Sistemul energetic ucrainean a suferit în noaptea de joi spre vineri cel mai amplu atac de până acum, a spus ministrul energiei, adăugând că rușii au încercat să provoace un colaps al sistemului. Potrivit oficialilor ucraineni, forțele Moscovei au lansat 63 de drone Shahed și 88 de rachete, fiind doborâte 92 de ținte aeriene. Loviturile au provocat un incendiu masiv la cel mai mare baraj din Ucraina, au creat o situație „extrem de periculoasă” la centrala nucleară Zaporojie și au dus la întreruperi ale furnizării de energie în mai multe părți din Ucraina.
UPDATE „Ucraina nu este implicată în atacul terorist de la Crocus”, a scris pe Telegram consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.
UPDATE „Evenimentele de la Moscova sunt o provocare conștientă a serviciilor speciale rusești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Ucrainene de Informații pentru Ukrainska Pravda.
UPDATE Un atac armat a avut loc în această seară la Crocus City Hall, o sală de spectacole de la Moscova, scrie The Moscow Times. Potrivit RIA Novosti, cel puțin 12 oameni au fost uciși și 35 răniți de cel puțin trei atacatori care purtau costume de camuflaj. Atacul a avut loc înaintea unui concert care urma a fi susținut de trupa „Piknik”. Artiștii nu au avut de suferit, scrie RIA. Din imaginile postate pe rețeaua de socializare X, dar și din informațiile prezentate de utilizatori, ar fi avut loc și o explozie puternică. Un clip video postat pe rețeaua X arată atacatori înarmați care trag în holul sălii de spectacole și se aud focuri de armă. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a catalogat atacul drept un act terorist.
UPDATE Rețeaua energetică a Ucrainei primește ajutor de urgență din partea României, Poloniei și Slovaciei, după atacurile Rusiei. Vineri, în jurul orei 11:00, România exporta către Republica Moldova o cantitate de aproximativ 500 de MW, care ajungea, mai departe, în Ucraina, potrivit Transelectrica și Moldelectrica.
UPDATE Operațiunea militară specială din Ucraina s-a transformat deja într-un război din cauza interferențelor occidentale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă de stat TASS. „Ne aflăm în stare de război. Da, a început ca o operațiune militară specială, dar de îndată ce s-a format acest grup, când Occidentul colectiv a devenit participant la aceasta de partea Ucrainei, a devenit un război pentru noi. Sunt convins de acest lucru. Și toată lumea ar trebui să înțeleagă acest lucru, pentru motivația lor internă”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului pentru publicația „Argumente și fapte”. El a mai declarat vineri că Rusia trebuie să-și „elibereze" pe deplin „noile regiuni" pentru a asigura siguranța celor de acolo, o referire la cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia pretinde că le-a anexat în 2022. Expresia „operațiune militară specială” a fost folosită prima oară de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022, când Rusia și-a început agresiunea contra Ucrainei. Termenul de „război” a fost evitat până acum de oficialii ruși și de presa de stat din Rusia.
UPDATE Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să impună sancțiuni împotriva a 33 de persoane și două entități legate de moartea fostului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, transmite Reuters. Noua listă includ coloniile penitenciare în care a fost deținut Alexei Navalnîi, precum și oficiali de rang înalt din sistemul judiciar rus, a precizat UE într-un comunicat.
UPDATE Rusia a spus că amplul atac de vineri dimineață contra infrastructurii energetice ucrainene este un răspuns în urma recentelor incursiuni ale unor combatanţilor ruşi pro-ucraineni pe teritoriul rus la frontiera ucraineană în provinciile Kursk şi Belgorod şi bombardamentelor ucrainene în aceste provincii
UPDATE Un atac cu rachete rusești asupra orașului Zaporojie a ucis cel puțin o persoană și a rănit alte 14 vineri, conform lui Ivan Fedorov, șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie. Operațiunea de salvare este în desfășurare într-o zonă rezidențială unde se crede că un bărbat și fiica sa au fost prinși sub dărâmături, conform rezidenților locali. Rusia a lansat cel mai mare atac cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene din timpul războiului până în prezent vineri, lovind cea mai mare baraj a țării și provocând întreruperi de curent în mai multe regiuni, a declarat Kievul. Barajul DniproHES, din Zaporojie, a suferit lovituri la structurile hidraulice și la barajul însuși, a declarat compania de hidroenergie de stat Ukrhidroenergo, adăugând că nu există riscul unei spargeri. Zelenski a condamnat atacul și a declarat că sunt în curs lucrări pentru repararea alimentării cu energie electrică în nouă regiuni.
UPDATE În orașul ucrainean Harkov au fost auzite vineri dimineață aproximativ 15 explozii, a spus primarul Ihor Terejov, iar loviturile cu rachete rusești par să fi vizat alimentarea cu energie electrică a orașului, provocând pene parțiale de curent. Terekhov nu a raportat nicio victimă după lovituri. În centrul Ucrainei, primarul din Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a declarat că s-au auzit explozii în oraș, dar nu a oferit detalii. Într-un alt oraș din centrul Ucrainei, Vinița, o „instalație esențială de infrastructură" a fost avariată, potrivit primarului Serhiy Borzov. Administrația orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a raportat, de asemenea, opt lovituri de rachete, adăugând că au fost răniți câțiva civili.
UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus joi impunerea de taxe vamale la cerealele importate din Rusia, care sunt în prezent scutite, spre nemulţumirea fermierilor din UE, transmite AFP.
UPDATE Rusia și Ucraina cred că războiul se va încheia prin negocieri, a declarat trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, chiar dacă statele beligerante privesc perspectiva unor discuții de pace foarte diferit și sunt ferme pe pozițiile lor, transmite Reuters. Li Hui a avertizat, în ultima sa rundă de vizite diplomatice la Moscova, Kiev și în mai multe capitale europene, că războiul riscă să escaladeze și mai mult. „Toate părțile insistă asupra propriilor lor poziții și e o diferență relativ mare în ce privește ideea discuțiilor de pace, dar toți sunt de acord că negocierile, mai degrabă decât armele, vor pune capăt războiului”.
UPDATE Ucrainenii au atacat vineri dimineață regiunea rusă Belgorod cu rachete trase de lansatoare multiple RM-70 Vampire, de fabricație cehă, a afirmat ministerul apărării de la Moscova, într-un mesaj pe Telegram. Potrivit rușilor, opt rachete au fost distruse în zbor de către forțele antieriene din regiunea Belgorod. O persoană a fost ucisă de loviturile ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod vineri dimineață, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.
UPDATE Liderii UE au ajuns la un acord de principiu pentru a direcționa o mare parte din profiturile excepţionale generate de activele ruseşti îngheţate şi a le da Ucrainei, relatează The Guardian. Acordul vine după aproape un an de negocieri legate de temeiul juridic pentru sechestrarea efectivă a 190 de miliarde de euro deţinute în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear. Modul în care vor fi împărţite fondurile nu a fost încă decis, dar propunerea este de a utiliza 90% pentru programe militare şi 10% pentru reconstrucţie, cu posibilitatea ca o parte din bani să fie redirecţionaţi către finanţarea de către UE a misiunilor de menţinere a păcii din întreaga lume, pentru a răspunde astfel preocupărilor Ungariei.