/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale

/VIDEO/ În loc să-l deconspire, polițiștii l-ar fi ajutat să tăinuiască crima: Detalii neștiute despre accidentul de la Boldurești

missing
03 aprilie 2024, ora 18:30

În loc să deconspire făptuitorul, l-ar fi ajutat să tăinuiască crima. Angajații Inspectoratului de Poliție Nisporeni ar fi neglijat anumite acțiuni de investigare a accidentului de la Boldurești, când primarul Nicanor Ciochină ar fi lovit mortal cu mașina un copil de 14 ani și a fugit de la fața locului. Potrivit șefului IGP, crima trebuia descoperită în timpul nopții, dar a fost limitat accesul la camerele de supraveghere, deoarece primarul ar fi spus că acestea nu lucrează. Mai mult, Viorel Cernăuțeanu susține că unul dintre angajați a discutat cu suspectul și i-ar fi confirmat că mașina acestuia a fost dată în căutare. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cutia Neagră PLUS, la TV8.

După ce săptămâna trecută doi polițiști ai Inspectoratului de Poliție din Nisporeni  au fost demiși, iar alți trei - sancționați, în urma accidentului de la Boldurești, șeful Inspectoratului General al Poliției spune că aceștia nu ar fi acționat conform ordinelor, specifice unor asemenea situații.  

„Cu regret, am constat că o parte din foștii mei colegi de la Nisporeni, nu doar nu au asigurat aceste procese și aceste mecanisme, mai mult ca atât, au neglijat și au mers cumva în întâmpinarea făptuitorului, respectiv și la tăinuirea sau cel puțin crearea posibilităților, alternativelor ca el să se eschiveze”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit lui, felul în care au acționat polițiștii în investigarea acestui caz au trezit mai multe semne de întrebare. 

„O persoană, care a comis un accident rutier, chiar dacă la acea etapă nu știam era în stare de ebrietate, nu era în stare de ebrietate, dar care nu a rămas la fața locului să acorde un ajutor acelui copil și poate dacă îl urca în mașină și pleca cu el în întâmpinarea salvării poate îi dădea o șansă la viață acelui copil. Aceste acțiuni, din prima trebuia să ne îngrijoreze pe noi. Dar când noi facem niște acțiuni care trebuia să le realizăm pe parcursul nopții și noi vedem că nu le-am realizat în timpul nopții, ci dimpotrivă am asigurat cumva posibilitatea ca acest făptuitor să plece din localitate, deja este o breșă în ceea ce s-a realizat”, a spus șeful IGP. 

Or, crima putea fi descoperită în aceeași noapte, dar s-a tergiversat intenționat: „Nu este un secret că acea persoană care a produs acest accident rutier, soldat cu decesul acelui copilaș este fost polițist care le-a fost conducător acestor foști polițiști. (...) Când  a fost contactat făptuitorul și s-a cerut ca să se dea acces la toate camerele video din localitate, el a spus că camerele nu lucrează. Deja o autoritate responsabilă, un primar responsabil trebuia să vină la fața locului în astfel de situații, nemaivorbind că trebuia să dea acces la toate sistemele video din localitate”.

Mai mult,  primarul ar fi discutat cu unul dintre angajații Inspectoratului de Poliție la telefon. 

„Nu vreau să dau multe detalii, dar el și-a permis să vorbească cu un angajat din cadrul inspectoratului care să confirme că „da, mașina dumneavoastră este în orientare”. Deci asta este de neiertat și el nu are scuze pentru o astfel de acțiune”, a punctat Cernăuțeanu.

Atunci când și-au dat seamă că lucrurile nu se mișcă din loc la Nisporeni, s-a decis transferarea cauzei la Chișinău: „Deja era prima bănuială, când noi vorbeam despre un mijloc de transport asemănător, el refuza să ne dea nouă. Noi nu aveam încă autorizări de percheziții și de investigații aprofundate. Am ajuns la etapa, când a doua zi comunicam cu colegii cum ar fi posibil de luat dosarul sub controlul Procuraturii Generale ca să putem exclude orice risc de tăinuire sau alte acțiuni”.

Respectiv, șeful IGP, consideră că demiterea celor doi polițiști este argumentată, din moment ce: „Nu întreprinzi toate măsurile ca să descoperi o crimă, dar dimpotrivă faci anumite acțiuni în interesul făptuiitorului nu este nicio scuză. Scuzele și rugămințile că mai are puțin până la pensie nu își are scuza în asemena caz. Conducătorul și acest executor care a comunicat la direct cu făptuitorul, eu am considerat că această concediere este pe măsură și necesară. Mai mult ca atât, sper că în cadrul cauzei penale, cumva procuratura să țină cont de constatările mele.”.

Cât despre ceilalți angajați care s-au ales cu sancțiuni,  Cernăuțeanu susține că acțiunile lor „nu au fost atât de grave”.

Menționăm că tragedia s-a produs pe 20 februarie, la intrarea în localitatea Boldurești. Un copil de 14 ani a murit, după ce a fost lovit mortal de o mașină, iar șoferul a fugit de la fața locului. Pe caz a fost pornită o cauză penală, care se află în gestiunea procurorilor din Chișinău.

În dimineața zilei de 21 februarie, Nicanor Ciochină a fost reținut. Poliția susținea că el este cel care a accidentat mortal un copil de 14 ani și a fugit de la fața locului. Potrivit poliției, având experiență de șef al Inspectoratului de Poliție Nisporeni, Nicanor Ciochină a încercat să ducă de nas anchetatorii pentru a scăpa de pușcărie. În prima fază, acesta a montat plăcuța cu numărul de înmatriculare pe o mașină de marcă identică celei implicate în accident, Dacia Duster de culoare alb. În urma accidentului, bărbatul și-a deconectat telefonul și nu a fost nici acasă și nici la locul de muncă. Mai mult, în acest timp, bărbatul a încercat să șteargă urmele. Pe 20 februarie, în jurul orei 22:00, acesta a înscenat un accident cu implicarea mașinii avariate. Ciochină nu și-a recunoscut vina.

Ulterior, oamenii legii au reținut și un complice, care l-ar fi ajutat pe primar să șteargă urmele infracțiunii, prin schimbarea plăcuțelor de înmatriculare de la automobilul de serviciu implicat în accident. 

Iar pe 27 martie, doi polițiști au fost demiși, iar alți trei - sancționați, în urma accidentului de la Boldurești, când primarul Nicanor Ciochină ar fi lovit mortal cu mașina un copil de 14 ani și a fugit de la locul accidentului. Potrivit IGP, cei cinci angajați ai Inspectoratului de Poliție din Nisporeni nu ar fi acționat în conformitate cu standardele profesionale și au pus piedici în desfășurarea corectă a investigației. 

Nicanor Ciochină era o figură cunoscută în localitățile din zonă. În anii de glorie ai lui Vlad Plahotniuc, și el originar din raionul Nisporeni, Ciochină a fost șef al poliției locale. A părăsit sistemul în 2019, când a fost ales primar la Boldurești. La alegerile locale din noiembrie 2023, Nicanor Ciochină a fost reales primar al localității din primul tur, cu peste 72 la sută din voturi. Acesta a candidat independent. 

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
Deputat ucrainean: „Este o prostie să presupunem că în cazul în care Ucraina cade, Rusia se va opri”
Deputat ucrainean: „Este o prostie să presupunem că în cazul în care Ucraina cade, Rusia se va opri”

/VIDEO/ Moldovenii mănâncă prea sărat! Datele alarmante ale unui studiu: Cel mai înalt nivel de consum al sării - la bărbați

missing
21 mai 2024, ora 22:38

În Republica Moldova, adulții consumă de două ori mai multă sare, decât cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Sunt date prezentate în ultimul studiu privind consumul alimentar de sare. Cea mai mare cantitate de sare se consumă la sate, iar sursa principală este pâinea. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că consumul excesiv de sare afectează grav sănătatea, iar pericolul este și mai mare pentru cei care suferă de boli cardiovasculare sau hipertensiune arterială.

Moldovenii consumă zilnic aproximativ 11 grame de sare, arată datele ultimului studiu privind consumul alimentar, realizat la nivel european. Cel mai înalt nivel de consum al sării este în rândul bărbaților. Datele mai arată că populația din mediul rural mănâncă alimente mai sărate decât cea din mediul urban. Cea mai importantă sursă de sare o reprezintă pâinea și produsele de panificație. Potrivit studiului, un adult consumă zilnic, în medie cinci felii de pâine, care conțin în jur de 5 grame de sare. Nici vecinii de peste Prut nu stau mai bine la acest capitol. Românii consumă 12 grame de sare, de aproape 3 ori mai multă decât cantitatea admisibilă. La fel se poziționează și ucrainenii, care consumă zilnic 12,60 de grame de sare. Majoritatea celor cu care am discutat astăzi spun că nu pot renunța la sare deoarece fără acest condiment bucatele nu ar avea gust.

„Fără sare, mâncarea nu are gust, sarea și piperul sunt ingrediente esențiale pe care le punem în mâncare”.

 „ - Consum, bineînțeles.
 - Vă place să mâncați sărat?
 - Nu, potrivit de sărat, fără sare nu este gustos”.

Nutriționiștii spun că adulții nu ar trebui să consume mai mult de cinci grame de sare pe zi. Cantitatea maximă de sare recomandată copiilor variază în funcție de vârsta acestora. De exemplu, până la nouă luni nu este necesar de adăugat sare în mâncare. Unele femei ne-au spus că de când au devenit mămici au învățat să mănânce mai puțin sărat.

„Atunci când fac mâncare pentru copil, încerc să nu adaug sare în supe sau alte feluri de mâncare, și am observat că atunci când mănâncă din mâncarea noastră, îi place mai mult și o alege pe cea cu sare mai puțină”.

„Puțin sărat, din motiv că fac și pentru copil, așa că este mai puțin sărat”.

„ - Nu adaug sare.
 - De ce, nu vă place?
 - Deoarece știu că excesul de sare ne afectează sănătatea. Deja alimentele pe care noi le consumăm zilnic, au o cantitate de sare suficientă pentru organismul nostru”.

„Înainte foloseam, acum nu prea, anii, când eram mai tână mâncam și sărat și pipărat, acum însă trebuie să țin dietă”.

Consumul unei cantități prea mari de sare constituie un factor de risc ce favorizează creșterea tensiunii arteriale, dar și a altor afecțiuni. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că consumul excesiv de sare este periculos.

„La moldoveni în jur de zece grame pe zi consumă o persoană, ceea ce este o cantitate prea mare, deoarece dacă vorbim de cantitatea necesară pe zi, aceasta este până la șase grame, dar dacă vorbim despre persoanele care suferă de boli cardiovasculare, cele cu hipertensiune arterială, consumul trebuie să fie limitat, chiar până la trei grame pe zi. Avem nevoie și de sarea, în special sarea iodată este cea care o recomandăm”.

Săptămâna curentă este dedicată creșterii gradului de conștientizare a riscurilor pentru sănătate de pe urma consumului excesiv de sare. Potrivit medicilor, scăderea aportului de sare este recunoscută ca fiind cea mai bună intervenție pentru reducerea bolilor netransmisibile. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite anual, dacă consumul global de sare s-ar fi redus la mai puțin de 5 grame pe zi pentru o persoană. În cadrul unui program național, autoritățile noastre și-au propus să reducă până în 2027 consumul de sare cu circa 30 la sută.

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram