Referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, pe care și-l dorește președinta Maia Sandu, ar putea fi răsturnat doar dacă exercițiul electoral va fi boicotat de către alegători. O astfel de situație nu pare tocmai imposibilă, sugerează analistul politic Anatol Țăranu, iar asta deoarece șefa statului și PAS ar fi comis o eroare majoră atunci când au lansat ideea organizării referendumului, fără a consulta inițial și alte formațiuni politice care eventual să o sprijine.
„Sigur ar fi fost mai rațional dacă ideea referendumului ar fi fost un rezultat al unei sinergii a partidelor pro-europene per ansamblu. De exemplu, acele consultări ale președintei Maia Sandu trebuiau să anticipeze inițiativa dar nu să vină după. Și atunci partidele pro-europene ar fi avut un consens larg în privința organizării referendumului. Acum, partidele pro-europene din afara guvernării trebuie să susțină venită de la un concurent electoral, ceea ce nu corespunde regulilor politice. Partidele pro-europene sunt într-o situație delicată în care nu au entuziasmul necesar pentru a susține referendumul și asta slăbește această inițiativă”, a declarat Țăranu în ediția din 19 martie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
În opinia analistului politic, nu este nici acum târziu ca partidele pro-europene să se unească și să promoveze într-o voce ideea integrării europene a Republicii Moldova.
Anatol Țăranu admite că în cazul organizării prezindențialelor la pachet cu referendumul, ar putea fi obținute suficiente voturi pentru alegerea viitorului președinte, nu și pentru a asigura reușita referendumului. Totuși, spune analistul, exercițiul nu ar echivala cu un eșec.
„Un eșec al cursului european ar însemna dacă în calitatea de președinte al Republicii Moldova ar fi ales un om care nu este adeptul integrării europene. Să presupunem că în rezultatul scrutinului prezidențial este aleasă Maia Sandu, care este categoric asociată cu cursul european, asta însemna că majoritatea cetățenilor și-au dorit parcursul european”, a explicat Anatol Țăranu.
Analistul mai crede că un șir de partide politice vor face mai multe încercări de a convinge alegătorii să nu își dea votul în cadrul referendumului.
„Un șir de partide politice vor încerca să convingă alegătorii să boicoteze referendumul, să nu treacă peste pragul necesar și în așa fel să discrediteze ideea referendumului. Acum eu cred că nimeni nu poate spune cu mare siguranță că care vor fi rezultatele reale, dacă se va acumula numărul necesar de colectori”, a spus Anatol Țăranu în cadrul emisiunii.
Luni, 18 martie, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului să inițieze procesul propriu-zis și procedurile necesare pentru organizarea referendumului privind integrarea europeană, în această toamnă. Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional ar urma să aibă loc în luna octombrie, potrivit președintei. Maia Sandu și-a anunțat, la sfârșitul anului trecut, intenția de a organiza un referendum cu privire la integrarea europeană a țării. Inițiativa a fost lansată pe fundalul deciziei Consiliului European din 14 decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
Între timp, unii analiștii politici sunt de părere că ideea organizării unui referendum odată cu alegerile prezidențiale, ar putea fi o strategie electorală a președintei, pentru a obține mai multe voturi, dar cred aceasta poate fi și o capcană pentru Maia Sandu.
La sfârșitul anului 2023, Parlamentul a adoptat modificări la Codul Electoral, astfel încât referendumul republican să poată fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale.