Așa-numit minister de externe de la Tiraspol s-a arătat deranjat de declarațiile Biroului Politici de Reintegrare al Republicii Moldova, în care presupusul „atac terorist” de la Tiraspol a fost numit montaj video.
„În ceea ce privește speculațiile părții moldovenești, aceasta este o încercare de a masca informațional și de a ascunde profunzimea gravității evenimentelor legate de amenințarea teroristă pe teritoriul Transnistriei. Autoritățile moldovenești au folosit același model de ignoranță pasivă în februarie anul trecut, când forțele de securitate transnistrene au prevenit un atac terorist care se pregătea împotriva conducerii Transnistriei și a reprezentanților OSCE.
Partea moldovenească se pune într-o poziție incomodă cu astfel de comentarii nepotrivite și părtinitoare. Este necesar să încetăm manipularea opiniei publice și să așteptăm finalizarea anchetei. Aș dori să subliniez că doar concluziile specialiștilor pridnestrovieni ne vor permite să obținem o imagine obiectivă a ceea ce s-a întâmplat pe 17 martie”, se arată în comunicatul așa-numitului minister de externe din stânga Nistrului.
Pe 17 martie, în ziua desfășurării alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, pentru care au fost deschise secții de vot în regiune, contrar voinței Chișinăului, o unitate militară de la Tiraspol ar fi fost atacată cu drone kamikaze. În urma incidentului, a fost distrus un elicopter. Atunci, Guvernul a declarat că relatările despre un atac cu dronă la Tiraspol au scopul să „provoace frică și panică”.
Imaginile în care, potrivit autorităților din stânga Nistrului, o dronă ar lovi un elicopter la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului, situație care ar urma să se repete, comunică Biroul politici de reintegrare.
Și expertul WatchDog, Andrei Curăraru, susține că în următoarea perioadă, Tiraspolul va mai încerca să creeze astfel de presiuni, luând în considerare și anul electoral în care ne aflăm.
„Ele vin de regulă în perioade importante din punct de vedere electoral sau politic. Vedem că ele au urmat loc în contextul procesului electoral din Federația Rusă. Transnistria vrea să atragă atenția asupra sa, să își arate relevanța pentru Kremlin.
Știm că urmează să expire contractul de tranzit al gazelor către regiune și asta ar putea să ne ducă într-o situație umanitară catastrofală, iar până la expirarea acestuia regiunea ar putea să încerce să preseze partea moldovenească prin atacuri similare sau prin alte manifestări violente, care să fie sub steag fals sau din partea regiunii transnistrene”, a declarat Curăraru.