Expertiza imaginilor video, în care ex-președintele Igor Dodon apare cu o sacoșă neagră, va începe abia în luna martie a anului 2025, deoarece la centrul de expertiză există un rând care trebuie respectat. Aceasta va costa circa 90.000 de lei.
Cu mai multe detalii vom reveni în buletinele știri de la TV8.
Reamintim că magistrații Curții Supreme de Justiție au decis pe 29 februarie să trimită la expertiză imaginile. Astfel, urmează a fi stabilit: când au fost înregistrate, dacă au fost modificate imaginile originale sau cele copiate, precum și cu ce dispozitiv au fost filmate.
Cheltuielile vor fi asigurate de partea apărării, pentru că avocații au cerut expertiza. Expertiza nu va afecta procesul de judecată, a precizat procurorul Petru Iarmaliuc, iar ședințele nu vor fi puse pe pauză.
Recent, Igor Dodon a declarat că se vede cu ochiul liber că imaginile sunt trucate și acest lucru va fi dovedit de experți. Fostul șef de stat susține că nu a acceptat punga și că „nu cunoaște ce se afla în ea”, iar potrivit lui, din imaginile publicate în spațiul public se vede „că el nu a acceptat sacoșa”. Tot Dodon declara că totul a fost pus la cale de Plahotniuc și că imaginile au fost filmate tot de fostul lider al democraților.
Imaginile au fost publicate de ex-deputatul Iurie Reniță. În video se vede cum Igor Dodon refuză să ia punga neagră și îi spune să i-o dea lui „Costea”, care la rândul său să i-o dea lui „Cornel”.
Dosarul Kuliok a fost inițiat în primăvara anului 2020, însă în 2022 a fost trimis în judecată. Igor Dodon este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și Vladimir Plahotniuc, privind crearea unei coaliții de guvernare între democrați și socialiști. Toți cei vizați pledează nevinovați.
Igor Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost trimis direct la CSJ, singura instanță competentă să examineze cauzele penale pe numele unui șef de stat.