Preşedintele american, Donald Trump, a promis miercuri că va ajuta Ucraina să recupereze mii de copii despre care se crede că au fost trimiși în Rusia, dar administrația americană a încetat să mai finanțeze o bază de date care documentează locul în care se află aceștia, informează AFP. SUA ar putea interveni pentru a gestiona centralele electrice ucrainene, potrivit comunicatului de presă publicat de Departamentul de Stat american după convorbirea telefonică pe care Donald Trump a avut-o cu Volodimir Zelenski, potrivit BBC. Toate centralele nucleare aparțin poporului ucrainean”, a declarat joi, într-o conferință de presă susținută la Oslo, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de Sky News.
Liderii din Uniunea Europeană se reunesc joi şi vineri la Bruxelles pentru a discuta despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina, precum şi despre eforturile de a asigura competitivitatea permanentă a economiei blocului comunitar, conform dpa. Orașele rusești Saratov și Engels au fost ținta celui mai intens atac cu drone asupra regiunii Saratov de la începutul războiului, în noaptea de 20 martie. Guvernatorul Roman Busargin a raportat că atacul a provocat un incendiu la un aerodrom local. Liderul rus Vladimir Putin a semnat un decret care prevede că "cetățenii ucraineni care se află ilegal în Rusia trebuie să părăsească țara până pe 10 septembrie sau să își legalizeze șederea".
UPDATE Marea Britanie nu va desfășura trupe de menținere a păcii în Ucraina fără garanții de securitate din partea Statelor Unite, care să le susțină, declară joi ministrul Forțelor Armate, Luke Pollard. Pollard a declarat pentru Times Radio că planul premierului Keir Starmer pentru o „coaliție a celor dispuși” să supravegheze orice acord de pace în Ucraina cu Rusia depinde de implicarea Statelor Unite, în ciuda insistențelor lui Donald Trump că țara sa nu se va implica direct într-un astfel de plan, scrie Mediafax.
UPDATE Premierul britanic, Keir Starmer, declară joi că este esențial ca Marea Britanie și aliații săi să fie pregătiți să reacționeze imediat în cazul în care Rusia și Ucraina ajung la un acord de pace, transmite Reuters. „(Planurile noastre) se concentrează pe menținerea securității spațiului aerian, a apelor teritoriale și a frontierelor Ucrainei, precum și pe colaborarea strânsă cu ucrainenii”, a declarat Starmer reporterilor, potrivit Mediafax.
UPDATE Rusia a doborât 132 de drone ucrainene deasupra teritoriului rus, în noaptea de miercuri spre joi dintre care 54 au fost interceptate în regiunea Saratov, la aproximativ 700 de kilometri sud-est de Moscova, iar 40 în regiunea vecină Voronej, anunță joi, 20 martie, pe Telegram Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.
UPDATE Următoarea rundă de discuții ruso-americane va fi la nivel de experți şi va avea loc luni în capitala saudită Riad, a anunțat joi consilierul pentru politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin, Iuri Uşakov.
UPDATE Polonia a cheltuit 77 de milioane de euro între 2022 şi 2024 pentru cumpărarea sau abonarea la sistemul de comunicații prin satelit Starlink pentru Ucraina, ţară care luptă contra agresiunii ruse, a anunțat joi Ministerul Digitalizării polonez, scrie Digi24.
UPDATE Prințul de Wales a ajuns în Estonia pentru a-și arăta sprijinul față de trupele britanice care apără granițele NATO cu Rusia. În cadrul unei vizite de două zile, el va însoți soldații care se antrenează în această țară baltică, ca parte a unei forțe multinaționale ce are ca scop descurajarea agresiunii rusești pe flancul estic al Alianței, relatează BBC.
UPDATE Budapesta nu sprijină integrarea Ucrainei în structurile europene de apărare, dar vede țara ca o zonă tampon între Europa și Rusia, a declarat ministrul afacerilor europene al Ungariei, Janos Boka, într-un interviu cu Financial Times.
UPDATE Rusia consideră Constituția Ucrainei drept un „obstacol” în calea eforturilor de pace, deoarece nu permite modificări teritoriale, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, la 19 martie, potrivit agenției de presă de stat TASS, potrivit Ziare.com. Comentariile subliniază eforturile Moscovei de a-și legitima ocupația a o cincime din teritoriul Ucrainei ca parte a unui potențial acord de pace promovat de președintele american Donald Trump.
UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat joi, la Odesa, un „spion rus din Transnistria” care avea misiunea de a fura tehnologii secrete privind dronele folosite de armata ucraineană, relatează The New Voice of Ukraine.
UPDATE Nu mai există spațiu! Așa își motivează autoritățile din Amsterdam refuzul de a mai primi refugiați ucraineni. În ultimele săptămâni, Amsterdam a refuzat adăpost pentru zeci de ucraineni, scrie NL Times. Relocarea lor în alte orașe este, de asemenea, imposibilă, deoarece există doar 35 de locuri disponibile pentru solicitanții de azil în toată țara, potrivit autorităților locale. Viceprimarul orașului Amsterdam, Rutger Groot Wassink, a descris aceste acțiuni drept „întoarcerea spatelui către poporul ucrainean”, scrie Spotmedia.
UPDATE Soldații ucraineni din Kursk au pierdut teren în ultimele zile, dar nu sunt încercuiți de forțele ruse, contrar declarațiilor recente făcute de Donald Trump și Vladimir Putin, au declarat pentru Reuters trei oficiali americani și europeni familiarizați cu evaluările serviciilor de informații ale guvernelor lor, scrie HotNews.
UPDATE Marea Britanie a actualizat estimarea privind numărul militarilor ruși uciși în timpul războiului din Ucraina, anunță Ministerul britanic al Apărării, citat de Sky News. Serviciile secrete britanice estimează că până la 250.000 de militari ruși au fost uciși. Bilanțul nu este unul definitiv din cauza reticenței părților combatante de a oferi informații exacte privind victimele, notează Mediafax.
UPDATE Petteri Orpo s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, care s-a aflat miercuri la Helsinki. Joi şeful guvernului finlandez le-a declarat jurnaliștilor prezenți la summitul UE de la Bruxelles că „ei doresc cu adevărat să fie membri ai UE; doresc să fie unul dintre noi, şi de aceea trebuie să îi ajutăm, să îi sprijinim în drumul lor spre aderare cât mai curând posibil, cel târziu până în 2030”. Orpo a mai declarat că „putem vedea că UE a învățat din războiul din Ucraina”, recunoscând că „Rusia este şi va fi amenințarea permanentă la adresa UE şi a Europei”, potrivit Mediafax.
UPDATE O perturbare majoră în funcționarea operatorilor de telefonie mobilă și a serviciilor de internet a avut loc în Rusia în dimineața zilei de joi, 20 martie, potrivit datelor arbitrului pieței de telecomunicații, Roskomnadzor, transmite meduza.io.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns pe 20 martie la Oslo pentru o serie de întâlniri cu premierul norvegian Jonas Gahr Støre, a anunțat guvernul Norvegiei. „Aștept cu interes discuții constructive despre modul în care Norvegia poate sprijini cel mai bine Ucraina, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, a declarat Støre, scrie Mediafax.
UPDATE Comisia Europeană caută să reducă semnificativ importurile de zahăr din Ucraina, după ce producătorii din UE s-au plâns să livrările masive au alimentat declinul prețurilor la zahăr, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, relatează Agerpres.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost întrerupt în timpul unei conferințe de presă video de un apel telefonic al omologului său francez Emmanuel Macron, miercuri, a confirmat şeful statului ucrainean pentru France24, relatează HuffPost. Zelenski a oprit-o pe o jurnalistă care-i punea o întrebare pentru a răspunde la telefon. ”Emmanuel, Emmanuel. Îmi pare rău, discut cu niște jurnaliști”, i-a spus el, după care i-a propus să-l sune înapoi în ”20 de minute”, transmite News.ro.
UPDATE Kremlinul a declarat joi că următoarele negocieri ruso-americane asupra conflictului din Ucraina vor avea loc în Arabia Saudită fie duminică, fie la începutul săptămânii viitoare, informează AFP.
UPDATE Uniunea Europeană oferă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro, sub forma unui împrumut care urmează să fie rambursat prin intermediul veniturilor din activele înghețate ale statului rus în UE, relatează dpa, preluată de Agerpres.
UPDATE Cel puțin zece persoane au fost rănite, inclusiv patru copii, în timpul unui atac lansat noaptea trecută de armata rusă asupra Kropîvnîțkîi, oraș cu 220.000 de locuitori din regiunea Kirovohrad, relatează The Kyiv Independent. Mai multe victime au fost spitalizate, iar una e în stare critică, cu arsuri pe 90% din suprafața corpului. Peste 20 de drone lansate asupra orașului în timpul nopții au lovit case și blocuri și au avariat infrastructura feroviară.
UPDATE Un avion militar rus a intrat, joi, în zona de apărare aeriană a Coreei de Sud fără vreo notificare prealabilă, a declarat Ministerul Apărării din Coreea de Sud, citat de Reuters, potrivit Mediafax.
UPDATE Kremlinul a acuzat joi, 20 martie, statele europene că preferă să se înarmeze în loc să caute pacea, în timp ce șefii militari occidentali s-au strâns în Marea Britanie pentru a vorbi despre modul în care pot proteja Ucraina, conform AFP.
UPDATE Ministerul de Externe rus a acuzat miercuri că poliția din Republica Moldova a încălcat protocolul diplomatic prin blocarea intrărilor în ambasada sa din Chișinău, transmite Reuters. „Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova respinge acuzațiile că ar fi încălcat Convenția de la Viena din 1961 în urma acțiunilor de la Ambasada Rusiei din Chișinău pe 19 martie. Autoritățile au intervenit conform legii și angajamentelor internaționale, după ce au primit o alertă privind o posibilă amenințare la adresa ambasadei. Scopul măsurilor a fost asigurarea siguranței personalului diplomatic, a cetățenilor din zonă și a ordinii publice. Accesul în jurul ambasadei a fost restricționat temporar, respectând procedurile standard, fără a afecta activitatea misiunii diplomatice. Moldova respectă Convenția de la Viena și garantează condițiile necesare pentru desfășurarea activităților diplomatice. Republica Moldova reafirmă respectul pentru dreptul internațional și respinge orice încercare de a distorsiona realitatea”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău.
UPDATE Orașele ucrainene împărțite de o linie de demarcație în cazul unei încetări a focului vor rămâne goale și pustii, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Kyiv Independent. Zelenski a spus că a discutat miercuri problema cu președintele american Donald Trump și l-a avertizat să nu abandoneze orașele ucrainene divizate de linia de contact. „Există regiuni, sunt orașe care sunt tăiate de o linie de contact și, dacă în unele locuri lăsați această linie, veți lăsa pur și simplu aceste orașe fără viață; nimeni nu se va întoarce în jumătate din oraș”, a spus Zelenski, comparând astfel de orașe cu Berlinul divizat în timpul Războiului Rece.
UPDATE Prim-ministrul britanic Keir Starmer, care colaborează cu preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a crea o „coaliție a celor dispuși” gata să contribuie într-un fel sau altul, urmează să se adreseze liderilor militari, relatează France 24.
UPDATE Fabrica de la Tarbes (Occitania) a grupului francez Europlasma este singurul producător de carcase pentru obuze din Europa. După ce a fost la un pas de faliment în 2021, acum comenzile sunt în creștere, iar ritmul producției este în creștere accelerată, scrie RFI.
UPDATE Uniunea Europeană se află într-un "punct critic", în care se confruntă cu atacuri rusești şi acum americane, avertizează europarlamentarul francez Raphaël Glucksmann într-un interviu acordat AFP şi difuzat joi.
UPDATE Rusia a lansat un nou roi de drone asupra Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi, rănind cel puţin 10 oameni, dintre care patru copii, şi distrugând clădiri rezidențiale în oraşul Kropîvnîţkîi, au anunțat oficiali ucraineni, informează agențiile de știri AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
UPDATE Un nou atac reciproc cu drone s-a produs miercuri seara, producând un incendiu puternic la baza aeriană Enghels din Rusia, respectiv 14 răniți, printre care patru copii, într-un oraș din centrul Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda, Meduza și AFP. Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat joi dimineața că Rusia a atacat Ucraina cu 171 de drone kamikaze Shahed și de alte tipuri, dintre care 75 au fost doborâte, iar 63 nu și-au atins țintele.
UPDATE Înainte de lunga convorbire telefonică dintre cei doi președinți, partea americană declarase că va încerca să obțină acordul Rusiei pentru o încetare a focului de 30 de zile în război, o propunere pe care Ucraina a acceptat-o în principiu, ca un prim pas către un acord de pace complet. În schimb, Putin a fost de acord doar cu o încetare a focului mult mai restrânsă, în cadrul căreia Rusia și Ucraina vor înceta să își atace reciproc instalațiile energetice timp de o lună. Acesta a avut grijă să se asigure că Trump nu pare să plece cu mâna goală: a fost prima dată în mai mult de trei ani de război când cele două părți au fost convinse să reducă ostilitățile chiar și pentru o perioadă scurtă, iar Casa Albă a declarat că discuțiile privind o încetare a focului maritim în Marea Neagră, precum și o încetare a focului mai completă vor începe imediat, scrie Reuters.
UPDATE Rusia a efectuat „cel mai mare atac din ultimii ani” asupra orașului Kropivnițki, în regiunea Kirovohrad, în noaptea de 20 martie, rănind opt persoane, inclusiv un copil, a raportat guvernatorul regional Andrii Raikovici, potrivit Mediafax.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a acceptat invitația de a vizita Turcia, a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, informează RIA Novosti, preluată de news.am.
UPDATE Un sondaj realizat de IRSOP în perioada 12-18 martie 2025, pe un eșantion de 1.140 de respondenți, relevă îngrijorările majore ale românilor privind tensiunile internaționale și securitatea Europei.Deși există sprijin pentru Ucraina și pentru unitatea europeană, temerile legate de un posibil conflict pe scară largă în Europa sunt puternice. În același timp, românii sunt divizați în privința unor măsuri interne de apărare, precum reintroducerea serviciului militar obligatoriu sau creșterea bugetului pentru apărare, notează Ziare.com.
UPDATE Finlanda va coordona o coaliție internațională pentru a sprijini Ucraina în construirea de adăposturi anti-bombă, pe fondul atacurilor aeriene rusești. Inițiativa urmărește atragerea unor parteneri internaționali suplimentari pentru a contribui la acest efort. Miniștrii din Finlanda și Ucraina au semnat acordul pe 19 martie, scrie Mediafax.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin „nu dorește o încetare a focului” atât timp cât forțele ucrainene se află în regiunea rusă Kursk, a declarat miercuri, Volodimir Zelenski. Deși armata ucraineană controlează doar o mică parte din acest teritoriu, Kremlinul nu pare dispus să accepte un armistițiu, relatează AFP.
UPDATE Rusia a lansat două atacuri asupra infrastructurii energetice feroviare din regiunea Dnipropetrovsk, rănind patru muncitori, a raportat Ukrzalizniția pe 19 martie, scrie Mediafax.
UPDATE Șefii de stat major din aproximativ 30 de ţări pregătiți să contribuie cu garanții de securitate pentru Ucraina se întâlnesc joi în Marea Britanie pentru a discuta un plan de menținere a păcii în cazul unei încetări a focului cu Rusia, conform AFP.
UPDATE Efortul lui Donald Trump de a-l convinge pe Vladimir Putin să accepte un armistițiu de 30 de zile a eșuat, însă Kremlinul pare interesat să reducă atacurile asupra infrastructurii energetice. Această situație vine chiar în momentul în care Ucraina a lansat nou rachetă devastatoare de croazieră Neptune, scrie Politico.
UPDATE Timp de aproape 75 de ani, a fost o responsabilitate specific americană ca un general american de patru stele să supravegheze toate operațiunile militare ale NATO în Europa, iar acum administrația Trump ia în considerare să renunțe la această comandă, potrivit Mediafax.
UPDATE Statele Unite își concentrează acum eforturile pe obținerea unui armistițiu de durată între Ucraina și Rusia, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, pe 19 martie, scrie The Kyiv Independent. Întrebată despre stadiul unui posibil acord privind mineralele între SUA și Ucraina, Leavitt a subliniat că Washingtonul a „depășit” această înțelegere și se axează pe soluții diplomatice, potrivit Mediafax.
UPDATE Ucraina a primit „mai multe” avioane de luptă F-16 suplimentare, a anunțat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, fără a preciza numărul exact al acestora. El spune că Vladimir Putin „nu doreşte o încetare a focului” atât timp cât trupele ucrainene rămân în regiunea rusă Kursk, scrie Digi24.
UPDATE Uniunea Europeană intenționează să furnizeze Ucrainei un minim de 2 milioane de obuze pe an, a anunțat pe 19 martie șefa diplomației europene, Kaja Kallas. Inițiativa vizează consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei în contextul războiului cu Rusia, notează Mediafax.
UPDATE Secretarul american al energiei, Chris Wright, a declarat că Statele Unite ar putea interveni pentru a gestiona centralele electrice ucrainene dacă acest lucru ar fi util pentru a asigura o încetare a focului şi pentru a aduce pacea.
UPDATE Președintele SUA, Donald Trump, i-a spus președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, că „deținerea americană” a centralelor nucleare ar fi „cea mai bună protecție” pentru acestea, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Caroline Levitt, anunță publicația independentă de limba rusă, Meduza. Potrivit acesteia, Trump a discutat cu Volodimir Zelenski despre alimentarea cu energie electrică a Ucrainei și despre centralele nucleare.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în cursul discuției telefonice de miercuri cu Donald Trump, cei doi lideri au vorbit despre un eventual control american asupra centralei nucleare de la Zaporojie, relatează Agerpres, care citează AFP.
UPDATE Liderii Uniunii Europene se vor angaja joi să facă mai mult pentru a face blocul comunitar mai competitiv, cu mai multă forță militară, în fața tarifelor americane și a altor provocări economice, precum și a îndoielilor cu privire la sprijinul viitor al Washingtonului în domeniul apărării. De asemenea, se așteaptă ca toți liderii, cu excepția premierului Ungariei, Viktor Orban, să își reafirme sprijinul financiar și militar acordat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, al cărui discurs prin legătură video va deschide summitul, potrivit Reuters.
UPDATE Preşedintele american Donald Trump a promis miercuri că va ajuta Ucraina să recupereze mii de copii despre care se crede că au fost trimiși în Rusia, dar administrația americană a încetat să mai finanțeze o bază de date care documentează locul în care se află aceștia, informează AFP, transmite Agerpres. „Preşedintele Trump a promis că va lucra îndeaproape cu ambele părți pentru a se asigura că acești copii se întorc acasă”, se arată în comunicatul celor doi oficiali americani.
UPDATE De la lansarea invaziei, pe 24 februarie 2022, Rusia a pierdut aproximativ 899.470 de militari în Ucraina, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Raportul publicat pe 20 martie indică faptul că forțele ruse au suferit 1.400 de pierderi doar în ultima zi, scrie The Kyiv Independent. În plus, Rusia ar fi pierdut 10.377 de tancuri, 21.561 de vehicule de luptă blindate, 41.094 de vehicule și cisterne de combustibil, 24.747 de sisteme de artilerie, 1.322 de lansatoare multiple de rachete, 1.110 sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 331 de elicoptere, 29.895 de drone, 28 de nave și ambarcațiuni, precum și un submarin, notează Mediafax.