Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

/VIDEO/ 1.000.000 de euro intră lunar în țară pentru finanțarea ilegală a partidelor. Șeful IGP: Sunt cel puțin 4. Banii vin din Rusia

missing
02 aprilie 2024, ora 14:34

Aproximativ 1.000.000 de euro intră lunar în Republica Moldova pentru finanțarea ilegală a partidelor. Potrivit șefului IGP, sunt vizate cel puțin 4 formațiuni politice, iar banii vin din Federația Rusă prin diverse modalități. Cel mai frecvent sunt folosite persoane fizice interpuse care au dreptul să introducă în țară până la 10.000 de euro, fără să-i declare. Dar Viorel Cernăuțeanu nu exclude și utilizarea cripto valutei, a corespondenței diplomatice, dar și implicarea foștilor și actualilor angajați ai structurilor de forță în aceste scheme. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cutia Neagră PLUS, din 31 martie la TV8.

Șeful Inspectoratul General al Poliției susține că mai multe partide politice din Moldova sunt suspectate de finanțare ilegală, dar la această etapă a investigațiilor nu poate divulga nume, în plus există și prezumția nevinovăției.

„Cu siguranță la o anumită etapă vor fi date numele partidelor, cât și a persoanelor care au fost vizate din aceste partide, poate sunt și persoane de bună credință în acele partide, dar vorbim de acele persoane care au interese meschine. 

- Sunt două partide sau numărul este mai mare?

- Nu sunt doar două partide, care ar fi, eu intuiesc la care partide faceți referire, acelea sunt direct.

- Presa a scris despre partidul Șansa și partidul Renaștere.

- Au dreptul la viață aceste versiuni, eu am intuit că la ele vă referiți, dar cumva cercul lor se mai extinde cel puțin cu încă două. Cel puți patru partite sunt în vizorul nostru ca fiind implicate în întreg procesul respectiv”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției.

Cât despre proveniența banilor, aceștia vin preponderent din Federația Rusă prin diverse modalități. 

„În unele circumstanțe este bănuială, în altele constatare că banii vin din Federația Rusă sau că vin de la numiți cetățeni din Federația Rusă sau există această legătură cu Federația Rusă în tot acest compartiment. Cu părere de rău, este o schemă atât de largă, nu pot să dau toate detaliile, dar formele de aducere a banilor sunt diferite, cel puțin 6-7 forme de aducere a banilor”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit lui, o modalitate ar fi introducerea banilor în țară de către persoane fizice, care au dreptul să aducă până la 10.000 de euro numerar, fără să-i declare Serviciului Vamal: „Nu neapărat diplomați sau persoane publice, din potrivă se profită pe seama persoanelor mai nevoiașe și sunt cumva utilizate în acest scop de unele persoane și este o altă tactică”.

Cât despre sumele care ajung astfel în Republica Moldova, Cernăuțeanu a spus: 

„Eu cred că în jur de un milion de euro ajung cheltuielile lunar.

- În fiecare lună, un milion de lei intră ilegal în Republica Moldova?

- Bine, am putea spune că ilegal, atâta timp cât nu sunt declarați, dar în același timp dacă intră cu 5.000 sau 6.000 de euro trebuie să demonstrăm că aceștia sunt în interesul grupării criminale. În caz contrar, dacă oprești cetățeanul și spune că are 7.000 de euro este o formă de introducere legală, dar scopul acestora este ilegal, de a finanța sau pentru acțiunile legale a unei grupări. Este o parte, un mecanism, există și alte mecanisme”.

Ar plana suspiciuni și asupra corespondenței diplomatice, după ce au existat precedente de utilizare a acesteia pentru „contrabanda cu anabolizante”.

„Cu siguranță ar putea fi. Cu adevărat, corespondența diplomatică este o metodă prin care pot fi asigurate anumite procese de a fi transmise anumite elemente(...), suntem conștienți că, inclusiv,  tehnici speciale au fost aduse”, a spus șeful IGP.

Totuși, acesta a punctat că Serviciul Vamal ar avea anumite instrumente, precum scanerul, pentru identificarea acestor cazuri. Întrebat dacă și cripto valuta este utilizată de partidele politice pentru a introduce bani în țară, invitatul a răspuns: „Nu vreau să afirm sau să infirm un astfel de element, modalitatea de a schimba cripto valuta există în Moldova”.

Mai mult, șeful IGP, nu exclude că în toate aceste scheme de finanțare ar fi implicați foști și actuali angajați ai structurilor de forță din Republica Moldova.

„Nu am garanția că nu mai există, din contra avem bănuială că există și alte persoane care au fost în structurile de forță, inclusiv de MAI și alte servicii specializate, cu regret găsim și din rândul acestora avem bănuiala că ele și în continuare sunt cumva implicate.

- Este vorba de persoane care mai sunt în funcție?

- Dacă să fiu sincer în anumite circumstanțe, în anumite cazuri, avem nu doar bănuiala dar și anumite elemente probatorii că anumiți oameni, de anumite funcții, dar nu pot da detalii, deoarece se investighează. Dar cu regret constatăm că există și din colegii noștri, din interior. Cu siguranță nu o să tolerăm!”, a menționat invitatul emisiunii. 

Mai mult, aceste acțiuni de finanțare ilegală, au drept scop final „organizarea unor acțiuni de perturbare și destabilizare” în societate.

„Cu regret, aceste elemente se petrec și nu se petrec ca pregătire pe teritoriul Republicii Moldova, sunt diferite acțiuni care se petrec în afara Republicii Moldova. În contextul respectiv, intenția sau scopul acestei destabilizări este pe teritoriul Republicii Moldova și ăsta va fi oarecum punctul de pornire în Autoritatea Administrativ Teritorială Găgăuzia. Cumva de acolo se intenționează pornirea acțiunilor și aceasta să genereze și  în alte regiuni”, a mai menționat Cernăuțeanu.

Șeful IGP a menționat că aceste acțiuni se ascund sub paravanul protestelor, dar au drept scop destabilizări. 

Menționăm că la începutul lunii martie, șeful IGP și șefa de la Anticorupție au anunțat că în urma descinderilor de pe 1 martie au reușit să descopere apartamentul unde se repartizau banii pentru simpatizanții partidului Șor. Mascații au găsit pungi pline cu bani, în total numărând o sumă de 5 milioane și jumătate de lei. Banii ar fi urmat să ajungă la protestatarii, care nu au fost remunerați încă de anul trecut, dar și pentru următoarele destabilizări planificate de gruparea criminală. Doi indivizi, foști angajați ai instituțiilor de forță, au fost reținuți pe 1 martie, iar altul pe 7 martie. Ulterior, toți trei au fost plasați în arest. 

Ziarul de Gardă a scris că printre cei încătușați se numără Andrei Galațchi, candidatul Partidului „Șansă” la alegerile locale de la Cricova și Leonid Vaca, în trecut ofițer la Serviciul Pază și Protecție de Stat. 

Marina Tauber, membră a fostului Partid Șor, dar și Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, susținut de fugarul Ilan Șor au respins anterior toate acuzațiile aduse de autorități. Oamenii legii au pornit investigațiile încă anul trecut, iar până acum au avut loc zeci de percheziții. În total, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid Șor au fost sechestrate circa 10 milioane de lei, iar 60 de persoane au statut de bănuit. 

Iar astăzi, alți peste 2.000.000 de lei au fost ridicați de la „membrii organizației criminale Șor”. Banii au fost găsiți în urma a 10 percheziții realizate în Chișinău, inclusiv la doi soți de peste 50 de ani. Pentru camuflarea activității infracționale, suspecții erau oficial angajați la o croitorie din capitală și închiriau mașini de la o companie de transport. Soțul a fost reținut pentru 72 de ore.

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

missing
07 septembrie 2024, ora 19:48

Urmează o perioadă în care vom fi bombardați cu falsuri, manipulări, multă dezinformare, menite să ne provoace furie și frică. Cum rezistăm? Doar înarmați cu argumente și rațiune.

În cei peste 30 de ani de independență, R. Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam câte 1.400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani R. Moldova este Uniunea Europeană. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma 2,2 miliarde de euro. Banii din UE au ajuns în Moldova în toate timpurile, dar mai cu seamă în perioade dificile pentru istoria statului nostru. 

Știți care este întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda rusească din Moldova? Câți bani a oferit Rusia ca suport Republicii Moldova? 

Cifrele oficiale nu mint, iar potrivit lor, în cei 33 de ani de independență, Rusia nu a oferit NICIUN bănuț Republicii Moldova. ZERO RUBLE! 

Tot ce am primit noi din Rusia în cei 30 de ani de independență sunt 12 KAMAZ-uri, 5 microbuze, 5 ambulanțe și 200.000 de doze de vaccin Sputnik, dintre care jumătate au avut ca destinație Transnistria. 

Cei care vă spun că Moldova nu are nevoie de suport extern vă mint cu nerușinare! Fără aceste injecții financiare din afară, Moldova niciodată nu se va putea dezvolta. Banii din buget ne-ar ajunge doar pentru pensii, salarii și întreținerea curentă a instituțiilor publice. Fără drumuri reparate, fără condiții mai bune de viață.

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.