Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite (ONU), Gilad Erdan, i-a cerut lui Antonio Guterres să demisioneze din funcția de secretar general al ONU, relatează Sky News. Demersul vine după ce șeful ONU a cerut o încetare a focului între Israel și Hamas, acuzând ambele părți că au ucis și rănit civili, încălcând dreptul umanitar internațional.
Guterres a declarat, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc la New York, că nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica „actele de teroare oribile și fără precedent din 7 octombrie” comise de Hamas în Israel și a cerut eliberarea imediată a tuturor ostaticilor, scrie Libertatea.
Dar el a subliniat, de asemenea, că „aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedepsirea colectivă a poporului palestinian”.
În context, ambasadorul Israelului la Națiunile Unitea afirmat că Antonio Guterres „nu mai este potrivit pentru a conduce ONU” și a cerut ca acesta „să demisioneze imediat”.
„Nu există nicio justificare și niciun rost să discutăm cu cei care manifestă compasiune pentru cele mai teribile atrocități comise împotriva cetățenilor Israelului și a poporului evreu”, a adăugat ambasadorul israelian.
În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de la New York, Erdan i s-a adresat lui Guterres:
„Dumneavoastră, domnule secretar general, v-ați pierdut orice moralitate și imparțialitate, pentru că atunci când spuneți aceste cuvinte teribile – că aceste atacuri odioase nu au avut loc din senin – tolerați terorismul”.
Reacția lui Erdan a venit după ce ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a anunțat că nu se va mai întâlni cu Antonio Guterres, anulând o întâlnire programată cu acesta.
Hamas, care se află la putere în Fâșia Gaza din 2007 și-a lansat ofensiva în zorii zilei de sâmbătă, 7 octombrie, în mijlocul Sabatului, ziua de odihnă săptămânală a evreilor. Atacul a început cu un atac de cel puțin 3.000 de rachete lansate din Fâșia Gaza împotriva Israelului. În paralel, aproximativ 2.500 de militanți palestinieni au străpuns bariera dintre Gaza și Israel, atacând baze militare și masacrând civili din comunitățile israeliene învecinate.
Cel puțin 1.400 de israelieni au fost uciși, inclusiv 260 de persoane care au fost masacrate la un festival de muzică. Ostatici civili neînarmați și soldați israelieni capturați au fost duși în Fâșia Gaza, inclusiv femei și copii. Israelul a declarat oficial război Hamas o zi mai târziu.
Cel puțin 44 de națiuni, majoritatea occidentale, au denunțat Hamas și au condamnat în mod explicit comportamentul acestuia ca fiind terorist, inclusiv o declarație comună a Statelor Unite, Regatului Unit, Franței, Italiei și Germaniei.