Vaccinarea este unica metodă prin care părinții își pot proteja copiii de rujeolă. Despre asta informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), care îndeamnă părinții să verifice la medicul de familie dacă copiii sunt vaccinați și protejați împotriva acestei infecții, conform Calendarului de vaccinare.
„Consultați-vă cu medicul și verificați dacă familia dvs. are toate vaccinurile la zi, pentru a vă asigura că sunteți pe deplin protejat”, subliniază ANSP.
Totodată, persoanelor care sosesc în țară din zone endemice sau regiuni în care sunt raportate cazuri de rujeolă, li se recomandă să informeze medicul de familie, în special dacă apare febră și erupții pe corp.
Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată și pete roșii confluente pe piele, care apar în regiunea feței și gâtului, apoi se extind pe tot corpul.
TV8.md reamintește că un bebeluş de 7 luni, diagnosticat cu rujeolă, a murit, în judeţul Braşov din România. Este primul deces de la declararea epidemiei de rujeolă din acest sezon. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, de la începutul anului 2023, în România au fost înregistrate 2010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi la Bucureşti, scrie news.ro. În Republica Moldova, la începutul lunii decembrie, un copil de trei ani din Soroca, revenit din Federația Rusă a fost diagnosticat cu rujeolă. Potrivit Ministerului Sănătății, nici minorul, nici persoanele cu care a contactat nu au fost vaccinate împotriva acestei boli. De la începutul anului 2023, în Moldova au fost înregistrate doar două cazuri de rujeolă.