Guvernul de la Chișinău urmărește cu atenție evoluția proiectului de lege prezentat de către Ministerul Apărării Naționale din România, care presupune crearea unui instrument legal, prin care să poată veni în sprijinul cetățenilor români din Republicii Moldova în cazul unei agresiuni militare a Federației Ruse. Declarațiile au fost făcute de către purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, în cadrul unui briefing de presă, după ședința Cabinetului de miniștri.
„Este foarte clar că pe continentul european este un trend general de consolidare a sectorului de apărare. Guvernul de la Chișinău va urmări această inițiativă, care înțelegem că este în fază de proiect la această etapă. Noi vom urmări toate evoluțiile care se referă la acest proiect. Totuși aș vrea să punctez ce fac autoritățile de la Chișinău. Moldova la fel construiește instituții reziliente care să apere interesele cetățenilor noștri, indiferent de limba vorbită sau regiunea în care trăiesc. Sumarizând cele spuse, este evident trendul de consolidare a sectorului de securitate, care este cauzat de situația regională. Autoritățile vor urmări îndeaproape această inițiativă și ne vom orienta eforturile la noi acasă să consolidăm instituțiile statului”, a susținut Daniel Vodă.
Totodată, purtătorul de cuvânt a apreciat, repetat, sprijinul pe care îl acordă România Republicii Moldova și a subliniat că țara vecină ocupă un loc special în „cercul de prieteni” pe care îi are țara noastră.
„Autoritățile Republicii Moldova au comunicat de fiecare dată transparent cine sunt prietenii țării noastre. De fiecare dată, în rândul acestor prieteni, România ocupă un loc foarte special. Autoritățile române la fel au comentat exhaustiv că vor continua să sprijine Republica Moldova pe toate dimensiunile de dialog și de cooperare. (...). Statul Republica Moldova este un stat neutru, această neutralitate este inclusiv sprijinită de către cetățenii acestei țări și orice modificare a acestui subiect este în mâinile cetățenilor. Noi ne dorim pace și liniște și modernizarea țării în parcursul european”, a conchis Daniel Vodă.
Ministerul Apărării Naționale din România a elaborat un proiect de lege, care introduce în premieră conceptul intervenției României pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. Noul instrument, pus la dispoziția președintelui României, apare în contextul în care Republica Moldova este sub amenințarea hibridă a Federației Ruse, iar statisticile oficiale arată că peste 600.000 de moldoveni au și cetățenia română.
În același context, invitat al emisiunii „Cutia Neagră”, Ion Tegruță, a subliniat că dacă va interveni militar pentru a ajuta Republica Moldova și cetățenii români, într-un eventual scenariu în care rușii ar ataca Republica Moldova, România va risca să lupte fără sprijinul NATO, deoarece ar acționa contrar Articolului 5.
„Nu știu dacă România va acționa înafara acordului NATO. Pentru că o intervenție a Românie înafara hotarului, practic o scoate din Articolul 5. (...). Riscă să lupte pe cont propriu cu trupele ruse în situația în care acestea vor ataca Republica Moldova. Nu ar trebui să speriem acum cetățenii. Non-militar ar putea să fie intervenția SRI-ului în colaborare cu SIS pentru a contracara anumite activități de spionaj sau diversioniste pe teritoriul Moldovei”, a precizat jurnalistul.