Noi percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice de către gruparea Șor. Poliția a ridicat, pe 1 martie, peste 5,5 milioane de lei dintr-un „apartament conspirativ” în care erau repartizați bani în plicuri pentru curierii care îi distribuiau în teritoriu. Doi foști angajați ai structurilor de forță, colonei în rezervă, au fost reținuți vineri, fiind ulterior plasați în arest pentru 30 de zile și încă unul a fost reținut pe 7 martie.
Cele două persoane reținute pe 1 martie aveau rolurile de casier și curier, iar asupra lor în momentul reținerii au fost depistați peste 600.000 de lei.
Potrivit șefului Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, pe parcursul ultimelor săptămâni, în procesul de documentare, oamenii legii au constatat și transmiterea a cel puțin 3,5 milioane de lei pentru compensarea unor acțiuni realizate în luna septembrie și octombrie, în contextul campaniei electorale: „Acest lucru s-a făcut acum sub pretextul de a nu fi documentate atunci, ca motivație de finanțare ilegală a campaniei electorale”.
O parte din bani erau destinați pentru acoperirea unor datorii pentru protestele organizate anterior, iar alta pentru următoarele măsuri, inclusiv pentru acțiuni de destabilizare la București.
Cernăuțeanu a precizat, în cadrul unui briefing de presă, că unele sume de bani veneau din Federația Rusă, iar, conform declarațiilor șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, au fost documentate mai multe persoane care zburau regulat în Rusia, pentru 24 de ore, iar la întoarcere aduceau în țară câte 8000 de dolari.
Solicitată pentru o reacție, membra partidului scos în afara legii, Marina Tauber, a calificat acuzațiile drept aberații: „Pentru mine toate acestea seamănă cu o fantezie bolnavă. Nu știu ce argumente aduce domnul Cernăuțeanu și doamna Dragalin, dar tot asta este creat din pod. Este clar că este o răzbunare. Probabil este o răzbunare după întâlnirea pe care a avut-o doamna Guțul. Probabil este o răzbunare că partidul Șor devine din ce mai puternic”.
Și liderul Partidului „Șansa”, afiliat fugarului Ilan Șor, a negat acuzațiile. Alexei Lungu a scris pe telegram că în cadrul perchezițiilor de astăzi, colegii săi de partid au avut parte de un tratament dur, deoarece au fost ridicați din pat cu forța și intimidați. Șeful IGP a avut o replică pentru acesta: „Când se intră la percheziții, nu se intră cu periuța de dinți și cu săpunul ca să spălăm pe față persoanele care comit infracțiuni”.
În total, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid Șor au fost sechestrate circa 10 milioane de lei, iar 60 de persoane au statut de bănuit. Printre ei și deputații: Marina Tauber, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan. Aceștia sunt cercetați în libertate. Principalul figurant în aceste dosare este deputatul fugar Ilan Șor, care ar fi organizat gruparea criminală. Toți cei vizați neagă acuzațiile și pledează nevinovați.
Pe 5 martie, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, a declarat că Federația Rusă planifică să genereze crize în mai multe domenii precum cel social-politic, de securitate sau ordine publică, prin ciocniri violente și instigare la ură interetnică:
„Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială prin continuarea acțiunilor de compromitere a eforturilor Chișinăului de apropiere de UTA Găgăuzia. De asemenea, se va utiliza în continuare potențialul din regiunea transnistreană în acțiuni hibride anti-Chișinău în contextul proceselor politice din Moldova, pe fundalul invocării unei așa-numite presiuni economice impuse de Chișinău pe regiune”.
Acțiunile date au scopul de a declanșa proteste în masă atât la Chișinău cât și în Autonomia Găgăuză.
„Informațiile atestă perspective de reluare a protestelor începând cu luna martie, aprilie anul curent cu sub start pro-rus accentuat și apărarea vectorului euro asiatic. Planul acestora este să transforme protestele în acțiuni violente, de creare a haosului și destabilizărilor în masă. În completarea scenariului cu proteste, care vor fi organizate la Chișinău, UTA Găgăuzia urmează să se alinieze, care în viziunea Federației Ruse este privit ca unele din principalele focare de instabilitate în Republica Moldova”, a spus Musteață.
Șeful SIS a mai declarat că cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor, care are indicația de a provoca radicalizare și violență, dar și de a compromite rezultatele referendumului. Pentru a-și atinge scopurile, șeful SIS spune că Moscova trimite bani cash în Republica Moldova, refuzând să ofere mai multe detalii la acest subiect.
Apropiata lui Șor, Marina Tauber, respinge toate acuzațiile aduse de Musteață: „Eu nu știu despre ce vorbește sau despre ce visează domnul Musteașă. Nici nu știu cum mai diplomat să mă exprim, dar declarațiile lui îi aparțin. Eu nu știu cine și ce bani primește de la Federația Rusă, eu nu știu cine și ce destabilizări pregătește. Nu au fost niciodată depistate violențe sau destabilizare în cadrul protestelor sau acțiunilor democratice, libere, pașnice, organizate de echipa noastră”.
Nu este pentru prima dată când autoritățile de la noi vorbesc despre implicarea Federației Ruse în acțiuni de destabilizare a situației din țară. În luna noiembrie anul trecut, șeful Serviciului de Informații și Securitate a declarat că Federația Rusă ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizarea Republicii Moldova. Banii au ajuns la oamenii lui Ilan Șor care au organizat proteste regulat. Până acum, Ilan Șor a confirmat că a primit bani din Federația Rusă, însă a negat că aceștia ar fi fost folosiți pentru destabilizări.