/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale

/VIDEO/ Miliarde investite de oameni de afaceri străini. „Suntem la o răscruce”

missing
19 martie 2024, ora 23:42

Valoarea totală a miilor de întreprinderi cu capital străin sau mixt, din Republica Moldova, depășește 5 miliarde de dolari. În fiecare an, în țară intră milioane noi, prin faptul că străinii continuă să facă investiții. Acum doi ani, a fost atins și un record când pe piața moldovenească au intrat aproape 600 de milioane de dolari. A urmat însă o perioadă de declin cu o reducere de 30 la sută a acestor fluxuri. Chiar și așa, Agenția pentru Investiții este optimistă și vrea ca suma anuală de investiții să treacă de un miliard. Pe de altă parte, Guvernul, prin Ministerul Economiei, afirmă că se fac o serie de îmbunătățiri, dar și că se duc negocieri cu mai multe companii mari pentru a-și deschide filiale și la noi în țară.

De pe diferite scene, cu diferite ocazii, de la cel mai înalt nivel, autoritățile Republicii Moldova au tot îndemnat, de-a lungul anilor, investitorii străini să lanseze afaceri în țara noastră.

„Pentru că în Republica Moldova, o țară mică, fără resurse naturale, fără capacitate de cumpărare pe piața internă, cu percepții de risc din cauza războiului, noi trebuie să facem de trei ori mai mult ca să avem rezultate decât alte țări pe antreprenoriat”, a spus ministrul Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Din cele circa 60 de mii de companii existente în Republica Moldova, aproape 4 mii sunt întreprinderi cu capital străin sau mixt, estimat în procente ponderea reprezintă circa 6 la sută

„Nu-s prea mulți nicăieri, dacă-mi iertați gluma cu gust amar. Desigur, agricultura, dacă vorbim de numărul de angajați. IT-ul. În curând, vom lansa niște domenii cheie pentru economie, iar acest lucru va fi automotive, farma, optica - domenii pe care noi avem un anumit fundament, o bază de tehnologie, dar cu o investiție în creșterea nivelului de tehnologică. Avem pregătiri, vorbesc în acest sens de UTM și alte instituții”, a explicat Alaiba.

„Ca și număr, ele sunt puține. Dar productivitatea lor, numărul de persoane pe care le angajează, veniturile lor, profiturile sunt proporțional mult mai mare decât companiile locale. Cele mai mari investiții sunt în domeniul financiar, al asigurărilor, aici vorbim de volumul de bani. Dacă vorbim de numărul de angajați, atunci avem domeniul electronicii, al agriculturii”, a spus directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan.

Vă întrebați, probabil, de ce este nevoie, în Moldova, de companii străine? Prima și cea mai oportună explicație este că sunt create noi locuri de muncă, iar salariile sunt, de regulă, mai mari în astfel de companii. Potrivit unui studiu realizat de Asociația Investitorilor Străini, afacerile cu bani din afară oferă locuri de muncă pentru 90 de mii de oameni, ceea ce reprezintă circa 15 la sută din totalul angajaților. 

„Investițiile vin în țară, creează aici locuri de muncă, bunuri, servicii care sunt exportate și pentru asta vin bani în țară. Așa ar funcționa o economiei sănătoasă. Economia noastră are nevoie de o reparație. Nu se va întâmpla peste noapte. Vom reuși favorizând investițiile. Creștem IMM-urile ca să poată concura cu Uniunii Europene. Dar atragem atenția și la investițiile străine directe, ca să vină la noi, să creeze locuri de muncă, să producă bunuri aici, oferind locuri de muncă, bani la buget și așa mai departe”, a spus ministrul Alaiba.

Chiar și așa, în ultima perioadă asistăm la o descreștere a numărului de companii cu investiții străine.

„În ultimii 10 ani, cota companiilor cu investiții străine directe s-a redus de la 8,5 % în anul 2012 la 6, 2% în anul 2022. Acest fapt a fost provocat de reducerea numărului de companii cu capital mixt. Pandemia a afectat în speciale acele companii care erau parte a lanțului valoric global. Conflictul din Ucraina a accentuat ezitarea investitorilor străini să vină în Moldova, iar la finele anului 2022, erau 3900 de companii cu capital străin, fiind cel mai mic număr din ultimii 10 ani”, a declarat directoarea executivă a Asociației Investitorilor Străini, Ana Groza.

Și banii pe care îi investesc oamenii de afaceri străini sunt mai puțini. După un record atins în anul 2022, atunci când, în decurs de un, au fost investite aproape 600 de milioane de dolari, anul trecut fluxurile s-au redus cu o treime. 

„Se atestă mai degrabă o scădere a investițiilor străine pentru anul 2023 față de 2022. E legat de mai multe chestii. Au descrescut și la investiții nete, cât și ca profit reinvestit. În 2022, am avut o cifră record de 580 de milioane de dolari, dintre care circa 80% era profit reinvestit.  Cu siguranță, vrem să trecem de pragul acesta de 1 miliard de dolari. Și eu sper să fie doar o cifră de care am trecut și am mers mai departe”, a spus Natalia Bejan.

Mai bine de 80 la sută dintre cei care lansează afaceri în Moldova sunt investitori din țările Uniunii Europene.

„Dacă vorbim de originea capitalului, printre principalii investitori este România, Germania, Italia, Austria, Polonia, Turcia și mulți alții. Avem un segment diversificat, din acest punct de vedere. Dar nu sunt suficienți. Marea Britanie. Avem o economie diversificată, dar mai trebuie. Trebuie să avem mai multe locuri de muncă, o creștere a economiei”, a menționat Dumitru Alaiba.

Atragerea de noi investiții străine este o temă ce se regăsește pe agenda Ministerului Economiei, ne dă asigurări Dumitru Alaiba. Șeful de la Economie mai spune că, în condițiile în care remitențele sunt instabile, aceste investiții sunt o soluție pentru a umple golurile financiare.„

„Asta este unica soluție. Evident că remitențele sunt aici pentru a susține consumul, dar să recunoaștem că asta nu este tocmai sustenabil. Această resursă se va epuiza în timp. Nu zic să asta e mâine, ori peste 5 ani. Investițiile sunt răspunsul de care are nevoie economia”.

Iar pentru a convinge investitorii să vină pe piața moldovenească e nevoie de mai multe măsuri.

„Deschidere, maximă libertate, o taxare foarte competitivă”, a spus ministrul.

„Noi suntem acum la un fel de răscruce. Eu cred că noi, sau vom continua modest cu rata de creștere de acum, sau real avem o oportunitate de a împușca în cel mai bun și pozitiv fel. Eu sunt în această poziție de doar două luni, dar sunt pentru că cred că putem face schimbări. Pun productivitatea pe umerii noștri, pe cât de receptivi noi suntem, câte emailuri noi trimitem, cât de rapid le răspundem. Asta este în mâinile noastre”, a vorbit Natalia Bejan.

Pe de altă parte, conducerea Asociației Investitorilor Străini a menționat și alte neajunsuri:

„Evident, prioritatea 0 pentru comunitatea de investitori atât locală, cât și străină este reforma justiției. Așteptăm pași mai rapizi”.

Se duc, dar cu ușile închise, discuții cu mai multe companii internaționale, care sunt invitate să vină în Republica Moldova.

„Facem așa, nu este corect ca noi să divulgăm decizii care sunt aproape gata sau încă nu au fost luate. Dar vă dau câteva exemple cu afaceri recente: investiția britanică de la Strășeni, cu reciclarea plasticului și folosirea lui la drumuri, înlocuind bitumul. În IT se fac multe investiții. O companie mare din Israel, care și-a deschis o filială. Avem și în finanțe. Unele pe industrie, dar nu e corect să divulgăm”, a spus Alaiba.

„Războiul din Ucraina este una dintre temele pe care le discutăm cu investitorii la care mergem sau vin la noi. Situația din Transnistria. Eu cred că este o situație de așteptare, dar noi trebuie să fim consecvenți, receptivi. Toată lumea trebuie să știe că noi avem un vector, care este clar”, a menționat Natalia Bejan.

Războiul de la frontieră a pus pe frână unele decizii de a investi în Moldova.

„Noi foarte mult vrem să aducem companii internaționale de consultanță de nivelul AGcenter. Se discută cu ei de ani de zile. Dacă nu era războiul, cred că își deschideau deja un oficiu. Noi vrem să aducem așa companii. Vrem să aducem HM, Zara, Ikea în Moldova”, a spus Bejan.

De ce avem mai puține companii străine decât acum 10 ani? 

„Profit poți să faci și pe timp de război, și pandemie, și conflict în regiune. Avem companii care sunt extrem de bine în Republica Moldova și nu vor pleca pentru că reușesc să facă afaceri bune. Cei care pleacă, în mare parte, sunt afectați de lanțul valoric global. Mulți cei care vin în Moldova vin cu contracte, cu clienți care nu sunt în Moldova. De exemplu, Porsche, BMW. Nu de Moldova depinde dacă vor exista aceste contracte sau nu”.

Valoarea totală a investițiilor străine, în Republica Moldova, depășește 5 miliarde de euro. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

На авиарейсе Лондон - Сингапур один человек погиб и 30 получили ранения из-за сильной тряски
На авиарейсе Лондон - Сингапур один человек погиб и 30 получили ранения из-за сильной тряски
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ 10 лет за "закладки". В Кишиневе приговорили очередного наркокурьера
/ВИДЕО/ 10 лет за "закладки". В Кишиневе приговорили очередного наркокурьера
/ВИДЕО/ Зеленский 5 лет на посту президента: срок его полномочий продлен на время военного положения
/ВИДЕО/ Зеленский 5 лет на посту президента: срок его полномочий продлен на время военного положения
Новый этап сотрудничества: Молдова стала первой страной, подписавшей с ЕС соглашение о безопасности и обороне
Новый этап сотрудничества: Молдова стала первой страной, подписавшей с ЕС соглашение о безопасности и обороне

/VIDEO/ Vestigii în pericol? Familia unui primar vrea să construiască pe un sit arheologic de la Horodiște

missing
20 mai 2024, ora 11:44

Căsuțe de vacanță, într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Moldova, cu o priveliște ce-ți taie respirația. Intenția de a construi acolo aparține familiei primarului comunei Horodiște, care a deținut, timp de un an, și funcția de deputat PAS. Familia Iurcu a procurat terenul de 12 hectare, anul trecut, de la o persoană fizică. Până în anul 2020, terenul era proprietate publică, dar mai apoi a fost privatizat, printr-o decizie a consiliului local. S-a aflat despre acest caz datorită unei petiții online, semnată de 40 de ONG-uri. Activiștii de mediu susțin că în zona unde ar urma să se înalțe casele ar putea să fie importante vestigii arheologice. Pentru a putea construi, proprietarii și autoritățile locale trebuie să obțină mai multe documente.

„Suntem în localitatea Horodiște, pe un teren de peste 12 hectare. După cum vedeți în spatele meu, aici au început niște lucrări de construcție, iar noi am aflat de la proprietari că aceștia vor să construiască aici o pensiune agroturistică. După ce câțiva activiști de mediu au atras atenția că aici se produc lucrări, autoritățile au decis sistarea lucrărilor. Proprietarii ne-au spus că, li s-a comunicat că vor primi autorizația pentru a construi în acest loc. E foarte interesant că primăria a decis să privatizeze acest teren, care face parte din această rezervație care oferă niște peisaje extraordinare, la doi pași de mănăstirea Țîpova”.

În scurt timp, la fața locului și-a făcut apariția o femeie, care s-a recomandat a fi proprietara terenului.

„- Eu văd că serios v-ați apucat de capul nostru, să ne distrugeți psihologic. În fiecare zi câte o televiziune și câte o organizație neguvernamentală. - Dar cine sunteți dumneavoastră? - Stăpâna terenului ăsta. - Noi vă căutam ca să vorbim. - Eu de-atâta am venit, că am înțeles că mă căutați. - Bine ați venit!”

Din discuție în discuție, am aflat că proprietara terenului de 12 hectare, situat într-un sit arheologic, este și soția primarului, tot ea fostă secretară în primărie. De ce a decis familia să cumpere acest teren? 

„Copiii mei au revenit din Franța și au cumpărat acest teren de la fosta proprietară, doamna care a participat la licitație în 2021. - El era vândut înainte altcuiva? - Da, era vândut din 2021, procedura s-a pornit în 2020, ea durează pentru că sunt niște proceduri care trebuie respectate, iar în 2021 dumneaei a procurat, pe urmă au intervenit niște modificări, niște greutăți și dumneaei a decis să-l vândă. Și copiii mei, aflând că dumneaei vrea să-l vândă, l-au cumpărat”.

Conform datelor de la Cadastru, Vera Iurcu are circa o treime din teren. Restul suprafeței este deținută de fiica ei. Intenția familiei sale este să construiască aici o pensiune agroturistică, pentru turiștii care oricum vizitează zona și uneori campează aici. Deși deține acest teren de jumătate de an, femeia spune că nu este la curent cu valoarea culturală și naturală a zonei unde e amplasat acesta. 

„Nu am fost la curent cu modificările care s-au efectuat în lege, că nu mai există construcții provizorii, ușor demontabile, toate sunt construcții și toate necesită autorizație de construcție. - Deci pentru asta ați fost amendați. - Da. - Dar despre faptul că terenul se află în rezervația peisagistică? - Nu a știut nimeni și nu am văzut un document negru pe alb că iaca de aici și până aici, e rezervație peisagistică”.

Lucrările de construcție au fost semnalate de către un grup de persoane din Țîpova, care au vrut să afle dacă sunt legale. Pentru asta, au apelat la un ONG, specializat în consultații privind chestiuni de mediu. 

„Am cerut și noi explicații de la primărie...”, a spus directoarea executivă Eco Contact, Natalia Guranda-Butnaru.

Potrivit expertei, pentru a efectua lucrări în astfel de zone protejate, e nevoie de mai multe certificate și acte permisive. 

„Avem noi o lege așa foarte frumoasă, care se numește „Valoarea impactului asupra mediului”, Legea 86 din 2014 care prevede ca, pentru unele activități este necesar să se desfășoare valoarea impactului asupra mediului. Respectiv, activitatea dată noi vedem că se încadrează asupra unor sate, să zicem așa, ecologice, sau căsuțe ecologice, care ulterior vor avea și o infrastructură. Vor avea și lumină, vor avea și un drum de acces, apă și canalizare, da. Iar pentru aceste tipuri de activități trebuie solicitată de la Agenția de Mediu evaluarea de impact asupra mediului. La solicitarea noastră, autoritatea publică locală a menționat că nu a făcut acest lucru, a menționat că acele căsuțe sunt ușor demontabile și respectiv nu au nevoie nici de proiect. Rolul nostru a fost doar de a informa Inspectoratul pentru Protecția Mediului să efectueze un control”.

De altfel, la fața locului a fost control la fața locului, condus de Agenția Națională de Arheologie. S-a constatat „deteriorarea stratului de cultură și a unor structuri arheologice prin lucrările de excavare a unor șanțuri în partea de est a sitului”. A fost întocmit și un proces verbal corespunzător și o prescripție, care a fost transmisă autorității publice locale, adică primăriei, care este condusă de soțul proprietarei terenului. 

„La fața locului repede s-au adunat și polițistul de sector și un inspector de mediu, și noi am văzut că s-au făcut anumite lucrări. Primarul a zis că nu știe că acel loc prezintă teren cu patrimoniu arheologic, proprietarii la fel. Însă, le-am arătat și materiale arheologice scoase din șanțuri săpate anterior și s-au convins că astea sunt vestigii arheologice, le-am explicat. Situl arheologic a fost prospectat de o echipă mixtă moldo-germană în 2019 și a fost scanat în întregime și s-a dovedit că aceste lucrări s-au făcut într-o margine de sit, unde practic structuri arheologice lipsesc, din fericire pentru patrimoniul arheologic național”, a spus directorul general al Agenției Naționale de Arheologie, Vlad Vornic.

Vlad Vornic a mai anunțat că locul este cercetat pentru a-l elibera de posibile vestigii arheologice. La final, urmează să fie eliberat un certificat ce le va permite proprietarilor continuarea lucrărilor de construcție, doar că pe suprafețele stabilite de către agenție.

„Din punctul de vedere al Legii privind protejarea patrimoniului arheologic, atunci când se fac lucrări de excavare și sunt în acele locuri vestigii arheologice, se realizează această procedură numită descărcare de sarcină arheologică, care e de fapt o cercetare arheologică. Se înregistrează tot ce se descoperă, se recuperează vestigiile și apoi, pentru acel teren se emite un certificat de descărcare de sarcină arheologică și apoi poate fi folosit pentru diverse lucrări”.

Cazul este și în atenția Ministerului Mediului. Entitatea a dispus controale pentru a clarifica situația privind șantierul pornit în limitele sitului arheologic. 

„Noi am recepționat la Minister acea petiție colectivă, am solicitat Inspecției pentru Protecția Mediului să verifice legalitatea lucrărilor pentru construcție pe terenul menționat. Într-adevăr s-au constatat niște lucrări care erau efectuate în lipsa avizului și a acordului de mediu, respectiv am solicitat IPM verificarea legalității tuturor lucrărilor, iar imediat ce vom avea un răspuns clar vom veni cu alte măsuri impiuse de lege. - E posibil să fie verificat modul în care acest teren a ajuns din proprietatea statului în proprietate privată? E în competența ministerului să se expună? - În primul rând, modul de privatizare nu este în competența ministerului, urmează ca organele abilitate să stabilească modul în care a fost privatizat terenul, respectiv noi nu ne putem pronunța pe acest subiect”.

Pentru lucrările neautorizate, proprietarii terenului au fost sancționați.

„Greșeala noastră a fost, am recunoscut, am achitat și amendă și nu ne-am pus contra nimănui. - V-au amendat și pe dumneavoastră? Eu știam că doar primarul a fost amendat. Ce amendă ați primit? - Noi am primit amendă 13 mii de lei, am achitat-o în 72 de ore și am achitat în jumătate pentru că am construit tumbele”.

Femeia speră să-și ducă planurile la bun sfârșit, mai ales că au fost cumpărate toate materialele pentru construcție. Au și primit asigurări că vor putea să ducă la capăt construcțiile. 

„- Acum ce faceți, ați pierdut banii? - Iaca stăm, așteptăm. - Nu v-a spus nimeni, nimic? - În primul rând, de la Agenția Națională de Arheologie, domnul Vornic ne-a promis că, cât de curând ne va elibera un certificat de descărcare de sarcină și o să putem să construim. Că nu vor să construiască clădiri înalte, nu au făcut nivelări de teren, adică au vrut să păstreze natura cât de intact, neștiind de rezervație. Ei și-au dorit să păstreze natura cât mai neatinsă și au vrut să construiască, iată au ridicat doar tumbele”, am vorbit cu proprietara terenului și soția primarului de Horodiște, Vera Iurcu.

Femeia s-a arată supărată de faptul că autoritățile centrale nu au putut să-i prezinte documente, prin care să i se demonstreze, oficial, că nu are voie să construiască aici. De aceea, crede că există alte interese. 

„Am înțeles eu că în râpă acolo e rezervația, noi suntem departe. Terenul nostru e după drum, încoace. - Din câte am înțeles, terenul ăsta se află în rezervație. - Nu, nouă ne-au arătat că rezervație e până la măslin acolo. - Aici arheologii ce au găsit? - Au găsit cioburi și au zis ei, eu nu-s sigură că au găsito la noi, o cănuță așa”.

Pentru că o bună parte din responsabilitate pentru păstrarea acestei zone îi revine administrației publice locale, am mers să-l căutăm pe primarul comunei. Dorel Iurcu deține funcția de primar în această comună începând cu anul 2011. În toată această perioadă, a lipsit doar un singur an de la conducerea primăriei, pentru că a fost ales deputat PAS. Acum doi ani însă a câștigat un nou mandat, deja ca primar PAS. 

„De cine aveți nevoie? - De dl primar. - Dar l-ați anunțat cine sunteți? - De la tv8. - De la dvs au mai fost? - Care e legătura? - Nu, eu am întrebat. Nu. La moment, nu-i dlui”. 

Am revenit la primărie, după filmarea pe care am avut-o pe vârful dealului. O angajată ne-a spus că l-a văzut chiar atunci pe primar. Însă, nu am mai dat de el. Nici la telefon nu a răspuns. 

Am mai făcut o tentativă de a discuta cu primarul comunei. Pentru că nu ne-a răspuns la telefon, i-am lăsat mesaj, prin care i-am expus, pe scurt, de ce îl căutăm. Ne-a trimis un răspuns joi noaptea, prin care ne-a rugat să-i lăsăm familia în pace, pentru că de o lună sunt terorizați, de parcă cineva își dorește să-i distrugă psihologic. Iurcu a declarat că la mijloc ar fi niște interese, însă când l-am întrebat detalii, nu a mai revenit. Primarul ne-a expediat și explicația pe care a trimis-o Centrului Național Anticorupție, privind modul în care terenul a devenit din domeniul public în domeniul privat. Decizia a fost adoptată la sfârșitul anului 2020, iar o lună mai târziu terenul a fost cumpărat prima dată, în urma unei licitații. Iar în 2023, a fost procurat de familia primarului.

„Nu a trebuit nimănui acest teren până acum, nu erau situri, nu era nicio rezervație, nu a apărut nici o problemă atâția ani – acum, când s-au întors niște tineri din Diasporă să contribuie la dezvoltarea țării, la îndemnul Doamnei Președinte a Țării, Dna Maia SANDU, și au intenții bune de a realiza ceva frumos pe o pârloagă, s-au năpustit asupra lor din toate părțile, de parcă ar fi cei mai mari infractori și au comis cea mai groaznică și mai gravă crimă de pe Planetă”, este fragmentul cu care încheie primarul explicația. 

Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări! 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/ВИДЕО/ Стрелявшему в премьер-министра Словакии предъявили официальные обвинения
/ВИДЕО/ Стрелявшему в премьер-министра Словакии предъявили официальные обвинения
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
"Германия - важный союзник Молдовы на пути в ЕС". Санду встретилась в Берлине с Шольцем и Штайнмайером
"Германия - важный союзник Молдовы на пути в ЕС". Санду встретилась в Берлине с Шольцем и Штайнмайером
Населенным пунктам в зоне безопасности дополнительно выделят 13 млн леев
Населенным пунктам в зоне безопасности дополнительно выделят 13 млн леев
В США двух братьев обвиняют в краже $25 млн. за 12 секунд
В США двух братьев обвиняют в краже $25 млн. за 12 секунд

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram