Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 995: Efort UE, mutarea secolului și problemă în Rusia. Kievul pune punct zvonurilor despre bomba atomică

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău

04 martie 2024, ora 08:20

Zeci de milioane de lei a cheltuit Primăria Municipiului Chișinău în 2023 pentru concerte și festivaluri. În 2024, cheltuielile planificate pentru aceste activități sunt chiar mai mari. Între timp, primarul Ion Ceban se plânge că municipiul Chișinăul este discriminat, iar transferurile de la bugetul de stat nu sunt suficiente.

Anul 2024 a început cu proteste la Primăria Chișinău. Zeci de oameni au ieșit în stradă nemulțumiți de decizia primarului și a echipei sale de a tăia bugetele destinate grupelor cu program prelungit, asistenților personali și compensațiilor la căldură. În felul acesta, Primăria Chișinău își propune să economisească aproape 400 de milioane de lei. „Ion Ceban a făcut așa sărbători, a cheltuit atâția bani și a împrumutat bani. Bine! Oare chiar nu se găsesc bani să susțină mamele cu copii?”, s-a întrebat o doamnă. O altă femeie, venită la protest, spune că nu știe ce să facă cu copilul după ore.  Am o fetiță în clasa I. Domnule Ivan Ceban, ce fac eu cu copilul de clasa I după ore? Îl aduc la primărie? Vin aici, cu dumneavoastră împreună, să munci cu copii lângă noi. Dacă ați găsit bani pentru luminițe, concerte scumpe, pentru artiști scumpi, vă rugăm frumos, nu tăiați din alimentația copiilor, din educația copiilor”, s-a revoltat femeia.

Pentru a justifica optimizările bugetare, Primăria Municipiului Chișinău a dat vina pe Guvern, acuzând autoritățile centrale că nu transferă suficienți bani în bugetul municipal.  „Când spun că statul ne fură și se bagă în buzunar la noi, în primul rând, ei ne transferă o sumă mizeră. Nu o să găsiți o altă capitală în lume unde există o astfel de relație între stat și capitală. Ei iau totul încolo și ne dau nouă practic nimic”, a declarat Ion Ceban într-un video postat pe pagina sa de Facebook.   

Ceban vrea mai mulți bani pentru Chișinău

În consecință, pe 5 ianuarie, Ceban a anunțat lansarea unei campanii, prin care solicită Guvernului să redirecționeze mai mulți bani spre bugetul municipal. Acesta cere restituirea în bugetul local a 50% din taxele și impozitele achitate de chișinăuieni. „Săptămâna viitoare lansăm această petiție. E normal, deoarece acest lucru se întâmplă în multe din capitalele europene. Nu există capitală mai discriminată decât Chișinău. Vă invit pe toți să facem front comun și să semnăm această petiție și să propunem un proiect de lege în Parlament”, a declarat edilul capitalei.    

Campania 50% pentru Chișinău a luat amploare la mijlocul lunii ianuarie și a degenerat într-un adevărat război împotriva presei și societății civile. În luptă sunt folosite toate instrumentele aflate la dispoziția Primăriei. 

Mesaje războinice sunt auzite zilnic de zeci de mii de călători din transportul public din Chișinău. Vocea din difuzoare îndeamnă chișinăuienii să semneze petiția lansat de primarul Ion Ceban cu privire la restituirea taxelor. Zeci de mii de pliante, cu același conținut, au invadat străzile capitalei și scările blocurilor.  

Consilierul municipal, Victor Chironda, spune că nimeni nu cunoaște câți bani a cheltuit primăria pentru această campanie. „Nimeni nu știe din ce surse este finanțată această campanie. Nimeni nu știe din ce surse sunt plătite toate aceste anunțuri, spoturi audio prin troleibuze”, ne-a spus concilierul municipal.

Viceprimarul Ilie Ceban afirmă că pliantele și formularele au fost printate din resurse proprii, iar distribuirea lor se face fără costuri. Ilie Ceban ne informează totuși că până acum au fost cheltuite 45 mii de lei.

Expertul în finanțe publice Marin Gospodarenco crede că această campanie a Primăriei Chișinău nu este nimic altceva decât PR politic. Nicăieri în lume nu există o capitală căreia să i se returneze 50% din taxe și impozite. O asemenea practică nu am văzut. Asta nu este normal, ca să fie livrate 50% capitalei. Toate afacerile se află de obicei în capitală, 80% din PIB-ul unei țări se formează în capitală. Nu poți să dezvolți doar Chișinăul și să lași restul orașelor și comunelor doar cu veniturile lor, care sunt foarte mici. Plus valoarea asta trebuie împărțită. Asta este o practică internațională”, a declarat Gospodarenco pentru Cutia Neagră. 

Victor Chironda consideră că scopul campaniei este de a distrage atenția de la optimizările bugetare făcute de echipa lui Ceban. „Această campanie este mai mult o acțiune de propagandă și piar a primarului, ca să se scuze că face aceste tăieri din bugetele sociale”, crede Chironda. 

Sunt sau nu suficienți banii de la Bugetul de Stat?

Cutia Neagră Plus a încercat să verifice argumentul primarului legat de reducerea transferurilor de la bugetul de stat. Datele analizate arată însă contrariul. În primul an de mandat al actualului primar, Chișinăul a primit transferuri cu destinație specială în valoare de 2,4 miliarde, ajungând în 2024 la 3,85 miliarde de lei. Au crescut de aproape două ori și veniturile din taxe și impozite - 1,2 miliarde în 2020 și 2 miliarde în 2024.

Ion Ceban ne-a acuzat că am operat cu date false. „Aveți cifre eronate - Avem cifre din…. - De unde? De la cei care au tăiat 500 milioane de la educație anul trecut, în comparație cu anul acesta? - Cifrele sunt din bugetul dumneavoastră provizoriu”. 

În 2019, pe când Ion Ceban era candidat la primărie, susținea că în Chișinău fonduri sunt mai mult decât suficiente, dar sunt prost gestionate. „Este problemă de administrare fiscală, administrare financiară. Astăzi avem așa bani (n.r. arătând până la nivelul gâtului), credeți-mă! Foarte mulți bani avem în municipalitate”, declara în 2019 Ceban. 

La patru ani distanță, ajuns primar, Ion Ceban a schimbat macazul. Întrebat de reporterul Cutia Neagră Plus ce l-a făcut să-și schimbe poziția, primarul a dat vina pe guvernarea PAS. „Un Recean, un Spînu, un Alaiba, și-o băgat laba în bugetul municipal și au scos de acolo bani, sau, ne-a pus presiune suplimentară pe niște lucruri care nu țin de competența noastră”, se scuză acesta.

Tot în 2019, viitorul edil chiar promitea o majorare a compensațiilor la căldură până la 60% din costul facturii. „Astăzi, acoperim, prin recalcul, 40% din facturile pentru perioada rece. Voi majora, împreună cu colegii, până la 60%. Îl rog foarte mult (n.r. pe Andrei Năstase), să termine această retorică anti-oameni, care nu au capacitate. Nu voi admite anularea compensațiilor. Din contra, vom mări asistența pentru fiecare categorie de locuitori ai municipiului”, propitea atunci Ion Ceban.

În 2024, chișinăuienii nu vor mai primi aceste compensații. Ion Ceban are o explicație și la asta: „Acum, există condiții egale pentru toată lumea, venite din exterior. Compensațiile se achită, se achită jumătate de factură. Și așa este corect. MUSCA Reiterez, compensația este în factură. - Din partea guvernului! - Nu e din partea guvernului, este din partea donatorilor externi, pentru toată populația Republicii Moldova. - Dar Chișinăul a renunțat anul acesta la….- Nu a renunțat la nimic, a pus în condiții egale pe toată lumea - Deci a renunțat? - Domnule! Nu mai manipulați. Cum se achita 50%, așa și se achită. Nu putem achita 120% celor care au venit 3000 și celor care au 3100 de lei - altă sumă”.

Pentru școli și invalizi – BA, pentru concerte și gazon – DA.

Am analizat bugetele Primăriei Municipiului Chișinău din ultimii ani, pentru a înțelege totuși din ce motive în 2024 nu au mai ajuns bani pentru elevi, familii defavorizate și persoanele cu nevoi speciale. Am descoperit că, în timp ce edilul capitalei se plânge că în bugetul Chișinăului nu ajung suficienți bani, primăria planifică să cheltuiască sute de milioane de lei pentru concerte, festivaluri, trotuare și gazon.

Aflată la început de martie, Primăria Chișinău nu are încă un buget anual aprobat. Ceban și aici dă vina pe autoritățile centrale, care ar fi adoptat prea târziu bugetul național. Victor Chironda crede însă că bugetul nu a fost încă aprobat din cu totul alte cauze. „În toți anii precedenți totul s-a întâmplat exact la fel. Primăria a avut tot timpul și toate resursele necesare să adopte bugetul până la finele anului. Cauza adevărată a acestei situații este că bugetul municipal are o gaură imensă. Avem peste un miliard de lei datorii către băncile private, luați sub formă de credit pentru diferite proiecte implementate în 2022-2023. De asemenea, nu a fost o majoritate în consiliul municipal la acea etapă și bănuiesc că până la moment au loc negocieri între partidul primarului (n.r. MAN) și Partidul Socialiștilor”, este de părere Chironda. 

În acest moment primăria operează cu un buget provizoriu, care ar trebui să fie identic cu cel de anul trecut. „Un buget provizoriu este o oglindă a bugetului anului trecut. Legea 397 spune că dacă entitatea nu a aprobat bugetul cu trei zile înainte de finalizarea anului bugetar, printr-o decizie sau o dispoziție, se pune în vigoare bugetul din anul precedent. Adică formarea și executarea bugetului din anul curent se face fix ca în anul precedent”, spune expertul.   

Bugetul provizoriu, aprobat prin dispoziția lui Ion Ceban, la sfârșitul lui decembrie, prevede cheltuieli pentru asistenții personali, compensații la facturi, dar și pentru grupele cu program prelungit. Spre exemplu, pentru asistența personală au fost planificate 177 milioane de lei, cu 14 milioane mai mult decât în 2023, pentru compensațiile la căldură, la fel ca și anul trecut, 150 milioane, iar pentru grupele cu program prelungit - sursele alocate au scăzut de patru ori, de la 72 la 18 milioane de lei. L-am întrebat pe edil de ce au fost tăiate aceste cheltuieli sociale, deși ele sunt planificate în bugetul provizoriu. Și de această dată Ion Ceban a acuzat guvernarea. „Nu încurcați coada vacii cu ștampila primăriei. Nu duceți oamenii în eroare, pentru că, arătați cât de incompetenți și nepotriviți sunteți în această privință. Nu este o competență a municipalității acest lucru. - Dar de ce ați planificat aceste bani? - Sunt din bugetul de anul trecut. Copia bugetului de anul trecut este transpusă în anul curent. Dar noi nu putem achita ceea ce revine în competența autorităților centrale”, ne-a spus edilul capitalei. 

Ceea ce spune primarul și legea, vine în contradicție cu mai multe modificări pe care le-am depistat în bugetul provizoriu. În timp ce a tăiat de la social, primăria a majorat substanțial cheltuielile pentru plantarea gazonului, de la 17,3 la 25 milioane, pentru asistență juridică de la 2 la 12 milioane. S-au dublat cheltuielile pentru întreținerea WC-urilor publice și au crescut cu 90% cheltuielile pentru curățarea străzilor. Pentru amenajarea trotuarelor primăria își propune să cheltuie anul acesta 225 milioane de lei, exact la fel ca și anul trecut.

Zeci de milioane de lei pentru concerte

Cea mai mare creștere a bugetelor le-au revenit activităților culturale. Pentru concerte, festivaluri și alte chefuri, primăria vrea să cheltuie în acest an 49 milioane de lei, cu 11 milioane mai mult decât în 2023. Banii cheltuiți pentru astfel de distracții au crescut brusc în anul electoral 2023, iar trendul este păstrat și în acest an.

Cei mai mulți bani primăria capitalei i-a cheltuit anul trecut pentru serbarea “Hramului orașului”. În 2021 pentru această  serbare au fost cheltuiți 700 mii de lei, în 2022 un milion de lei, iar în 2023 bugetul a ajuns la patru milioane. Cheful, care a avut loc cu trei săptămâni înainte de alegeri, a durat în premieră două zile. Pe scena din PMAN au urcat mai multe vedete naționale. Invitatul special al evenimentului a fost trupa românească Holograf. Pentru ai aduce la Chișinău, primăria a plătit peste 400 mii de lei.

Și pentru sărbătorile de iarnă primăria a băgat adânc mâna în buzunar. Trei milioane de lei a cheltuit în 2023, față de 1,1 milioane în 2022. Cu doar câteva zile înainte ca Primăria să anunțe tăierile bugetare pentru elevii claselor primare și asistenții personali, la Chișinău artiștii făceau coadă la intrarea în scenă. 

În seara dintre ani, pe scena din PMAN urcau Frații Advahov și Zinaida Julea,  Nelly Ciobanu, Brio Sonores, Cătălin Josan, Doina Sulac, Satoshi, Dara. Invitatul special al evenimentului a fost Carlas Dreams. Pentru prestația de jumătate de oră trupa au fost plătită de primărie cu 586 mii de lei. 

Un alt concert fastuos a avut loc o săptămână mai devreme, când a fost inaugurat pomul de Crăciun. Cu această ocazie specială, la Chișinău ajungea Ștefan Bănică Junior. Pentru serviciile interpretului român primăria a achitat 442 mii de lei. Alături de Ștefan Bănică au mai evoluat și câțiva artiști locali. 

Alte milioane primarul a cheltuit pentru Festivalul “Te salut, Chișinău!”. Festivalul este o inovație a actualei conduceri a primăriei. În 2022 din buget au fost alocați 1,2 milioane, iar anul trecut de trei ori mai mult. Cele patru zile, cât a durat festivalul au costat primăria 3,5 milioane de lei. Aproape jumătate de milion au fost cheltuiți pentru onorariul invitatei speciale, interpreta româncă Andra. Tot din România a venit să cânte chișinăuienilor și Fuego. Pe scenă au mai urcat și alți artiști locali, aceeași care sunt invitați la toate chefurile organizate de primărie.

O altă inovație în mandatul lui Ion Ceban este și festivalul dedicat tinerilor și studenților. În 2022, Primăria a alocat 50 mii de lei pentru acest eveniment, iar anul trecut, în bugetul municipal au fost planificate 1,5 milioane de lei. La mijlocul lunii august, tinerii chișinăuieni au avut parte de un un Dj battle, iar seara pe scenă au urcat The Motans, Mohombi și Lexter

Concerte de milioane în diasporă

Dar chefurile primăriei nu s-au limitat doar la Chișinău. Pe parcursul anului 2023, primăria a organizat mai multe evenimente peste hotarele Republicii Moldova. Pe 23 iunie “Zilele Chișinăului” au avut loc la Viena, pe 7 iulie la Milano și pe 9 iulie la Barcelona. Pentru aceste evenimente în bugetul municipal au fost planificați 9 milioane de lei. Ion Ceban a negat însă că primăria ar fi cheltuit acești bani.  „Suma totală, pentru cele trei locații a fost de 900 mii de lei și a conținut cheltuieli privind deplasarea, cazarea artiștilor și în unele cazuri, cei care nu sunt angajați la Direcția cultură - onorariile respective. Sala din Viena a fost achitată de agentul economic partener din Viena. În Milano au fost colegii noștri din diasporă. Iar în Barcelona, diaspora din Barcelona, împreună cu partenerii lor de acolo, au achitat scena”, s-a apărat Ceban.

Totuși, și în 2024 Primăria Chișinău a alocat sume grase pentru chefuri peste hotare - 12 milioane de lei. Întrebat care este rostul acestor concerte scumpe, Ion Ceban a deviat de la subiect și ne-a acuzat că am face jocurile PAS-ului. „- Am văzut că din 2023 au avut loc niște creșteri foarte mari (n.r. cheltuieli) la așa numitele activități culturale, care de fapt au fost concerte și festivaluri. Sunt aceste creșteri în scop electoral sau simte primăria nevoia să investească mai mult în cultură? - Noi am investit și investim în spațiile culturale, deschidem centre noi, dotăm școlile de arte (erau niște acordeoane din anii 50). - Eu mă refeream la concerte și festivaluri - Există un calendar care practic nu diferă an de an. Noi susținem toți artiștii și nu-i împărțim în galbeni și negalbeni. Vă rog să puneți aceeași întrebare: cât a costat scena la ziua independenței, unde au fost 200 de oameni în Piață. Eu vă spun, dar dumneavoastră verificați - 2,5 milioane. Cât costă concertele pe la Arenă, și așa mai departe, ale anumitor funcționari. Asta nu vedeți, pentru că aveți ochelari de cal galben”, ne-a acuzat primarul Chișinăului.

În luna mai, Primăria Municipiului Chișinău a organizat și un Forum Social Urban. Municipalitatea l-a prezentat ca un eveniment cu impact major, ce promovează un oraș sănătos, inovativ, eficient energetic și inclusiv. De pe site-ul de achiziții guvernamental aflăm că primăria a plătit unei companii de profil 3,7 milioane de lei pentru organizarea evenimentului. Alte peste 900 de mii au fost cheltuite pentru publicitate și promovare. L-am întrebat pe primar ce a avut de câștigat Chișinăul de pe urma acestui forum. Forumul Social Urban. - Da! - Dumneavoastră ați achitat 3,7 milioane, unei companii care organizează astfel de evenimente, și alte 900 de mii pentru promovare. Care este rezultatul? Ce a obținut municipalitatea? - Forumul economic, noi avem peste 500 de milioane de contracte semnate și tranzacții efectuate - Forumul Social urban domn primar! -   Începem cu forumul economic, pentru că tot ați interpretat, ați manipulat și ați amăgit lumea în această privință. Mă refer la această televiziune manipulatorie. Trebuie să schimbați culoarea aici - nu mov, dar galbenă, pentru că sunteți portavocea și pampersul PAS-ului. De la forumul economic (și asta tot să dați) avem investiții și tranzacții de 500 milioane de lei. Dacă investim patru milioane ca să avem investiții de 500 de milioane, cred că este o investiție bună”, a încercat să devieze de la subiect Ceban. 

Marin Gospodarenco consideră că prioritățile primăriei ar trebui să fie infrastructură socială și rutieră, iar mai apoi concertele. „Să conlucreze cu diaspora este un lucru bun. Dar când ai deficit bugetar, resurse limitate și nu investești în infrastructura socială sau a drumurilor, nu e logic să faci concerte. Este clar că asta este în detrimentul cetățeanului. Se merge pe ideea din Roma Antică - dăm la cetățeni pâine și spectacol (n.r. circ) și toți o să mă voteze. Cred că acesta este scopul. Dar dacă ne uităm că avem deficit, reiese că țara arde, dar Ion se piaptănă”, spune expertul în finanțe publice. 

Primăria îngropată în datorii

În perioada mandatului lui Ion Ceban, Primăria municipiului Chișinău a împrumutat de la bănci aproape 1,5 miliarde de lei. Creditele au crescut de două ori față de perioada predecesorilor săi. Pentru a acoperi creditele scumpe, din bugetul municipal, doar în 2024, vor fi cheltuite aproape 800 milioane de lei. „Creditele externe care sunt încă din perioada mandatelor precedente. De exemplu, 60 milioane de euro (1,2 miliarde de lei), pe cere le achităm pentru proiectele care le-a desfășurat guvernarea precedentă la primăria municipiului Chișinău. Și da, ele constituie o pondere de peste 60% din valoarea împrumuturilor pe care noi le întoarcem. Avem obligația să le întoarcem”, s-a apărat Ceban. 

Am constatat că și de această dată Ion Ceban a mințit. Spre exemplu, în 2019, când Ion Ceban a devenit primar, cheltuielile pentru acoperirea creditelor luate de primărie erau de 183 milioane, iar în 2020 - 200 milioane de lei. Brusc aceste cheltuieli au crescut în 2022, până la 497 milioane, ajungând anul acesta să fie de cinci ori mai mari decât atunci când a preluat primăria. 

În opinia lui Gospodarenco, aceste credite vor avea un impact negativ pe termen lung. „El s-a creditat în primul rând de la băncile comerciale. Scopul unei bănci comerciale este să facă profit. Respectiv, creditele au o rată a dobânzii de la 10% la 16%. 16%, vă dați seama ce înseamnă asta? Când accesezi credite ieftine, la 2-3%, îți dau voie să te dezvolți, să investești în infrastructură. Dar când ei la 16%, pe termen mediu și lung tu pui orașul în primejdie”, se arată îngrijorat Gospodarenco. 

Primarul capitalei s-a arătat total deranjat de atunci când l-am întrebat despre aceste credite scumpe. „Să vă duceți să-l întrebați pe acela care fumează pe la guvern nu știu ce, de unde datoria de stat este de peste 30 de miliarde. Dar noi am să răspundem la întrebările legate de municipalitate”, a deviat din nou Ceban.

/VIDEO/ Măsuri anticorupție mai riguroase se cer pentru companiile de stat din Moldova. Principalele recomandări ale unui raport
/VIDEO/ Măsuri anticorupție mai riguroase se cer pentru companiile de stat din Moldova. Principalele recomandări ale unui raport
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ Curs valutar: Dolarul costă peste 18 lei, iar Bitcoinul bate un record! Legătura cu Donald Trump
/VIDEO/ Curs valutar: Dolarul costă peste 18 lei, iar Bitcoinul bate un record! Legătura cu Donald Trump
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Agitație la școala lui Moș Crăciun: Cum decurg pregătirile pentru întâlnirea cu cei mici
/VIDEO/ Agitație la școala lui Moș Crăciun: Cum decurg pregătirile pentru întâlnirea cu cei mici

/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă

missing
14 noiembrie 2024, ora 18:16

În această săptămână s-au împlinit exact 10 ani de când trei bănci mari din R. Moldova au fost puse pe brânci de niște băieți șmecheri, conectați la primele persoane în stat. 

După ce au scurs băncile și au împărțit banii între ei, au convins Guvernul, prin presiune și campanii publice de provocare a panicii, să ofere garanții de stat de 14,5 miliarde de lei. Acești bani sunt astăzi datorie publică, întoarsă de stat Băncii Naționale din banii noștri comuni.

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă.

Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria R. Moldova - „Furtul miliardului”. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Karlovy Vary. Cum a avut Stoianoglo un Crăciun de poveste pe banii sponsorului lui Șor
Lista SIS: 11 străini conectați la Wagner antrenau tineri din Moldova. Unul, vizat într-o investigație Cutia Neagră PLUS

Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 300 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți să provoace haos de alegeri. Oamenii legii au efectuat aproape 90 de percheziții în toată țara și au confiscat 1,6 milioane de lei. Avem detalii și imagini la știri! /Start sezon termic în Chișinău și Bălți. Primele vor fi conectate școlile, grădinițele, spitalele, dar și în blocurile care au depus solicitări la furnizorii de energie termică. /Pericol de explozie la Edineț! O autocisternă cu gaz a răsturnat un microbuz. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă în nordul țării. Bucăți de rachetă au fost găsite lângă un sat din Republica Moldova. Noaptea trecută, armata rusă a lansat zeci de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Cernăuți. Astăzi însă, președintele Ucranei, Volodimir Zelenski, a prezentat „planul de victorie” în războiul cu Rusia. Acesta constă din cinci puncte și trei anexe secrete. /Noi percheziții în nordul țării, la activiștii Blocului „Victoria”. Poliția investighează suspiciuni privind posibile tentative de influențare ilegală a procesului electoral.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Găgăuzia, parțial dezamăgită după realegerea Maiei Sandu: „Frumoasă, dar nu a făcut mai nimic”
/VIDEO/ Găgăuzia, parțial dezamăgită după realegerea Maiei Sandu: „Frumoasă, dar nu a făcut mai nimic”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.