Post fără daune pentru sănătate. Pe lângă partea spirituală, Postul Mare presupune restricții alimentare, care vin la pachet cu mai multe provocări, dar și riscuri pentru sănătate. Specialiștii ANSP susțin că în acestă perioadă, creștinii ortodocși devin, practic, vegetarieni, iar ca să treacă fără consecințe nefaste asupra sănătății, asumarea acestui regim alimentar necesită o bună informare.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, din punct de vedere nutrițional, Postul Mare poate fi definit ca o perioadă de restricții alimentare și comportamentale asumate benevol, care implică un șir de provocări ce urmează a fi gestionate pentru o perioadă de șapte săptămâni. Or, există un câteva greșeli alimentare frecvente comise în această perioadă, dar care pot fi preîntâmpinate.
Astfel, urmarea unui regim alimentar monoton poate genera deficiențe nutriționale, dezechilibru energetic, sporirea riscului de apariție a bolilor cronice și dereglări ale digestiei, în special în cazul predominării produselor intens prelucrate, cele ambalate. Conform studiului STEPS (2021), în Republica Moldova, doar 63,4% dintre respondenți consumă sub cinci porții de fructe și legume pe zi.
În context, specialiștii recomandă să consumați zilnic cel puțin cinci porții de fructe și legume (trei de legume și două de fructe). Nu ezitați să adăugați legumele de sezon – urzicile, spanacul, ceapa verde, leurda și ridichile, bogate în antioxidanți și microelementele necesare pentru o bună funcționare a organismului. Totodată, sunt binevenite cereale integrale, leguminoasele, nucile și semințele, dar și fructe uscate.
În acestă perioadă crește și consumul de produse rafinate din cauza poftei de mâncare accentuate care apare în post din cauza fluctuațiilor zahărului din sânge. O glicemie instabilă poate genera în timp rezistență la insulină și apariția diabetului zaharat de tip II. La nivel național, conform studiului STEPS (2021), fiecare a zecea persoană (9,9%) are zahărul din sânge măsurat pe nemâncate alterat sau o stare de prediabet.
Prin urmare, pentru a evita foamea necontrolată, adăugați în meniu suficiente proteine de origine vegetală (leguminoase, nuci, semințe, ciuperci), fibre alimentare (legume, verdețuri, fructe, cereale integrale) și grăsimi sănătoase (nuci, semințe, avocado, uleiuri nerafinate), care echilibrează nivelul de zahăr din sânge. Reduceți cantitatea consumată de cartofi, paste, pâine, dulciuri și alte produse prelucrate, ambalate cu marcajul „de post”. O altă strategie este să faceți mișcare timp de 10-15 minute după fiecare masă.
Este de remarcat că respectarea postului indiferent de restricții poate determina acutizarea bolilor cronice și influența negativ sănătatea persoanelor care suferă de tulburări ale comportamentului alimentar (anorexie, bulimie, mâncat compulsiv) sau administrează preparate medicamentoase la indicația medicului.
Se recomandă să consultați medicul dumneavoastră înainte de a ține post, dacă suferiți de boli cronice și/sau administrați medicamente. Se recomandă să evite respectarea postului vârstnicii, copiii și adolescenții până la vârsta de 14 ani, femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele care exercită munci fizice grele sau suferă de patologii în forma acută sau cronică.
Astfel, pentru că perioada Postului Mare implică și restricții comportamentale, specialiștii ANSP îndeamnă cetățenii să renunțe și la consumul de alcool și tutun.