cei circa 220 de mii de cetățenii ruși care ar locui acolo. Solicitat de TV8, Ministerul Afacerilor Externe a spus că va reveni mai târziu cu o reacție. 

UPDATE Marinele chineză, iraniană și rusă vor efectua exerciții maritime comune în perioada 11-15 martie în apropierea Golfului Oman, a anunțat luni Ministerul chinez al Apărării, informează Reuters. Exercițiile au ca scop „menținerea în comun a securității maritime regionale”, a precizat ministerul într-o declarație. onform sursei citate, China va trimite două nave de război cu rachete ghidate și o navă de aprovizionare pentru a participa la exercițiu.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron și-a amânat din nou vizita oficială în Ucraina, însă aceasta ar trebui să aibă loc în următoarele săptămâni, a declarat duminică biroul său prezidențial.

UPDATE Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a criticat ferm îndemnul Papei Francisc adresat Ucrainei de a negocia cu Moscova, afirmând că ea „nu înţelege” poziţia lui, informează AFP. „Nu înţeleg” acest îndemn, a declarat Baerbock. „Eu cred că unele lucruri nu pot fi înţelese decât dacă le vezi cu ochii proprii”, a adăugat ministrul german. În timpul discuţiilor sale cu copii ucraineni afectați de război, Baerbock a spus că s-a întrebat: „Unde este Papa? Papa trebuie să fie la curent cu aceste lucruri”. Oficialul a declarat că dacă Ucraina şi aliaţii săi „nu dau dovadă de forţă acum, nu va fi pace. Trebuie să fim alături de Ucraina şi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a garanta că ea se poate apăra”. Germania este al doilea donator al Ucrainei, după SUA, de ajutor militar.

UPDATE Mass-media ruse, inclusiv ziarul pro-Kremlin Izvestia, au relatat în weekend că amiralul Nikolai Evmenov, comandantul-şef al marinei ruse, a fost înlocuit de comandantul Flotei de Nord, Alexander Moiseiev, scrie The Moscow Times.

UPDATE Drapelul național al Suediei a fost arborat luni la sediul NATO, consolidând locul țării nordice ca al 32-lea membru, la doi ani după ce invazia Rusiei în Ucraina a convins populația sa reticentă să caute siguranță sub umbrela de securitate a alianței. „Invazia rusă, brutală și la scară largă împotriva Ucrainei a unit Suedia în spatele concluziei că o aderare cu drepturi depline la NATO este singura alegere rezonabilă”, a declarat premierul suedez, scrie AP News.

UPDATE Europa şi-a dublat importurile de arme în ultimii cinci ani, în principal ca urmare a războiului din Ucraina, arată Institutul Internaţional de Cercetări privind Pacea din Stockholm (SIPRI). Datele SIPRI se referă la volumul livrărilor de arme, nu la valoarea lor financiară. Cel mai mare importator de arme din Europa a fost Ucraina, cu 23% din toate importurile de arme ale continentului. Cele mai importante două state exportatoare către Ucraina au fost SUA şi Germania, cu 69%, respectiv 30% din importurile ucrainene. În pofida acestui lucru, exporturile germane de arme au scăzut cu 14% în ultimii cinci ani. Pentru prima dată în ultimele decenii, Rusia nu se mai află printre primii doi exportatori de arme din lume. În timp ce SUA şi-au sporit exporturile de arme cu 17%, acoperind 42% din piaţa mondială, livrările de arme dinspre Rusia au scăzut cu 53%. Rusia a fost depăşită de Franţa, care şi-a crescut exporturile cu 47%, scrie Digi24.

UPDATE Kievul nu poate profita de slăbiciunea militară a Rusiei fără ajutorul SUA, iar timpul presează, avertizează Dara Massicot într-o analiză pentru revista „Foreign Affairs”. „Fără o creștere a ajutorului militar occidental și fără schimbări majore în strategia Kievului, poziția Ucrainei pe câmpul de luptă va continua să se înrăutățească până când va ajunge la un punct critic, posibil până în această vară. Pe cursul actual, în care nevoile ucrainene de muniție și de personal nu sunt satisfăcute, este probabil ca unitățile ucrainene să se golească, făcând ca avansarea rușilor să fie o posibilitate clară. Dar nu este momentul pentru disperare; este momentul pentru acțiuni urgente. Forțele rusești au vulnerabilități care pot fi exploatate și avantaje care pot fi erodate în timp, dar numai dacă Ucraina primește ceea ce are nevoie acum”, scrie Dara Massicot, conform adevarul.ro.

UPDATE Procurorul-șef al Ucrainei Andriy Kostin a declarat agenției de presă AFP că biroul său a înregistrat aproximativ 123.000 de presupuse crime de război comise de Rusia de când a început invazia sa în februarie 2022 și a identificat 511 suspecți. Kostin a spus că Rusia trebuie să răspundă acuzațiilor în instanță. „Rusia trebuie învinsă pe câmpul de luptă și în sala de judecată”, a spus el, potrivit Al Jazeera.

UPDATE Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a fost închis pentru scurt timp după ce o dronă ucraineană a fost detectată în regiunea vecină Leningrad. Ministerul rus al Apărării a declarat că drona a fost doborâtă. Nu s-au raportat pagube sau victime.

UPDATE Un siloz mare de cereale a fost distrus complet în atacul cu rachete rusești în regiunea ucraineană de est Dnipro în acest weekend și a rănit o persoană, a declarat duminică seara proprietarul instalației, Ukrlandfarming, informează Reuters. Ukrlandfarming este una dintre cele mai mari exploatații agrare din Ucraina, care, în urma invaziei rusești din 2022, a suferit pierderi de aproximativ un miliard de dolari până la sfârșitul anului 2023.

UPDATE Ucrainenii afirmă că armata rusă a pierdut 920 soldați în ultima zi. De la începutul războiul, bilanțul soldaților pierduți de Rusia pe frontul din Ucraina se ridică la 424.980, potrivit armatei ucrainene.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a spus că Donald Trump „nu va da nici un ban pentru războiul ucrainean-rus” dacă va câștiga alegerile prezidențiale din Statele Unite. Într-un interviu acordat M1, el l-a numit pe Trump un „om al păcii” ale cărui planuri de promovare a păcii coincid cu cele ale Ungariei. „A fost primul președinte de mult timp care nu a început un război în timpul mandatului său. Știm din președinție că este un om al păcii, iar acum nu își ascunde părerile, a arătat clar că scopul său este să aducem pacea în război între Rusia și Ucraina și nu vrem nimic mai puțin decât pace și încetarea focului”, a spus Orban.

UPDATE Primul Oscar din istoria Ucrainei a revenit documentarului „20 Days in Mariupol”. „Îmi doresc să nu fi făcut niciodată acest film”, a spus pe scenă, într-un discurs emoţionat, regizorul Mstyslav Chernov. „Îmi doresc să schimb premiul pentru 'Rusia nu a atacat niciodată Ucraina'. „Cinema-ul creează amintirile şi amintirile fac istoria”. „Aş renunţa la toată recunoaşterea pentru ca Rusia să nu ucidă zeci de mii de compatrioţi ai mei ucraineni. Îmi doresc ca ei să elibereze toţi ostaticii, toţi soldaţii care îşi protejează pământurile, toţi civilii care se află acum în închisorile lor. Dar nu pot schimba istoria, nu pot schimba trecutul”, a mai spus el. 

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat duminică seară o replică dură Papei Francisc, care îndemnase Ucraina să aibă curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia pacea, arătând că, în războiul împotriva Rusiei, adevăraţii lideri spirituali sunt în prima linie şi îi ajută pe oameni cu rugăciuni, vorbe şi fapte, iar cei aflaţi la 2.500 de kilometri distanţă - aluzie la Vatican - nu pot emite pretenţii de a media virtual „între cineva care vrea să trăiască şi cineva care vrea să te distrugă”, „Când răul rusesc a început acest război, la 24 februarie, toţi ucrainenii s-au ridicat pentru a se apăra: creştini, musulmani, evrei, toată lumea. Mulţumesc fiecărui capelan ucrainean care se află în armată, în forţele de apărare. Ei sunt în prima linie. Ei protejează viaţa şi umanitatea. Ei ne sprijină cu rugăciuni, vorbe şi fapte. Aceasta este ceea ce este biserica - cu oamenii. Şi nu la două mii şi jumătate de kilometri distanţă, undeva unde să medieze virtual între cineva care vrea să trăiască şi cineva care vrea să te distrugă”, a declarat Zelenski în discursul video de duminică.

UPDATE Ucraina a avut un răspuns tăios, duminică, pentru Papa Francisc, promiţând că nu se va preda „niciodată” Rusiei, ca răspuns la apelul suveranului pontif de a avea „curajul să ridice steagul alb” şi să negocieze,  „Steagul nostru este galben-albastru. Este steagul pentru care trăim, murim şi triumfăm. Nu vom ridica niciodată un alt drapel”, a răspuns şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, într-un mesaj pe X (fostul Twitter). „În ceea ce priveşte steagul alb, cunoaştem strategia Vaticanului în prima parte a secolului XX. Vă invit să evitaţi să repetaţi greşelile trecutului şi să sprijiniţi Ucraina şi poporul său în lupta pentru viaţă”, a adăugat el, referindu-se în mod clar la perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi la relaţiile Bisericii de la Roma cu Germania nazistă. În final, șeful diplomaţiei de la Kiev şi-a exprimat speranţa că Suveranul Pontif „va găsi ocazia de a face o vizită canonică în Ucraina”.

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/VIDEO/ ULTIMA ORĂ! AAC dezminte zvonurile conform cărora o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbușit
/VIDEO/ ULTIMA ORĂ! AAC dezminte zvonurile conform cărora o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbușit
/VIDEO/ Pe ritmurile folclorului românesc: Irina Rimes dă lovitura cu o nouă melodie în limba maternă - „Dudadu”
/VIDEO/ Pe ritmurile folclorului românesc: Irina Rimes dă lovitura cu o nouă melodie în limba maternă - „Dudadu”
/VIDEO/ Vladimir Voronin, sărbătorit la 83 de ani. Cum a găsit TV8 sediul Comuniștilor de ziua fostului președinte de Stat
/VIDEO/ Vladimir Voronin, sărbătorit la 83 de ani. Cum a găsit TV8 sediul Comuniștilor de ziua fostului președinte de Stat

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin

25 mai 2024, ora 21:34

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că soldații ucraineni „au reușit să preia controlul luptei asupra zonei de frontieră în care invadatorii ruși au intrat”, în regiunea nord-estică Harkov. Între timp, în noaptea de vineri spre sâmbătă, forțele ruse au lansat noi atacuri cu rachete asupra regiunii Harkov, mai multe mașini și clădiri, inclusiv un liceu, fiind avariate. Cel puţin două persoane au fost ucise şi 24 rănite sâmbătă într-un atac rusesc asupra unui hipermarket de produse de construcţii din Harkov. 

Într-un interviu pentru publicațai The Economist, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că „este timpul ca aliații să ia în considerare ridicarea unora dintre restricțiile pe care le-au pus asupra utilizării armelor transferate Ucrainei”, referindu-se la lovirea unor „ținte militare legitime” de pe teritoriul Rusiei. Autoapărarea Ucrainei este ligitimă și legală, afirmă Stoltenberg.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la declarația dictatorului rus, Vladimir Putin, care a pus sub semnul întrebării legitimitatea conducerii de la Kiev. Într-un interviu pentru publicaţia kazahă „Vlast”, Zelenski a subliniat că ucrainenii își cunosc Constituția și legile, iar declarațiile lui Putin despre „ilegitimitatea lui Zelenski” sunt „plictisitoare și neinteresante pentru oamenii adecvaţi”, notează Rador.

UPDATE Statul Major ucrainean anunţă, într-o serie de comunicate, că armata rusă a pierdut 500.000 de oameni în lupte, ucişi sau răniţi, de la începutul războiului, 24 februarie 2022, relatează Le Monde, preluat de News.ro. Ziarul francez precizează că aceste date nu pot fi verificate şi subliniază că nici Moscova şi nici Kievul nu-şi comunică pierderile de la începutul războiului. La sfârşitul lunii trecute, ministerul britanic al Apărării estima că rușii au pierdut în Ucraina 450.000 de soldați, uciși sau răniți.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken va merge, marți, la Chișinău, a confirmat Departamentul de Stat de la Washington. El va purta discuții pe tema sprijinului american față de progresele Republicii Moldova pe drumul aderării la Uniunea Europeană, precum și pe tema securității energetice, se mai arată în comunicatul Departamentului de Stat american, scrie Rador.

UPDATE G7 va explora modalități de utilizare a veniturilor viitoare provenite din activele rusești înghețate pentru a spori finanțarea pentru Ucraina devastată de război, au declarat sâmbătă șefii de finanțe din Grupul celor șapte democrații industriale, fără a oferi detalii despre cum se va proceda, potrivit Mediafax.

 

UPDATE Trupele ruse au lovit sâmbătă după-amiază hipermarketul cu materiale de construcții “Epicentr”, aflat în zona rezidențială a Harkovului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este posibil ca “peste 200” de oameni să se fi aflat în magazin la momentul atacului. Cel puțin doua persoane au murit și 33 au fost rănite în urma atacului rusesc, dar bilanțul al putea crește. Pe rețelele de socializare circulă imagini cu un incendiu puternic care a cuprins hipermarketul.

UPDATE Băncile italiene trebuie să înceteze afacerile pe care le derulează în Rusia, deoarece rămânerea în această ţară aduce şi o "problemă de reputaţie", a declarat sâmbătă guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Fabio Panetta.

UPDATE Miniştrii Finanţelor din G7, reuniţi în Italia, se declară sâmbătă ”hotărâţi să crească sancţiunile financiare şi economice” impuse Rusiei în vederea unei ”reduceri” a veniturilor ruse. Ei propun o ”continuare a ţintirii veniturilor energetice ale Rusiei şi viitoarelor capacităţi de extracţie ale acesteia”, potrivit unui proiect al unui comunicat final obţinut de AFP.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, propune activarea Articolului 5 al NATO, cel care privește apărarea colectivă, din cauza acțiunilor Rusiei. Stoltenberg susține că bruiajul sau atacurile cibernetice comise de Rusia ar putea duce la activarea Articolului 5.

UPDATE Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, susţine că dronele maritime Magura V5 vor depăşi în curând dominaţia navelor convenționale, scrie RBC, conform Rador Radio România.

UPDATE Rusia interferează din ce în ce mai mult cu operarea terminalelor de internet prin satelit Starlink din Ucraina, pe care Forțele Armate ucrainene le folosesc pentru comunicații, colectarea informațiilor și lovituri cu drone, scrie The New York Times.

UPDATE Armata ucraineană a lovit o instalație a sistemului rus de avertizare asupra atacurilor cu rachete din teritoriul Krasnodar, a declarat Dmitri Rogozin, senator din regiunea Zaporojie și fost șef al Roscosmos. Potrivit acestuia, obiectivul a fost avariat, scrie cotidianul rus Kommersant. Rogozin l-a numit „un element-cheie al sistemului de comandă și control al luptei pentru forțele nucleare strategice”. El a publicat o fotografie a obiectivului pe Telegram, dar nu a oferit detalii despre acesta.

UPDATE Multe dintre munițiile ghidate prin satelit fabricate de SUA și trimise în Ucraina nu au reușit să reziste la tehnologia rusă de bruiaj, ceea ce a determinat Kievul să înceteze să mai folosească anumite tipuri de armament furnizat de Occident după ce ratele de eficacitate s-au prăbușit, potrivit unor oficiali militari ucraineni de rang înalt și unor evaluări interne ucrainene confidențiale obținute de The Washington Post.

UPDATE Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru șase jurnaliști de la publicații independente din Asia Centrală, că pierderile suferite în timpul ofensivei rusești din Harkov sunt estimate opt militari ruși la un ucrainean, relatează BBC Rusia. „Priviți. «Avansul» lor în direcția Harkov. Care a fost... cât timp a trecut? 20 de zile? Două săptămâni. Un pic mai mult. Victimele - una din opt. Un ucrainean - opt ruși”, a declarat Zelenski, vorbind despre victime militare. „Lui Putin nu-i pasă absolut deloc de înțelegerea vieții umane, nu-i pasă de poporul său, atât de civili, cât și de militari”, a mai spus, în acest context, Volodimir Zelenski.

UPDATE Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a declarat că Polonia susţine dreptul Ucrainei de a lansa atacuri asupra instalațiilor militare aflate pe teritoriul Rusiei. Într-un interviu pentru „The Guardian”, Sikorski a mai subliniat că ţările occidentale ar trebui să înceteze să îşi impună limite în privinţa ajutorului destinat Ucrainei. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a comentat apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a permite Kievului să atace teritoriul Rusiei. Ea a menționat că toți cei invitați la presupusa conferință de pace din Elveția ar trebui să știe despre acest fapt. Este util pentru cei invitați la presupusa conferință de pace din Elveția să afle despre apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a ridica restricțiile asupra atacurilor ucrainene lansate la adresa Federației Ruse, a declarat Maria Zaharova, scrie Rador.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a dat asigurări, sâmbătă, că România este o ţară sigură şi că Rusia nu o va ataca, chiar dacă la graniţe avem un război. Ciolacu a vorbit și despre îngrijorarea Rusiei legată de faptul că în România se lucrează 24 de ore din 24 pe autostrada Moldovei, relatează News.ro. „Am văzut astăzi, de dimineaţă, o îngrijorare a Rusiei că lucrează o companie cu 3.000 de angajaţi pe autostrada Moldovei şi o îngrijorare mare a administraţiei ruseşti, de ce în acest moment o companie, aceeaşi care lucrează şi aici (pe autostrada A1, între Margina şi Holdea - n.red. ), lucrează cu 3.000 de angajaţi, 24 de ore din 24 pe Autostrada Moldovei. Dânşii sunt îngrijoraţi, eu mă bucur că ne ţinem de cuvânt şi facem autostrada Moldovei”, a declarat, sâmbătă, Marcel Ciolacu, în timpul vizitei pe şantierul tronsonului de autostradă între Margina (judeţul Timiş) şi Holdea (judeţul Hunedoara).

UPDATE O reînarmare pe termen lung a Europei, în care Marea Britanie poate juca cel mai apropiat rol posibil, este necesară pentru a învinge ambiţiile imperiale ale Rusiei, a declarat ministrul polonez de externe, într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian. Radosław Sikorski a cerut un vot majoritar pentru sancţiunile UE şi pentru o brigadă mecanizată a UE de 5.000 de oameni şi a declarat că Polonia este dispusă să susţină un program la nivelul UE pentru a stimula persoanele care se sustrag de la încorporare în Ucraina să se întoarcă în ţara lor natală.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski mulţumeşte lui ”Joe Biden, Congresului american şi poporului american” după ce Statele unite au anunţat vineri seara trimiterea de armament în valoare de 275 de milioane de dolari, pentru a ”ajuta Ucraina să respingă ofensiva Rusiei în apropiere de Harkov”, notează Digi24.

UPDATE Ucraina a refuzat tancuri de luptă Leopard 1A5 învechite din Danemarca și Germania, din cauza numeroaselor defecţiuni pe care le aveau, susţine radiodifuzorul danez DR, citând documente ale Ministerului Apărării, scrie Spot Media.

UPDATE Președintele rus a declarat vineri că liderul de la Kiev nu are nicio legitimitate după expirarea mandatului său de președinte, astfel că acest lucru este un obstacol legal în cazul în care Rusia și Ucraina ar purta discuții de pace. În schimb, Ruslan Ștefanciuk, președintele parlamentului Ucrainei, a declarat săptămâna aceasta că oricine pune la îndoială legitimitatea președintelui este un „inamic al Ucrainei” care răspândește informații false, scrie Spotmedia.

UPDATE Rusia se poate folosi de acordul de încetare a focului pentru a pregăti o nouă ofensivă în Ucraina, scrie Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul zilnic despre evoluția războiului, relatează BBC Rusia. Precizările vin în contextul în care agenția Reuters a relatat pe 24 mai, citând patru surse rusești, că președintele rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina printr-un armistiţiu negociat care să recunoască actualele linii de pe câmpul de luptă. ISW a subliniat că nu poate verifica cât de exact reflectă informațiile din sursele Reuters poziția reală a președintelui rus cu privire la problema încetării focului. În ultimele șase luni, presa occidentală a relatat de mai multe ori, citând surse apropiate Kremlinului, că Putin este interesat să negocieze o încetare a focului.

UPDATE De la începutul războiului și până acum, peste o jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți, potrivit Statului Major General al Ucrainei. Doar în ultimele 24 de ore, 1.140 de militari ruși au fost „eliminați”.

UPDATE Miniştrii Finanţelor din G7, reuniţi în Italia, urmează să pună, sâmbătă, bazele unui acord de principiu asupra folosirii veniturilor generate de activele ruse blocate în vederea ajutării Kievului. Decizia finală urmează să fie luată la summitul şefilor de stat şi de guverne, prevăzută la mijlocul lui iuniue, relatează AFP.

UPDATE Recentele arestări a cinci ofițeri militari ruși sunt probabil doar o primă serie dintre zecile de militari care vor fi întemnițați într-o epurare amplă plănuită de către serviciile de securitate, au declarat oficiali guvernamentali rusi și surse apropiate de Kremlin și Ministerul Apărării pentru publicația independentă The Moscow Times.

UPDATE Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a înregistrat progrese rapide în ultimele săptămâni, relatează AFP.  

UPDATE Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-un interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag. „China susține că doreşte să menţină relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp, însă, Beijingul alimentează războiul din Europa. Nu poţi să joci la două capete”, a spus Stoltenberg, potrivit Spotmedia.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă dimineață că trei drone ucrainene au fost doborâte în timpul nopții – două deasupra regiunii Belgorod și una deasupra regiunii Kursk, relatează BBC Rusia. „În cursul nopții trecute, au fost stopate încercările regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste cu ajutorul unor drone de tip aeronavă împotriva unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse. Sistemele de apărare antiaeriană de serviciu au distrus două vehicule aeriene ucrainene fără pilot deasupra teritoriului regiunii Belgorod, iar un UAV a fost interceptat deasupra teritoriului regiunii Kursk”, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia într-un mesaj pe Telegram, scrie Spotmedia.

UPDATE Forțele ruse au lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, atacuri cu rachete asupra regiunii ucrainene Harkov, o instituție de învățământ fiind avariată, au anunțat autoritățile regionale, citate de The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda. În jurul orei locale 1.00 (aceeași oră în România), Rusia a lansat patru atacuri cu rachete împotriva regiunii ucrainene. Potrivit biroului procurorului din Harkov, regiunea a fost atacată cu rachete balistice S-300.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, în mesajul său zilnic, că armata ucraineană a preluat „controlul luptei” în zona zonei de frontieră a regiunii Harkov, unde intraseră trupele ruse, relatează Ukrainska Pravda. „Am ținut o ședință de securitate la Harkov, cu militari, șefii serviciilor speciale, autoritățile regionale și ale orașului. Acum soldații noștri au reușit să preia controlul de luptă asupra zonei de frontieră în care invadatorii ruși au intrat”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis vineri, 24 mai, că Vladimir Putin a fost invitat să viziteze Coreea de Nord. Ba mai mult, Peskov a precizat, de asemenea, că se fac pregătiri în acest sens, relatează AFP, conform News.ro.

UPDATE Statele Unite au alocat un alt transport de arme Ucrainei, de 275 de milioane de dolari, „pentru a ajuta la respingere atacurilor rusești din regiunea Harkov”, a confirmat secretarul de stat Anthony Blinken, într-o declarație publicată de Departamentul Apărării. Ajutorul include muniție pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS, obuze de artilerie de 155 mm și 105 mm, rachete Javelin și rachete cu lansare tubulară, urmărite optic, ghidate cu fir, sisteme AT-4, muniții aeriene de precizie, arme de calibru mic și cartușe pentru arme de calibru mic, grenade și mine antitanc.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a mers vineri în oraşul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, care se confruntă cu intensificarea atacurilor aeriene ruseşti, pe fondul unei ofensive a forţelor Moscovei în nordul regiunii, relatează AFP şi Reuters.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 821: Lupte grele și condiția lui Putin pentru un armistițiu! Rusia e cu ochii pe R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 820: Lupte grele, dezastru la Harkov și cadoul lui Kadîrov. Rusia se ia de Moldova și acuză România
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Rezervele armatei, în acțiune. Aproape 70 de militari se antrenează pe poligonul de la Dănceni
/VIDEO/ Rezervele armatei, în acțiune. Aproape 70 de militari se antrenează pe poligonul de la Dănceni

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram