/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Lovituri în Belgorod. Crește numărul deceselor în urma atacului din Harkov

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților

missing
23 martie 2024, ora 23:08

În satul Pererîta, raionul Briceni, o femeie primește copii la întreținere, contra bani, dar fără să fie formalizată custodii pe numele lor. În schimb, părinții sunt sfătuiți să facă procuri sau declarații pe propria răspundere. Primăria, care este autoritatea tutelară locală, nu a cerut femeii să legalizeze aflarea copiilor la ea în familie. Chiar și așa, asistenta socială din sat ne-a asigurat că cei mici sunt bine îngrijiți, că este ordine în casă și că face vizite dese. De unde am aflat despre acest caz, vă întrebați probabil? Săptămâna trecută, o avocată specială în drepturile copiilor ne a relatat cazul unei cliente, care la fel și-a lăsat copilul la persoana respectivă, în decembrie, plecând peste hotare. Deși copilul urma să fie acolo pentru un timp mai îndelungat, a stat doar trei săptămâni. Mama l-a luat de urgență după ce a bănuit că este bătut acolo. De partea cealaltă, femeia acuzată se apară și spune că e primul caz de acest fel în toți cei 7 ani de când oferă servicii de bonă non-stop. 

Tânăra din imagini este mama unui copil de 6 ani. Pentru că intenționa să plece la muncă peste hotare, a început să căute o persoană care să stea cu băiatul ei, pe care nu-l putea să-l ia. Pe un site de anunțuri, a dat de o femeie din satul Pererîta, care oferea servicii de bonă 24/24, contra unei sume de bani.

Am sunat-o, am vorbit vreo 2-3 ore. Copilul tot a vorbit cu ea. Luni iarăși, asta a fost duminică. Am fost marți să fac niste acte la notar, dar m-au anunțat că aceste acte nu se fac la copil, doar la primăria unde duci copilul. Am dus copilul, am intrat în casă, era totul curat, îngrijit. Totul era ok. Vorbea foarte frumos. Am fost la primărie și am scris cerere de custodie, că sunt de acord și din partea ei. Ea trebuia să aducă certificat de la psiholog și de la poliție. În momentul acela, am căzut pe 20 noiembrie, când erau alegerile. Primarul nu era nici unul, nici celălalt. dar era nevoie de semnătura lui. Am întrebat de grădiniță. La primărie, toți mi-au zis că totul este bine, că a crescut mulți copii. Mi-au zis că plângeri nu au fost pe ea. Primăria știa”.

Chiar dacă procedura legală nu a fost finalizată la primărie, femeia oricum a plecat peste hotare. Iar pentru a se asigura că fiul ei este bine încerca să discute cu el oric de câte ori avea posibilitatea. După doar câteva zile, a observat că cel mic se poartă mai puțin obișnuit. 

„Aveam vreo 2-3 zile de când munceam, copilul a început să facă treaba mare pe el. El așa ceva nu a făcut niciodată, el se scoală noaptea și se duce la baie. În una din zile, eu am dat și numărul de telefon al prietenului meu, nu e tatăl copilului, dar are o relație bună cu el. A observat că s-a schimbat, când vorbea cu el aștepta parcă cineva să-i zică ce să spună, aștepta acordul. Se uita la ea, apoi spunea. M-am uitat așa și am zis că nu este bine”.

Tânăra mamă a decis să revină în țară și să-și ia copilul.

„Vă spun din ce cauză s-a observat lucrul acesta, pentru că nu i-au făcut baie de când l-am lăsat. Dacă i-au făcut o dată ori de două ori. Când eu l-am obișnuit seară de seară să facă baie. Ea nu mi-a zis de sânge, dar prietenul meu. Eu vineri, după lucru, am sunat-o și întreb: de ce copilul meu a avut sânge la nas. Că s-a lovit cu degetul, prietenului meu i-a zis că de la căldură”.

Mama copilului ne-a spus că atunci când a venit acasă la bonă, a găsito în stare de ebrietate, iar copiii - neîngrijiți.

„Al meu copil era murdar, urechi, gât. Se vedea că nu era spălat. Asistentei sociale îi arăt copilul și spun: na, uite cum arată și miroase copilul. El e nespălat de câte zile. Și hainele erau la fel. L-am dus cu 22 de kilograme, lam luat cu 18. Și ceilalți copii erau la fel”.

Mama ne-a dezvăluit câteva detalii pe care i le-a spus copilul, la doar câteva zile de când l-a luat acasă.

„Mi-a zis că l-a bătut cu capul de sobă, iar soțul ei îi bătea cu bățul peste picior, sau cu pumnul în spate. El nu inventează așa ceva. Când a făcut caca, ea l-a dus să-l spele, iar el a mai făcut o dată caca de frică că-i zicea să mănânce caca lui”.

Femeia a mers la primăria din sat ca să alerteze autoritățile, dar a fost asigurată că cei mici sunt în siguranță în casa femeii. Împreună cu fiul ei, au revenit la Chișinău. Pentru a verifica dacă starea copilului a fost sau nu afectată, a mers la psiholog și la alți medici. A apelat și la serviciile unei avocate, specializată în astfel de cazuri, care a început să facă mai multe solicitări către autoritățile ce au tangență cu acest caz. 

„În urma solicitării cabinetului avocatului de a verifica situația la domiciliul doamnei, dacă nu s-a cunoscut până acum, deși nu putea fi ignorat faptul că la o doamnă acasă sunt 5-7 copii minori într-o perioadă mai mare de 2 ani de zile, autoritățile locale trebuiau să-ți pună întrebarea în temeiul căror acte stau acești copii și în ce condiții sunt deținuți aceștia, dacă au acces la educație. Nu toți copiii se duc la grădiniță. Autoritatea de la Briceni, care s-a deplasat la fața locului, urma să vadă cum se respectă acel regulament cu privire la custodie și trebuia să verifice în baza căror acte stau acolo copiii. Chiar dacă părinții nu au depus cererile și actele corespunzătoare de întocmire a dosarului personal, autoritatea urma să depună, în termen de 5 zile, toate eforturile de a comunica cu părinții, pentru a constata starea copiilor, condițiile de trai, opinia copiilor. Simpla afirmație că copiii sunt hrăniți nu este suficientă”, a declarat avocata Marina Frecăuțan.

Avocata ne-a pus la dispoziție răspunsurile la solicitările ei. În cel de la poliție, se menționează că femeia, căreia am decis să nu-i divulgăm întreaga identitate, în anul 2022 a avut trei contravenții pentru huliganism nu prea grav și injurie. În răspunsul de la primărie, aflăm că persoana este sociabilă, iubește copiii, nu a avut conflicte în sat. Cu toate acestea, primăria recunoaște că nu deține acte ce-i oferă dreptul femeii să presteze asemenea servicii.

Iar din răspunsul expediat avocatei de șefa serviciului de asistență socială din Briceni se menționează că, din asigurările primite de primăria din sat, concubinii își respectă obligațiunile față de copii și au creat un mediu familial pentru ei. La solicitarea ca minorii să fie evaluați psihologic, șefa serviciului a recomandat avocatei să se adreseze la organizații unde activează psihologi. Aceste răspunsuri nu au mulțumit-o pe avocată care a pregătit și alte acțiuni. 

„Urmează să depunem o cerere către Direcția Generală de Asistență Socială și la agenția Nord, cu speranța că se vor sesiza și vor verifica modul în care au acționat subalternii lor, dar și toată situația cu copiii, inclusiv cu solicitarea să fie evaluați psihologic. Vrem să fie evaluată psihologic și persoana în cauză. Deja am pregătit și o plângere la IP Briceni, leziunile nu vor putea fi dovedite, dar pe marginea prejudiciului moral și psihologic”.

După aceste interviuri, am mers miercuri în satul Pererîta pentru a discuta cu toți cei implicați în monitorizarea acestui caz. Prima discuție am încercat să o avem cu femeia acuzată, doamna Veronica.

„O mamă care a avut un copil la dumneavoastră, n-a fost îngrijit, lovit. Vreți să vorbiți cu noi despre caz? - Nu. În fața camerei - nu. - Nu vreți la cameră? - La cameră - nu. - Vreți să ne povestiți așa măcar. Ați mai avut vreodată cazuri cu părinții? - Nu am avut. Prima dată-n viața mea așa a fost”.

Când părea că a aceptat să discutăm în fața camerei, ne-a spus că merge să-și ia o haină și dusă a fost. Am sunat-o de mai multe ori pentru a încerca totuși să discutăm cu dumneaei.

- Câți copii aveți acasă? Puteți să-mi spuneți? - Toate întrebările la asistența socială. Numai ce a fost comisia la mine. Dumneavoastră câți copilași aveți acum? - Eu? Doi. - Doi în momentul de față aveți? - Da. - Păi, asistenta socială de la primărie a zis că aveți cinci. Apoi sunt cinci sau doi? - Da, îs cinci. Care-i treaba?”

Am aflat că înainte să ajungem noi, la ea acasă fusese o comisie de la Edineț, adică dintr-un alt raion. Nu am reușit să-i abordăm pe specialiști la fața locului, nici pe primar, care nu se afla în localitate. Cea care a încercat să explice toată situația a fost asistenta socială. 

„- La moment nu au, dar dumneaei a promis că... - Păi și dumneavoastră aveți încredere să îi lăsați așa, ca asistent social al satului? - Ei au venit cu declarații, părinți au lăsat declarații pe propria răspundere. - Eu înțeleg că au lăsat, dar asistența socială din sat, cum poate să se asigure că acei copii nu sunt abuzați? - Noi ne ducem la vizită la domiciliu. - Cât de des? - În luna februarie am fost, acuma iarăși am fost. - Și nu ați avut nici o plângere în adresa doamnei? - Nu. - Câți copii a crescut doamna până acum? - Mulți. Copiii o numesc încă și mama. - Dar vi se pare normal ca ei să rămână fără acte, ca asistent social? Așa prin procură, prin declarație, e ca și cum eu v-aș da dumneavoastră o mașină, luați și folosiți-o. E un copil totuși. - Noi ne ducem întotdeauna, facem vizita la domiciliu, la dumneaei întotdeauna sunt condițiile necesare, nu abuzează copiii”, am vorbit cu asistenta socială din sat, Victoria Chifa.

Asistenta socială ne-a mai spus că i-a cerut de mai multe ori femeii respective să legalizeze actele copiilor, dar nu a fost auzită. Și în ziua filmărilor a fost invitată la primărie. 

„- Primarul astăzi e plecat la Chișinău și nu poate să semneze oricum. - Păi doamna vine azi sau nu vine? - O să vină. - Ca să facă ce? - Custodie pentru copii. - Păi dacă primarul nu-i, cum face? - Să începem procesul măcar. - Păi de ce nu ați început până acum doamnă, eu asta vă întreb? - Dumneaei a fost anunțată de la raion și a promis”.

Am discutat la acest subiect și cu angajații grădiniței din sat. O educatoare ne-a spus că a avut un copil dintre cei aflați la îngrijire de la doamna Veronica, dar nu a depistat probleme. Până să plecăm din localitate, am mai încercat, pentru a treia oară, să discutăm cu ea. 

„- Eu vă dau dumneavoastră dreptul de a vă apăra împotriva unor acuzații care au fost făcute în adresa dumneavoastră. Vă ofer șansa să vă apărați. - Nu vreau nimic. - Nu vreți să vă apărați? - Nu, nu vreau, nu vreau. - Dar cum a zis mama că a venit și v-a găsit în stare de ebrietate? - Nu, nu, eu nu beau, eu sunt mereu cu mâna pe volan, nu se știe acum se întâmplă ceva sau am vreo necesitate ceva, ap cum eu pot să mă urc la volan? - Dar ați bătut copilul, ea a zis că l-a văzut cu sânge la nas? - Nu, nu, niciodată, lui îi curgea sânge din nas permanent. Dacă ceva, numai băga mâna până în fundul nasului și îi curgea sânge din nas. - Ea a zis că a făcut odată treaba mare în bucătărie și că dumneavoastră l-ați pus să mănânce ce a făcut. - Nu, nu, nu”.

Am continuat să discutăm cu ea prin mesaje la telefon. La întrebarea de ce ne-a mințit în privința numărului de copii pe care îi are în îngrijire, a dat vina pe emoții. Iar contravențiile le-a explicat prin faptul că o vecină i-a otravit câinele. Autoritățile teritoriale, responsabile de asistența socială și protecția copilului, ne-au confirmat vizita în teren a specialiștilor, dar nu ne-au oferit informații despre acest caz, motivând că e nevoie să le trimitem solicitare.

În cele din urmă, am convenit cu funcționarul să ne întâlnim la Chișinău pentru a discuta despre acest caz. Două zile la rând am tot încercat să purtăm discuția, dar Teodor Vicol s-a arătat tot timpul ocupat, chiar și seara târziu. O altă autoritate căreia i-am călcat pragul a fost Structura Teritorială de Asistență Socială din Briceni. Discuția am purtat-o cu Olesea Capățînă, specialistă principală în problemele drepturilor copiilor. 

„- Eu nu vă cer date cu caracter personal doamnă. - Domnule Constantin, mie nu-mi place tonul pe care dumneavoastră discutați cu mine. - Eu nu înțeleg pe ce ton vi se pare dumneavoastră că eu vorbesc. Eu vreau doar să vă întreb, conform legii, ce trebuie să facă instituția dumneavoastră dacă vă parvine o plângere? - Eu nu vă ofer nici o informație. - De ce? - Până nu discutăm cu șefa, așa cum am avut indicație, eu v-am spus de la bun început”.

Monitorizează acest caz și șeful direcției politici de protecție a drepturilor copilului, Igor Chișcă, de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. 

„Pe acest caz, Ministerul Muncii și Protecției Sociale s-a autosesizat. Colegii noștri din prima linie au mers în aceasta familie, au verificat toate circumstanțele, cum acești copii au ajuns în această familie, cât de sigure sunt condițiile. În cazul în care concluzia acestei anchete va demonstra că este în interesul suprem al copilului, se va parcurge la forma de protecție cum este custodia. În cazul în care nu se va demonstra acest lucru, copiii vor putea fi preluați din această familie”.

Cât durează ancheta, copiii vor continua să se afle în familia doamnei Veronica.

„Conform informațiilor, copiii se află de multă vreme acolo. Unii sunt de ani de zile, alții de câteva luni. Oricum, au format deja un atașament, de aceea decizia noastră, care trebuie luată, nu trebuie să contravină interesului suprem al copilului”.

Cu o zi înainte să iasă această emisiune, primarul din Pererîta ne-a contactat personal și ne-a spus că a vorbit cu părinții care și-au lăsat copiii la doamna Veronica. Ne-a pus la dispoziție contactele lor pentru a vorbi și cu ei. Am discutat cu o femeie care are 2 copii. Mama s-a arătat mulțumită de modul în care doamna Veronica are grijă de copiii ei.

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/VIDEO/ ULTIMA ORĂ! AAC dezminte zvonurile conform cărora o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbușit
/VIDEO/ ULTIMA ORĂ! AAC dezminte zvonurile conform cărora o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbușit
/VIDEO/ Vladimir Voronin, sărbătorit la 83 de ani. Cum a găsit TV8 sediul Comuniștilor de ziua fostului președinte de Stat
/VIDEO/ Vladimir Voronin, sărbătorit la 83 de ani. Cum a găsit TV8 sediul Comuniștilor de ziua fostului președinte de Stat
/VIDEO/ Acord de unitate la Chișinău! 13 partide politice semnează Pactul pentru Europa. Angajamentele asumate
/VIDEO/ Acord de unitate la Chișinău! 13 partide politice semnează Pactul pentru Europa. Angajamentele asumate

/VIDEO/ Primea 4 mii de lei, dar leafa declarată era de 500 de lei. Acuzațiile unui pensionar aduse fostului angajator, cândva ministru

missing
26 mai 2024, ora 10:00

Nu este de acord cu pensia pe care o primește și Pantelimon Moisei, un locuitor al capitalei, care a lucrat, o bună parte din viață, la o companie privată. Pensionarul este supărat pe angajator pentru că nu ar fi reflectat, la stat, tot salariul pe care-l primea. Adică, în loc de 4 mii, pentru care semna, oficial primea... 500 de lei. Respectiv, contribuția pentru fondul social era mică. Spune că a încercat să rezolve amiabil situația și a cerut angajatorului să confirme tot salariul, dar și toate orele de muncă pe care le lucra. Dar, pentru că nu a fost posibil, s-a adresat în instanță. De două luni, dosarul său este la Curtea Supremă de Justiție. A întrebat când ar putea avea o finalitate, iar răspunsul a fost că „în vreo 5 ani”. Angajatorul, de altfel, a fost și ministru al Comerțului în primele guverne de după independență, neagă toate acuzațiile.

„Am activat la societate pe acțiuni LT Petricani 33, administrator era domnul Tudor Slănină. Am activat deodată un an de zile ca sudor, pe urmă m-am transferat. Tot la dânșii am fost ca paznic, de bază era. Pe urmă eram responsabil de apă și canalizare, responsabil pe sala de cazane pe gaz și cazane pe aburi, unde am fost trimis de către domnii și am terminat cursurile speciale.

Și pentru toate, ceea ce lucram, eram remunerat. Nu spun că nu era achitat, era achitat salariu foarte, foarte bun. Când ziceți foarte bun? - Pe timpurile celea, când m-am angajat, era de 4 mii, în 2003. Și eram foarte satisfăcut. Creștea și salariul, și responsabilitatea”.

Pantelimon Moisei afirmă că, în borderoul de salarii, semna pentru o leafă lunară de 4 mii, chiar din primii ani de angajare. Dar, când a venit vremea să se pensioneze, a aflat că salariul său, din acea perioadă, era de opt ori mai mic. 

„- Dovada de 4 mii de lei, de la domnii. - Deci v-ați pensionat în anul?... - 2016 - În care vedem salariul lunar de funcție, 4 mii de lei. - Da. Dar când m-am pensionat mi s-a stabilit o pensie de 1,119 lei. - Când ați văzut această sumă...? - Iată, suma de la CNAS. - Când ați văzut-o credeați că e o eroare...? - Când am văzut-o mi se părea că așa-i la toți, la toți se dă așa pensie, atunci așa era. Era salariul bun, când am început, zic, ia stați bre. Eu având așa salariu mare și așa pensie mică. Și am fost la CNAS, și zic, fetelor ce se întâmplă? - Noi calculăm pensia după datele de la care ne prezintă organizația unde lucrați. Și mi s-a eliberat un extras din contul meu personal, mi le-a prezentat și citit, prezentat niște cifre, m-ai să cad jos. În primul rând, salariul era de 500 de lei indicat”.

Fostul salariat susține că a încercat să soluționeze problema pe cale amiabilă. S-a adresat cu un demers către conducerea companiei, prin care a cerut să i se prezinte borderoul salarial, pe care semna pentru leafa primită lună de lună. Dar zice că a fost refuzat, pentru că ar conține date cu caracter personal ale altor angajați. 

„M-am mai gândind eu la dânșii și zic să depun o cerere chemare în judecată, invocând că, privind refuzul de a-mi elibera careva copii de la borderoul cu salariu pe perioada activității, 2003-2018. A fost o ședință de judecată. La judecătoria Centru, acolo se examinează problemele date. Prima judecată a fost de a soluționa întrebările amiabil. La judecată domnul nu s-a prezentat, a venit avocatul. Și cererea mea a fost respinsă cu dreptul de a fi atacată la Curtea de Apel. Am atacat la Curtea de Apel, unde la Curtea de Apel a fost acceptată cererea mea și transmisă înapoi la judecătoria Centru”. 

Și din nou cererea i-a fost respinsă, dar cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău. 

„Așa, 4 ani de zile. Am depus o cerere către Judecătoria Centru. Rog frumos să fie examinat dosarul meu în timp de urgență, așa cum prevede legea. Că dosarele care se supun codului de procedură civilă, să fie examinate de urgență și în timp foarte scurt.

Și acuma dosarul meu se află la Curtea Supremă de Justiție. - Cam de cât timp se află la Curtea Supremă? - Deja de vreo două luni de zile. Am achitat toate impozitele care se cer, am achitat chitanța, tot cum trebuiește. Mi-au spus că nu mai trebuie nimic, tot normal. Au trecut deja aproape două luni de zile, am sunat la cancelarie. - Fetelor ce se aude cu dosarul meu? le dau numărul la dosar. - Dosarul este, dar el este în perioadă de așteptare. - Nu a revenit niciunui judecător... - Nu, nici un judecător să-l ia. Zic: Cât pot să aștept, cât e această perioadă de așteptare? Dacă e dosarul dumneavoastră, cum e clasat el, undeva 5-6 ani. Zic, vă mulțumesc frumos, undeva mi-ați dat 5-6 ani de viață. Iată problema”.

Pensionarul speră ca decizia Curții Supreme să-l prindă în viață. 

„Eu nu doresc nimic, nici de la CNAS. Doresc de la Prometeu, de la domnul Slănină Tudor, să achite diferența ceea care nu a fost corect mie. Nu corect, dar legal. Orele sunt incluse și dovedite și de dânșii, că am lucrat atâtea ore - să fie transmise la CNAS. Dar CNAS-ul să facă recalcularea pensiei. Și gata. Mai mult nu doresc nimic, nu doresc război, doresc pace, și mai departe să fie recalcularea pensiei”.

Chiar și după ce a ieșit la pensie, bărbatul continuă să muncească, tot în serviciul de pază, doar că la o altă întreprindere. 

„Activez, și activez și la moment. Pentru că cu pensia asta mi-a stabilit-o el... Pensia să fi fost stabilită deodată normal, era pensie mai mare la mine, dar sunt nevoit să lucrez și la moment. - Ați încercat să înțelegeți cam cât era să fie pensia dacă era stabilită corect, dacă să fi luat acel salariu de bază, de 4 mii de lei? - Dacă salariul e 4 mii de lei și scoateți 500 de lei, de 3-4 ori mai mult trebuia să fie. La mine trebuia să fie undeva în jur de 3 mii de lei”.

Tot el ne-a pus în legătură cu o altă fostă angajată a companiei, Larisa, unde a muncit și el, care ne-a spus că a ieșit cu o pensie de circa 800 de lei, deși ridica salarii, în cele mai bune perioade, de circa 5-6000 de lei. 

„Eu am lucrat la sezon, știți cum. Eu am lucrat patru luni și pe urmă eram din cont propriu, sau cinci luni și apoi din cont propriu. Eu să vă spun sincer, nu știu cum mi-o pus mie pensia. Da, am ieșit cu pensia mică, nu-s mulțumită, dar cred că s-au împărțit lunile acelea pe care le-am lucrat și de-atâta. Eu am lucrat 20 și ceva de ani, dar cred că s-au luat numai lunile acelea în care mi-au transferat banii”.   

Am luat legătura și cu administratorul companiei, Tudor Slănină. Acesta ne-a dezvăluit, printre altele, că a deținut funcția de ministru al Comerțului, în primele guverne de după independență. Inițial, ne-a spus că nu înțelege despre ce fost angajat vorbim. Cu toate acestea, a negat că ar fi existat diferențe între salariile achitate și cele raportate către stat. 

„Ei au cartelele de muncă, ce e scris în borderourile de plată. Cum adică s-au dus și acolo a arătat că au primit chipurile salarii mici, dar în borderou au primit salarii... Cum s-au semnat în borderou, așa au fost salariile. Eu nu pot spune acuma ce a fost, cum trebuie. Trebuie documente de ridicat, cine, nu cunosc”.

Apoi am convenit să continuăm discuția după ce-i expunem întrebările detaliat. În cadrul unei convorbiri ulterioare la telefon, Slănină a negat toate acuzațiile aduse și s-a arătat mirat de interesul echipei noastre pentru cazul pensionarului. 

„Noi ne-am apărat și în instanță, peste tot ni s-a dat câștig de cauză. El a pierdut. La Curtea de Apel tot a pierdut. Noi am anexat toate documentele. El acum s-a adresat la Curtea Supremă. Rămâne să vă faceți concluzia. - Sunteți procuror, judecător, de ce vă ocupați cu investigații de chestiuni juridice. - Eu nu dau verdicte. - Presupun că vă cunoașteți”. 

Potrivit acestuia, în toate instanțele de până acum au fost prezentate toate copiile documentelor ce-ar demonstra că fostul angajat nu are dreptate. Acum, compania este gata să se apere și la Curtea Supremă de Justiție. 

Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări! 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram