/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Zid de drone și bilanț negru la Harkov! Zelenski dezvăluie planul Rusiei și face apel la Xi și Biden

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 173: Bombardamentele în Rafah se intensifică în ciuda armistițiului. Netanyahu anulează o vizită în SUA

27 martie 2024, ora 17:26

Război în Israel ziua 173. Echipa de negociere a Israelului a părăsit Doha, capitala Qatarului, întrerupând negocierile pentru un armistițiu. Delegația israeliană a dat vina pentru acest impas în care au intrat discuțiile, pe Hamas. Israelul și-a rechemat negociatorii de la Doha. Oficialii de la Tel Aviv sunt de părere că negocierile mediate în vederea unui armistițiu în Gaza sunt „într-un punct mort”. Delegația israeliană dă vina pe Hamas ale căror cereri sunt exagerate, conform unui oficial israelian de rang înalt, potrivit Reuters.

UPDATE Mai mulți palestinieni s-au înecat și au fost călcați în picioare în timp ce încercau să ajungă la ajutoarele parașutate în nordul Fâșiei Gaza. Cel puțin 18 oameni au murit. Informațiile provin de la biroul de presă al Guvernului palestinian. Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al Guvernului din Gaza, condus de Hamas, susține că 18 palestinieni au murit în timp ce încercau să strângă ajutorul, potrivit BBC.

UPDATE Ultimele cifre ale victimelor

UPDATE Pontiful în vârstă de 87 de ani a făcut un nou apel pentru pace în Orientul Mijlociu, în timp ce a salutat public un palestinian și un israelian care și-au pierdut ambele fiice în conflict. În timpul audienței generale săptămânale, Francis i-a descris ca fiind doi prieteni „care se iubesc unul pe altul și care au experimentat aceeași răstignire”.

UPDATE Ca răspuns la pretențiile israelienilor că permite ajutor nestingherit în Fâșia Gaza, Gisha – Centrul Legal pentru Libertatea de Mișcare spune că Israelul blochează așa-numitele articole „cu dublă utilizare” necesare pentru răspunsul umanitar și interzice aprovizionarea cu ajutorul în Israel. sau Cisiordania ocupată. Grupul pentru drepturile omului a mai spus că Israelul refuză în mod obișnuit să coordoneze convoaiele de ajutor în nordul Gazei, a întrerupt alimentarea cu electricitate și apă de la sfârșitul lunii octombrie, „limitează combustibilul și refuză vizele umanitare”.

UPDATE Agenția pentru alimentație a ONU spune că în nordul Gazei, malnutriția în rândul copiilor crește într-un ritm record, iar unul din trei copii sub vârsta de doi ani este în prezent subnutriți acut sau „irosit”. Aproximativ 70% din populația din nord se confruntă cu foamete catastrofală, a adăugat Programul Alimentar Mondial.

UPDATE Comisia AP pentru Afaceri ale Deținuților și Foștilor Deținuți a avertizat că Serviciul Penitenciar Israelian (IPS) persistă în „politica de tortură” atât împotriva „deținuților, cât și a femeilor, care le-a transformat viața într-un iad viu”. Într-o declarație, organizația a spus că deținuții palestinieni sunt izolați de lumea exterioară, fără acces la radio sau alte servicii media, în timp ce IPS le impune amenzi usturătoare. „Am auzit zgomotul unor deținuți care sunt torturați și bătuți, în timp ce sunt blestemați de soldați”, a spus o mărturie a unuia dintre prizonierii de la închisoarea Nafha, care a fost vizitat de un avocat.

UPDATE Statele Unite „vor continua” să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, în timp ce Hamas solicită încetarea acestor operaţiuni după mai multe cazuri de înec şi busculade mortale, notează AFP. „Paraşutările de ajutoare sunt una dintre numeroasele modalităţi pe care le folosim pentru a furniza ajutorul de care palestinienii din Fâşia Gaza au atât de disperat nevoie şi vom continua să facem acest lucru”, „acţionând neobosit, în acelaşi timp, pentru a spori sosirea asistenţei umanitare pe uscat”, a spus purtătorul de cuvânt.

UPDATE Un oficial israelian, apropiat al șefului Mossad, care conduce negocierile, l-a acuzat pe liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, că a sabotat negocierile de armistițiu. El l-a acuzat pe șeful palestinian că încearcă să escaladeze acest război în timpul Ramadanului.

UPDATE Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Hamas a făcut cereri „iluzorii”. În opinia sa acest lucru arată că palestinienii nu sunt interesați de un acord. La Tel Aviv, o mulțime de aproximativ 300 de membri ai familiilor ostaticilor și susținători ai acestora au cerut un acord pentru eliberarea prizonierilor. Unii s-au închis în cuști în semn de protest, ținând pancarte cu fotografii ale celor dragi lor.

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere o încetare imediată a focului și eliberarea tuturor ostaticilor. Rezoluția a fost luată în condițiile în care Statele Unite s-au abținut. Acest lucru arată că există o nemulțumire la Washington față de modul în care este purtat războiul. În replică, premierul Benjamin Netanyahu a anulat o vizită israeliană în Statele Unite. Delegația israeliană la Washington trebuia să discute cu președintele Biden detalii ale viitoare operațiuni la Rafah. Iar analiștii politici consideră că este o dovadă a adâncirii crizei din relațiile israeliano-americane.

UPDATE Armata israeliană a confirmat că l-a „eliminat” pe numărul trei în ierarhia aripii armate a grupării teroriste Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam. Este vorba despre Marwan Issa care a fost omorât într-un atac în Fâşia Gaza, relatează AFP. Marwan Issa este considerat „unul dintre organizatorii masacrului de la 7 octombrie”.

UPDATE Ministrul Securității Naționale din Israel, Itamar Ben-Gvir, l-a acuzat pe președintele Biden că „sprijină tacit inamicii Israelului”, inclusiv liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar și congresmanul democrat Rashida Tlaib, relatează The New York Times. „În prezent, Biden preferă linia lui Rashida Tlaib și Sinwar liniei lui Benjamin Netanyahu și Ben-Gvir”, a spus el pentru NYT. „M-aș fi așteptat ca președintele Statelor Unite să nu ia linia lor, ci să o ia pe a noastră.”

UPDATE Hezbollah a promis că va riposta unui atac israelian din sudul Libanului, care a ucis cel puțin șapte persoane. „Afirmăm categoric și inevitabil că această agresiune nu va trece fără răspuns și pedeapsă”, a spus Hezbollah, potrivit presei an-Nahar din Liban. Atacul israelian din zona al-Habbariyeh din sudul Libanului a ucis șapte salvatori într-un „centru de urgență”, potrivit unui oficial al grupului politic și armat libanez al-Jamaa al-Islamiya.

/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Zid de drone și bilanț negru la Harkov! Zelenski dezvăluie planul Rusiei și face apel la Xi și Biden
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Zid de drone și bilanț negru la Harkov! Zelenski dezvăluie planul Rusiei și face apel la Xi și Biden
/VIDEO/ Acord de unitate la Chișinău! 12 partide politice au semnat Pactul pentru Europa. Angajamentele asumate
/VIDEO/ Acord de unitate la Chișinău! 12 partide politice au semnat Pactul pentru Europa. Angajamentele asumate
/FOTO/ Pactul pentru Europa - unitate sau PR politic? Principalele declarații ale semnatarilor. „Sper mai multe poduri decât ziduri”
/FOTO/ Pactul pentru Europa - unitate sau PR politic? Principalele declarații ale semnatarilor. „Sper mai multe poduri decât ziduri”
/VIDEO/ Accident în Capitală: Un motociclist, victima unui șofer, după ce a fost lovit într-o intersecție. Imagini TV8
/VIDEO/ Accident în Capitală: Un motociclist, victima unui șofer, după ce a fost lovit într-o intersecție. Imagini TV8

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Zid de drone și bilanț negru la Harkov! Zelenski dezvăluie planul Rusiei și face apel la Xi și Biden

26 mai 2024, ora 20:23

Președintele Volodimir Zelenski avertizează că Rusia se pregătește să își intensifice ofensiva de-a lungul graniței de nord a Ucrainei, potrivit Mediafax. Între timp, bilanțul atacului de la Harkov a ajuns la 14 morți. Pe de altă parte, Rusia anunță că Ucraina a lansat, în timpul nopții, noi atacuri cu drone asupra teritoriului său. Autoritățile regiunii ruse Belgorod precizează că mai multe persoane au fost rănite într-un atac de sâmbătă.

Rusia a revendicat duminică ocuparea unui nou sat în estul Ucrainei, continuându-şi înaintarea lentă în acest sector de front, unde au loc cele mai multe lupte. Totodată, țările baltice, Polonia, Norvegia și Finlanda construiesc „zidul de drone” ce va constitui „un element important în asigurarea rezilienței regionale generale”, a spus ministrul de Interne lituanian, Agnė Bilotaitė.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel direct la omologii săi din SUA și China să se alăture ultimului său summit pentru pace în Ucraina, conform Sky News. Vorbind vineri de la Harkov, în nord-estul Ucrainei, dl Zelenski a anunțat un „summit global pentru pace”, găzduit de Elveția, care va începe la 15 iunie. El a afirmat că 80 de țări și-au confirmat deja participarea.  „Fac un apel la liderii globali ai lumii care sunt încă în afara eforturilor globale ale summitului global pentru pace. Către Președintele Biden, liderul Statelor Unite, și către Președintele Xi, liderul Chinei, nu vrem Carta ONU să fie arsă.” El a adăugat că trebuie să fie „o pace reală – nu doar o pauză în lovituri” după diverse încălcări ale încetării focului de către ruși.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a deplâns duminică, la Berlin, „fascinația pentru autoritarism" care crește în Europa și a făcut apel la populație să meargă la vot la alegeri europarlamentare din 6-9 iunie pentru a „apăra" democrația, potrivit Mediafax.

UPDATE Chișinăul va solicită extrădarea oligarhului fugar, Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară anul trecut după ce în 2019 a fugit din țara sa și a plecat în Israel, a declarat sâmbătă ministrul moldovean al Justiției pentru Reuters.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, și-a exprimat nedumerirea față de cuvintele ministrului de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, care a admis un atac american asupra forțelor ruse din Ucraina. Un astfel de pas ar duce la un război mondial, a subliniat Medvedev într-un mesaj publicat în limba engleză pe X (anterior Twitter), scrie Rador.

UPDATE „Cei care vorbesc şi se comportă ca Putin nu vor pace. Şi de aceea este atât de important să sprijinim în mod constant Ucraina şi să ne întărim capacitatea de apărare, pentru că dacă trebuie să menţinem pacea pe continentul nostru, atunci trebuie investeşte în apărare”. Preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a spus acest lucru într-un interviu acordat radioului german Deutschlandfunk. „Există două modalităţi de finanţare a investiţiilor în apărare, fie cu contribuţii naţionale la bugetul UE, fie cu resurse proprii europene. Ambele au fost testate", a subliniat aceasta.

UPDATE Duminică au loc alegeri prezidenţiale în Lituania, iar actualul preşedinte Gitanas Nauseda este aşteptat să câştige după o campanie dominată de preocupările legate de securitatea în statul post-sovietic, relatează Reuters.

UPDATE Președintele Joe Biden a reiterat sâmbătă că nu intenționează să trimită soldați americani în Ucraina, lăudând în același timp leadership-ul SUA în lume, răspunzând astfel implicit la acuzațiile de slăbiciune formulate de rivalul său republican Donald Trump, informează AFP.

UPDATE Bilanțul atacului rus asupra hipermarketului din Harkov atacat sâmbătă de ruși a ajuns duminică la prânz la 14 morți și 43 de răniți. Imagini suprinse de camerele de supraveghere arată momentul în care bombele ghidate rusești lovesc clădirea, în timp ce angajații erau total nepregătiți, făcându-și treaba ca în orice altă zi.

UPDATE Statul rus îşi extinde controlul asupra unei părţi din ce în ce mai mari din industria cerealelor, ceea ce ar putea să îi confere puteri sporite asupra exporturilor, tocmai într-un moment în care se intensifică îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

UPDATE Poliţiştii de frontieră din comuna Poienile de sub Munte, județul Maramureș, au identificat trei bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 23 și 35 de ani care au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România, unul având un pistol cu bile de cauciuc furat de la un grănicer ucrainean, a relatat Agerpres.

UPDATE Președintele Franței, Emmanuel Macron este în Germania, o vizită de trei zile care marchează o premieră. Este prima vizită de stat a unui președinte francez după 24 de ani. Ultima vizită a fost cea a lui Jacques Chirac, în 2000. Emmanuel Macron și Olaf Scholz vor discuta despre Europa, cu aproximativ două săptămâni înaintea alegerilor europarlamentare, dar și despre proiecte comune care să întărească cele două economii de bază ale blocului comunitar, notează RFI.

UPDATE Un ucrainean fugit de războiul din țara sa a fost salvat de autoritățile române, după ce a rătăcit timp de trei zile în munți. Extenuat și flămând, bărbatul de 37 de ani a cerut ajutor la 112.

UPDATE Premierul conservator britanic Rishi Sunak anunţă că va restabili un serviciu militar naţional obligatoriu la vârstă de 18 ani, în cazul unei victorii a Partidului Conservator (Tories) în alegerile legislative de la 4 iunie, relatează AFP, potrivit news.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene anunță că au înregistrat lansarea a două rachete hipersonice rusești Kinjal, relatează duminică BBC Rusia. Se presupune că una dintre rachete a zburat în direcția orașului Starokonstantinov, regiunea Hmelnițki, iar cealaltă în direcția Ivano-Frankivsk. A fost declanșată o alertă de rachete. Anterior, Forțele Armate ale Ucrainei au raportat despre decolarea unor avioane de vânătoare MiG-31k de pe aerodromul militar Savasleika din regiunea Nijni Novgorod.

UPDATE Statul Major ucrainean anunţă într-o serie de comunicate că armata rusă a pierdut 500.000 de oameni în lupte, ucişi sau răniţi, de la 24 februarie 2022, relatează Le Monde, preluat de News.ro.

UPDATE Forțele de apărare antiaeriană ale Rusiei au doborât, în timpul nopții, șapte drone deasupra regiunii Kursk și o alta deasupra regiunii Briansk, anunță autoritățile locale, citate de agenția rusă de presă de stat Interfax. „În această noapte, șapte drone ucrainene de tip avion au fost doborâte în districtele Rylsky și Kurchatovsky din regiunea Kursk”, a precizat duminică guvernatorul interimar al regiunii, Alexei Smirnov, pe Telegram.

UPDATE Trupele rusești au lovit sâmbătă după-amiază un hipermarket cu materiale de construcții din Harkov, numărul deceselor provocate de atac ajungând la 11, a anunțat duminică dimineață șeful administrației regionale Oleg Sinegubov, printr-un mesaj pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE După atacurile ruşilor care au provocat moartea a cel puțin patru persoane și rănirea a cel puțin 38, ministrul de externe Kuleba a cerut, într-o postare pe X, partenerilor Ucrainei să „furnizeze Ucrainei apărare aeriană suplimentară și sprijin pentru loviturile ucrainene asupra țintelor militare din Rusia”, relatează The Kyiv Independent.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 821: Lupte grele și condiția lui Putin pentru un armistițiu! Rusia e cu ochii pe R. Moldova
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram