/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 827: Ajutor pentru R. Moldova și explozii în Kerci. Ucraina poate lovi cu F-16

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 768: Bombardamente la Lvov și Harkov. Un politolog ucrainean dezvăluie cea mai mare greșeală a Kievului

01 aprilie 2024, ora 16:16

Bombardamentele rusești au ucis cel puțin trei persoane în diferite regiuni din estul Ucrainei și alte două în regiunea Lvov, departe de linia frontului, potrivit autorităților locale. O lovitură rusească a vizat infrastructura civilă din centrul orașului Harkov în cursul serii de duminică, a spus guvernatorul regional Oleg Sinegubov, iar posturile de știri regionale au transmis că au fost lansate bombe aeriene asupra mai multor zone din regiune. Nu au fost raportați răniți. De asemenea, duminică, un bombardament intens a ucis un bărbat în orașul Borova, la sud-est de Harkov, au declarat procurorii locali. Poliția din regiunea Donețk (sud-est) a declarat că bombardamentele rusești au vizat 14 orașe și sate, fiind raportate două victime în Krasnohorivka, la vest de centrul regional Donețk, aflat sub control rusesc.

UPDATE O brigadă a armatei ucrainene a publicat imagini cu lovituri care distrug mai multe tancuri și blindate dintr-o coloană rusească, clipul video fiind postat pe Facebook după ce s-a aflat că trupele Moscovei au încercat sâmbătă un asalt mecanizat de proporții ce s-a soldat cu pierderi mari.

UPDATE Rusia a folosit cinci rachete hipersonice Zircon pentru a ataca Kievul de la începutul anului și până acum, a afirmat luni administrația militară a capitalei ucrainene. Potrivit acesteia, Moscova a lansat în total 180 de arme de diferite tipuri, inclusiv rachete și drone, asupra capitalei ucrainene în primele trei luni ale anului.

UPDATE Rușii au lovit azi-noapte o unitate de pompieri și salvare din regiunea Harkov, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență (SES), citat de Kyiv Post. În urma bombardamentelor, o treime din clădirea clădirii de pompieri a fost distrusă. La datorie se aflau 6 salvatori, niciunul dintre ei nu a fost rănit.

UPDATE În martie, flota rusă de la Marea Neagră a pierdut o navă și alte patru nave au fost avariate, anunță Forțele de Apărare din Sud. Astfel, în martie, s-a scufundat nava rusă de patrulare Serghei Kotov, care a fost lansată abia în 2022. Marile nave de debarcare Konstantin Olșanski, Yamal și Azov, precum și nava de recunoaștere Ivan Kurs, au fost avariate.

UPDATE Ministerul rus de Externe a publicat un comunicat în care sunt enumerate mai multe evenimente violente care au avut loc în Rusia după începutul invaziei, inclusiv atacurile cu bombă în care au murit Daia Dughina și bloggerul de război Vladden Tatarski, susținând că „urmele acestor crime duc în Ucraina. „Rusia a transmis autorităților ucrainene cererile ... pentru arestarea și extrădarea imediată a tuturor celor care au legătură cu actele teroriste în cauză”, se spune în comunicat, iar printre cei pe care Moscova vrea să îi fie predați se numără și șeful SBU Vasil Maliuk. SBU al Ucrainei a reacționat spunând că cererea rusă „sună deosebit de cinic venind chiar din partea statului terorist. ... Prin urmare, orice cuvinte din partea Ministerului rus de Externe sunt inutile”. SBU a menționat și mandatul de arestare împotriva lui Putin emis de Curtea Penală Internațională în legătură cu transferul de copii ucraineni în Rusia, adăugând că „tribunalul de la Haga îl așteaptă”.

UPDATE Războiul pe scară largă din Ucraina continuă, iar adversarii ar putea încerca în curând să lanseze o altă ofensivă serioasă. Federația Rusă este pregătită să creeze cel puțin două armate noi, a avertizat maiorul din rezerva Forțelor Armate ale Ucrainei, analistul militar Alexei Getman pe canalul FreeDom. „Și (adversarii – N.D.) se vor pregăti pentru o ofensivă la sfârșitul lunii mai, la începutul lunii iunie. Nu este un fapt că vor face asta, dar totul merge până la punctul în care ei Cel mai probabil va încerca undeva la sfârșitul primăverii o altă operațiune ofensivă serioasă”, a spus ofițerul. Potrivit acestuia, partea ucraineană se pregătește și pentru noi pași ai inamicului. Expertul a subliniat că rușii nu au resursele și numărul de oameni pentru a avansa constant și a spori operațiunile ofensive pe o linie a frontului destul de largă - peste 1000 de kilometri.

UPDATE O rachetă rusă a rănit cel puțin cinci persoane în regiunea Harkov pe 31 martie, au transmis autoritățile locale. „După-amiază, inamicul a lansat un atac cu rachetă asupra unui sat din districtul Zmiiv al regiunii noastre”, a scris Serhii Melnik, șeful garnizoanei militare din Harkov, pe canalul său Telegram. „Avem informații despre cinci victime”, a adăugat el.

UPDATE Ministerul rus de Externe a publicat un comunicat în care sunt enumerate mai multe evenimente violente care au avut loc în Rusia după începutul invaziei, inclusiv atacurile cu bombă în care au murit Daia Dughina și bloggerul de război Vladden Tatarski, susținând că „urmele acestor crime duc în Ucraina „Rusia a transmis autorităților ucrainene cererile ... pentru arestarea și extrădarea imediată a tuturor celor care au legătură cu actele teroriste în cauză”, se spune în comunicat, iar printre cei pe care Moscova vrea să îi fie predați se numără și șeful SBU Vasil Maliuk. SBU al Ucrainei a reacționat spunând că cererea rusă „sună deosebit de cinic venind chiar din partea statului terorist. ... Prin urmare, orice cuvinte din partea Ministerului rus de Externe sunt inutile". SBU a menționat și mandatul de arestare împotriva lui Putin emis de Curtea Penală Internațională în legătură cu transferul de copii ucraineni în Rusia, adăugând că „tribunalul de la Haga îl așteaptă”.

UPDATE „Contraofensiva ucraineană din 2022 a fost atât de reușită încât a creat o atmosferă prea optimistă și cred că acest optimism a venit în mare măsură nu din partea militarilor, ci a liderilor politici și a anturajului lor. Asta în timp ce lucruri importante nu au fost făcute, cum ar fi legea privind mobilizarea”, explică într-un interviu pentru HotNews politologul ucrainean Olexii Haran. El spune că principala problemă a Kievului acum este lipsa de arme și de muniție și cere Occidentului să facă eforturi pentru a se mobiliza, inclusiv să ofere Ucrainei armele necesare pentru a lovi pe teritoriul Rusiei, un lucru pe care unele state aliate ezită să îl facă.

Meta a șters peste o mie de conturi false care ținteau R. Moldova: Promovau mesaje despre Șor și criticau integrarea în UE
Meta a șters peste o mie de conturi false care ținteau R. Moldova: Promovau mesaje despre Șor și criticau integrarea în UE
Cerere de ofertă pentru achiziționare și livrare echipament
Cerere de ofertă pentru achiziționare și livrare echipament
Sistemul energetic al Republicii Moldova, sprijinit de SUA: Blinken a anunțat o investiție de 85 de milioane de dolari
Sistemul energetic al Republicii Moldova, sprijinit de SUA: Blinken a anunțat o investiție de 85 de milioane de dolari
/ULTIMA ORĂ/ Ion Munteanu ar putea fi oficial procuror general! A acumulat cel mai mare punctaj la proba interviu
/ULTIMA ORĂ/ Ion Munteanu ar putea fi oficial procuror general! A acumulat cel mai mare punctaj la proba interviu
A pierdut lupta cu boala. Actrița din Rusia, Anastasia Zavorotniuk, s-a stins la 53 de ani. Ce spun rudele
A pierdut lupta cu boala. Actrița din Rusia, Anastasia Zavorotniuk, s-a stins la 53 de ani. Ce spun rudele

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 827: Ajutor pentru R. Moldova și explozii în Kerci. Ucraina poate lovi cu F-16

30 mai 2024, ora 16:03

Forțele ruse au lansat nou atacuri cu rachete asupra regiunii ucrainene Harkov, în timpul nopții, a anunțat guvernatorul local, precizând că mai multe persoane au fost rănite. Conform unor surse ucrainene, armata rusă acumulează forțe noi la graniță pentru a-și revigora atacul transfrontalier, scrie Libertatea. De asemenea, forțele rusești fac unele progrese în regiunea Donețk, unde amenință orașul Pokrovsk. Autoritățile ruse instalate în Crimeea ocupată anunță că două feriboturi au fost avariate „în timpul respingerii unui atac inamic asupra infrastructurii de transport a orașului Kerci”.

UPDATE Rusia își mărește efectivele în zonele Strilecha, Lîpți și Vovceansk din regiunea Harkov, dar aceste forțe nu sunt suficiente pentru o ofensivă pe scară largă, a transmis Oleksandr Sîrskîi, comandantul șef al armatei ucrainene, pe Facebook, după ce a vizitat brigăzile și batalioanele de pe frontul din Harkov. El a adăugat că acțiunile rușilor au fost complicate de transferarea unor trupe ucrainene suplimentare către zonele vulnerabile, de întărirea apărării și de crearea unei rezerve de muniție. 

UPDATE Un tribunal rus a ordonat, în primă instanţă, sechestru pe activele şi conturile băncilor germane Deutsche Bank şi Commerzbank din Rusia, într-un proces intentat de o companie deţinută parţial de Gazprom. Conform experţilor, momentul coincide cu decizia UE de a folosi profiturile obţinute din activele ruseşti îngheţate pentru a înarma Ucraina, relatează Deutsche Welle. Băncile au garantat finanţarea unui proiect de realizare a unui terminal de gaz în Marea Baltică, dar după aplicarea sancţiunilor şi-au retras sprijinul iar proiectul a fost anulat.

UPDATE Deținuții ucraineni au prins un soldat rus - Deținuții care au intrat în armata ucraineană au făcut deja primele antrenamente, iar unii dintre ei s-au remarcat capturând un soldat rus, a spus ministrul-adjunct ucrainean al Justiției, Olena Vîsoțka, într-un interviu. "Deținuții care urmează să servească o fac într-un mod absolut controlat, după ce au fost verificați, așa cum prevede legea. Există o mulțime de roluri pe front care nu implică neapărat arme. Dar chiar și cu arme, am auzit deja de un caz reușit: am primit informații că unii dintre primii deținuți au capturat un rus", a spus ea, fără a da mai multe detalii despre acest caz. Până la 29 mai peste 4.000 de deținuți și-au exprimat dorința de a lupta pe front. Peste 600 au intrat în armată, iar numărul lor e în creștere, a precizat Vîsoțka.

UPDATE Ucraina poate folosi avioanele F-16 pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul rus, întrucât acest lucru s-ar încadra în "regulile războiului", a declarat premierul danez Lars Lokke Rasmussen, joi, la Bruxelles. "Nu există o carte albă pentru Ucraina în folosirea avioanelor F-16 pentru a efectua atacuri arbitrare în Rusia. Vorbim despre posibilitatea de a slăbi agresorul prin lovirea instalațiilor militare de pe teritoriul rus. Este complet în regulile războiului ca o țară care este atacată să poată răspunde", a afirmat Rasmussen, citat de publicația Kristeligt Dagblad. 

UPDATE Pregătirea militarilor ucraineni de către Bundeswehr este un semnal important transmis Ucrainei că Germania este alături de ea, a declarat ministrul Apărării, Boris Pistorius, în timpul unei vizite la o bază de antrenament din nordul Germaniei. Ministrul a asistat cu această ocazie la un antrenament pe un simulator Patriot.

UPDATE China ar putea organiza o conferinţă de pace la care să participe Rusia şi Ucraina, a declarat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă RIA. O astfel de mişcare ar fi o continuare a eforturilor Beijingului de a rezolva criza ucraineană. "Împărtăşim poziţia (Chinei) potrivit căreia trebuie abordate în primul rând cauzele fundamentale, iar interesele legale ale tuturor părţilor trebuie protejate, cu acorduri ulterioare bazate pe principiul securităţii egale şi indivizibile", a declarat Lavrov.

UPDATE Autoritățile ruse au declarat că traficul auto a fost suspendat și pe podul cheie din Crimeea care leagă peninsula de Rusia, scrie Reuters.

UPDATE Scholz, dispus să mai depășească încă o „linie roșie”. Berlinul dă de înțeles că va permite Ucrainei să lovească „teritoriul agresorului” cu armele germane.

UPDATE Nu doar Varșovia, ci și reprezentanții Finlandei și ai Canadei au emis declarații separate miercuri, afirmând că Ucraina poate folosi armele lor pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că administrația Biden colaborează cu Congresul SUA pentru a oferi Republicii Moldova o sumă suplimentară de 50 de milioane de dolari pentru a promova eforturile pe care el a spus că vor ajuta țara să reziste la interferența Rusiei.

UPDATE Mai multe explozii au fost raportate în noaptea de miercuri spre joi în orașul Kerci, în Crimeea anexată de Rusia. Consilierul șefului instalat de Moscova în Crimeea, Oleg Kryuchkov, a scris pe Telegram că, la respingerea unui atac al forțelor armate ucrainene, două feriboturi au fost avariate ca urmare a căderii unor resturi de rachete, notează BBC Rusia.

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
Cerere de ofertă pentru achiziționare și livrare echipament
Cerere de ofertă pentru achiziționare și livrare echipament
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/VIDEO/ Primea 4 mii de lei, dar leafa declarată era de 500 de lei. Acuzațiile unui pensionar aduse fostului angajator, cândva ministru
/VIDEO/ Primea 4 mii de lei, dar leafa declarată era de 500 de lei. Acuzațiile unui pensionar aduse fostului angajator, cândva ministru

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram