Agricultorii și transportatorii din raioane nu renunță și reiau joi protestele în Capitală. În acest context, Inspectoratul General al Poliției solicită conducătorilor de tehnică agricolă și microbuze, care se vor deplasa miercuri din raioanele țării spre municipiul Chișinău, să evite blocarea traseelor sau a străzilor.
De asemenea, oamenii legii solicită ca înainte să pornească la drum, șoferii să verifice starea tehnică a unităților de transport, să nu exploateze mijloacele de transport reutilate fără autorizație, să aibă la ei actele acestora și să le conducă doar dacă dețin categoria respectivă.
„Îndemnăm atât organizatorii, cât și participanții la întruniri să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să dea dovadă de responsabilitate și să nu admită încălcări”, transmite IGP.
TV8.md reamintește că Ministerul Agriculturii propune crearea unui grup de lucru care să examineze situația agricultorilor care se află în prag de faliment. Astfel, aceștia ar putea depune dosare, iar statul să intervină pentru ca agricultorii să își poată reeșalona împrumuturile și să nu fie presați de creditori să plătească penalități pentru întârzieri. Subiectul a fost discutat la minister cu Vladimir Bolea. Acesta le-a declarat agricultorilor că va avea o întrevedere și cu premierul Dorin Recean, pentru a le analiza solicitările.
Agricultorii cer sa fie introdus prin decizia Comisiei Pentru Situații Excepționale un moratoriu la calcularea penalităților pe care le au față de creditori și să fie aprobate plăți directe la hectar pentru porumb și floarea-soarelui.
Recent, fermierii au anunțat că vor relua protestele masive cu tehnică agricolă. Aceștia au precizat că o mie de agricultori cu 500 de unități de tehnică sunt pregătiți să vină în Piața Marii Adunări Naționale. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a spus că până în prezent Guvernul a făcut tot posibilul și chiar imposibilul pentru susținerea ramurii.
În acest an Fondul de Subvenționare a fost majorat la 1,8 miliarde de lei, iar de săptămâna viitoare vor fi debursate cele 200 de milioane de lei pentru 2400 de fermieri micro și mici care au avut pierderi în 2022 la culturile de prima grupă: grâu, orz și rapiță.