După scandalul iscat când a recunoscut că ia în calcul să ocupe câteva birouri din clădirea Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Procuratura Anticorupție (PA) a încins din nou spiritele în societate. Administrația Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” acuză PA că încearcă să preia în mod abuziv o clădire de pe strada Iablocikin 5, care îi aparține și în care sunt pregătiți zeci de specialiști în pedagogie. Conducerea Universității au lansat o scrisoare deschisă prin care solicită autorităților să intervină și să oprească procesul. În replică, PA susține că are nevoie urgentă de un sediu pentru a nu-i fi blocată activitatea și că UPS „Ion Creangă” se poate muta într-o clădire situată vis-a-vis, care este dotată cu tot necesarul pentru desfășurarea studiilor universitare.
În scrisoarea adresată președintelui Parlamentului, șefei statului și prim-ministrului țării, administrația Universității „Ion Creangă” subliniază că Procuratura Anticorupție încearcă „insistent” să se instaleze în spațiile instituției: cel de pe Iablocikin 5 și cel de pe strada Doina 104.
„Considerăm inadmisibilă această acțiune, din partea reprezentanților legii, care trebuiau să respecte toate legile naționale și internaționale, inclusiv faptul că: (1) Instituţiile de învățământ superior publice şi private au patrimoniu propriu pe care îl gestionează conform legii. (2) Clădirile şi terenurile în/pe care, la data intrării în vigoare a prezentului cod, îşi desfăşoară activitatea instituţiile de învățământ superior publice fac parte din domeniul public al statului şi nu pot fi înstrăinate, iar celelalte bunuri sunt proprietatea instituţiilor de învățământ superior publice”, se arată în scrisoare.
Administrația universității subliniază că cele două sedii au fost renovate și dotate cu echipamente moderne din contul cadrelor didactice și al instituției de învățământ. În aceste condiții, Universitatea consideră abuzive intențiile Procuraturii Anticorupție de a evacua studenții profesorii din laboratoarele de cercetare construite cu efort pe parcursul mai multor zeci de ani.
„În blocul de studii de pe strada Iablocikin 5, a activat Universitatea de Stat din Tiraspol, care a fost izgonită în anul 1992 de către separatiștii din regiunea transnistreană și care în anul 2022 a fost absorbită de către UPSC. Pe strada Doina 104 a activat Institutul de Științe ale Educației, actualmente se află Centrul de Formare Continuă și Leadership a UPSC. În ultimii 10 ani, ambele edificii au fost supuse unor reparații capitale. Din contul mijloacelor proprii ale instituției, UST, a fost schimbat acoperișul, renovate rețelele inginerești, instalate sistemele moderne de încălzire, dotate cu sisteme inteligente de control, instalate sisteme antiincendiu și sisteme de scurgere a apelor pluviale etc., au fost renovate sălile de studii, laboratoarele științifice de informatică, fizică, inteligență artificială creativă, resurse educaționale digitale, robotică etc. Totodată, blocul de studii de pe str. Gh. Iablocikin nr. 5 a fost dotat cu echipamente tehnologice moderne, care l-a transformat într-un Centru de excelență academică în diverse domenii ale științei. Actualmente, în urma reorganizării, în acest bloc de studii își desfășoară activitatea Facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, Laboratoarele științifice ale UPSC și Facultatea de Științe ale Educației”, explică administrația Universității „Ion Creangă”.
Reprezentanții Universității acuză Guvernul că ar urmări doar la nivel declarativ „ridicarea prestigiului de profesor” și că în realitate s-ar urmări distrugerea acestei instituții.
„Este un semnal periculos din moment ce organele (întreținute exclusiv din bugetul de Stat), care ar trebui să fie garantul respectării drepturilor, își doresc să preia abuziv spațiile dotate din contul profesorilor (instituția fiind la autogestiune și autofinanțare)”, subliniază administrația UPS „Ion Creangă”.
Semnatarii scrisorii se declară dezamăgiți de situație și spun că își vor apăra proprietatea.
„Suntem profund dezamăgiți, bulversați de abordarea discriminatorie, nedemocratică, mai ales în parcursul european și al statutului de țară candidat, în care autonomia universitara, drepturile omului și respectarea legilor sunt condiții principiale. Suntem profesorii care-și merită drepturile și respectul cuvenit și nu vom tolera nedreptățile și umilințele la care suntem supuși. Vom apela la toate formele democratice de apărare a drepturilor, inclusiv la organismele internaționale, mass media etc.
Vom continua să activăm în sprijinul parcursului european prin ajustarea standardelor de calitate la cele europene, dar vom insista pe respectarea drepturilor noastre – doar un profesor respectat, motivat poate educa oameni fericiți, respectuoși, motivați, așa cum sublinia UNESCO (2021): o redresare de succes a educației depinde de investiții sporite în bunăstarea, formarea, dezvoltarea profesională și condițiile de muncă ale profesorilor”, se arată în scrisoare.
De cealaltă parte, Procuratura Anticorupție susține că are nevoie urgentă de un sediu potrivit pentru a-și continua activitatea la cel mai înalt nivel , având necesitatea de a angaja 62 de ofițeri și alți zeci de funcționari pentru lupta împotriva corupției. Potrivit PA, clădirea de pe strada Ghenadie Iablocikin 5 este ideală pentru instituție luând în calcul suprafața, locația, curtea interioară, accesul pentru transport special, săli de ședințe și birouri. Totodată, sugerează administrației Universității să își mute personalul și studenții în imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 2/1, care este dotat cu tot necesarul pentru desfășurarea studiilor universitare, fiind anterior clădirea unde a fost amplasată Facultatea de Drept și care, la moment, este spațiul nefolosit în gestiunea statului.
„Fără asigurarea unui sediu corespunzător în termeni cât mai restrânși, riscăm să fie blocată toată activitatea Procuraturii Anticorupție, întrucât, începând cu 01 aprilie 2024, suportul operativ pe dosare de corupție de nivel înalt trebuie asigurate de Procuratura Anticorupție, care nu deține suficient spațiu să angajeze 62 ofițeri și zeci de alți funcționari publici pentru activitatea și obligația dată în competența sa și anume lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel”, subliniază PA.
Anterior, PA a luat în calcul și ideea de a ocupa câteva etaje sau birouri ale AȘM. Intenția a stârnit nemulțumirea din partea mediului academic. Ministra Justiției, Veronica Mihailov Moraru a punctat că intenția a apărut în situația în care spațiile sunt neutilizate. Necesitatea de a se muta „la casă nouă” a apărut după ce Procuratura Anticorupție și-a mărit numărul de angajați până la 198. Până a-și concentra atenția pe sediul AȘM, PA a luat în calcul și alte clădiri, inclusiv o aripă a sediului Procuraturii Generale.