Bașcana Găgăuziei a spus ce a vorbit cu președintele rus, la o săptămână după ce a dat mâna cu el, la Soci. Printre subiectele abordate cu Putin se regăsește și problema gazului ieftin care ar putea fi livrat de Gazprom în Găgăuzia. Pe final de briefing de presă, Evghenia Guțul a evitat să spună dacă susține sau nu războiul din Ucraina, s-a ridicat și a plecat.
„Vladimir Putin și-a exprimat susținerea totală în lupta autonomiei noastre pentru a ne recăpăta drepturile noastre legale. Vream să le aduc mari mulțumiri pentru primirea lor și respectul pentru poporul din Găgăuzia și Republica Moldova”, a declarat bașcana.
Evghenia Guțul spune că a vorbit cu Putin și despre salariile și pensiilor găgăuzilor, care ar putea deschide, de la distanță, conturi în Rusia.
Bașcana Găgăuziei a mai declarat că în viitorul apropiat se va întâlni cu liderii partidelor de opoziție: Igor Dodon, Vladimir Voronin, Vasile Bolea și Ilan Șor.
Briefingul de presă nu a durat mai mult de 10 minute. Plecând, Guțul a ignorat întrebarea despre războiul din Ucraina și a ieșit în tăcere din sală.
TV8.md reamintește că delegația UTA Găgăuzia a avut o vizită în Federația Rusă, în perioada 1-8 martie. Acolo, Evghenia Guțul s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. Anunțul a făcut de bașcana de la Comrat, într-o postare pe rețelele de socializare, dar a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al liderului de Kremlin. Singura probă a întrevederii celor doi este fotografia plasată de Guțul. Aceasta a precizat că la întâlnirea de la Soci i s-a plâns lui Putin că Autonomia Găgăuză este intimidată de autoritățile centrale de la Chișinău pentru alegerea sa de a prieteni cu Rusia. Kremlinul nu a difuzat niciun comunicat de presă, dar Guțul, care este vizată într-o cauză contravențională pentru abuz de putere, scrie că Putin i-a promis susținere.
Bașcana s-a întâlnit cu Putin cu doar o zi înainte ca președinta Maia Sandu să semneze la Paris un acord militar cu Franța, dar și după avertizarea SIS că războiul hibrid declanșat de Rusia ia amploare în Republica Moldova.
„Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială prin continuarea acțiunilor de compromitere a eforturilor Chișinăului de apropiere de UTA Găgăuzia. De asemenea, se va utiliza în continuare potențialul din regiunea transnistreană în acțiuni hibride anti-Chișinău în contextul proceselor politice din Moldova, pe fundalul invocării unei așa-numite presiuni economice impuse de Chișinău pe regiune”, a spus șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață.
Acțiunile date au scopul de a declanșa proteste în masă atât la Chișinău cât și în Autonomia Găgăuză.
„Informațiile atestă perspective de reluare a protestelor începând cu luna martie, aprilie anul curent cu sub start pro-rus accentuat și apărarea vectorului euro asiatic. Planul acestora este să transforme protestele în acțiuni violente, de creare a haosului și destabilizărilor în masă. În completarea scenariului cu proteste, care vor fi organizate la Chișinău, UTA Găgăuzia urmează să se alinieze, care în viziunea Federației Ruse este privit ca unele din principalele focare de instabilitate în Republica Moldova”, a spus Musteață.
Șeful SIS a mai declarat că cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor, care are indicația de a provoca radicalizare și violență, dar și de a compromite rezultatele referendumului. Pentru a-și atinge scopurile, șeful SIS spune că Moscova trimite bani cash în Republica Moldova, refuzând să ofere mai multe detalii la acest subiect.
Apropiata lui Șor, Marina Tauber, respinge toate acuzațiile aduse de Musteață: „Eu nu știu despre ce vorbește sau despre ce visează domnul Musteață. Nici nu știu cum mai diplomat să mă exprim, dar declarațiile lui îi aparțin. Eu nu știu cine și ce bani primește de la Federația Rusă, eu nu știu cine și ce destabilizări pregătește. Nu au fost niciodată depistate violențe sau destabilizare în cadrul protestelor sau acțiunilor democratice, libere, pașnice, organizate de echipa noastră”.
În luna noiembrie anul trecut, șeful Serviciului de Informații și Securitate a declarat că Federația Rusă ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizarea Republicii Moldova. Banii au ajuns la oamenii lui Ilan Șor care au organizat proteste regulat. Până acum, Ilan Șor a confirmat că a primit bani din Federația Rusă, însă a negat că aceștia ar fi fost folosiți pentru destabilizări.