Ministra Sănătății a confirmat - femeia din Căușeni, care și-a omorât copilul de 5 ani, are probleme psihice și se află la evidența medicilor din 2020. Înainte de comiterea crimei odioase, aceasta ar fi suferit o stare de afect, dar și-a revenit. Autoritățile susțin că pacienta de 39 de ani primea tratament pentru afecțiunea de care suferea, dar nu pot garanta că lua medicamentele sistematic.
„Doamna era la evidența psihiatrului din 2020 la Spitalul de Psihiatrie din Chișinău și la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din raion. Ea suferă de o tulburare organică dilerantă, cu alură schizofrenică. Deci într-o stare de afect a avut un comportament la care cunoaștem rezultatul foarte regretabil”, a menționat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Ministra Sănătății susține că, deși medicii i-au prescris femeii tratament pentru afecțiunea pe care o suferă, nimeni nu poate băga mâna în foc că îl lua sistematic.
„Tratamentul era monitorizat de către asistentul social, cu două zile în urmă fusese vizitată acasă și asistenta a confirmat că ea a primit tratamentul. Cât de regulat îl primea, vă dați seama că nu poți să te afli permanent de trei ori pe zi să vezi dacă își ia pastila sau nu. Atunci când pacienții se află sub un tratament stabil, ei cooperează cu medicii, psihologii, ei nu dau stări de afect”.
Potrivit medicilor, pacienta și-a revenit, este în stare satisfăcătoare, iar acum comunică cu medicii și oferă informații oamenilor legii. Autoritățile spun că femeia a suferit anterior mai multe traume psihologice, inclusiv în urma decesului unui copil și al soțului său. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat o anchetă internă pentru a verifica dacă asistenții sociali și-au făcut corect munca.
„ Am rugat colegii să-mi ofere mai multe detalii. Ceea ce am spus de mai multe ori este că, în continuare avem situații când copiii se află în situații de risc, iar sistemul nu vede, nu cunoaște despre acest lucru. Urmează să clarific, să probez de pe intern acest lucru. Vom comunica dacă știam că există anumite riscuri, dacă aceasta nu era la evidență și care au fost intervențiile care trebuiau să fie și dacă nu au fost făcute”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale spune că, deși a majorat numărul asistenților sociali pentru copii, e nevoie de mult mai mult de 50 de mii. Precizăm că marți, o femeie din Căușeni și-a omorât băiețelul de cinci ani, iar ulterior a încercat să-și pună capăt zilelor. Aceasta a fost internată la terapie intensivă și supusă unei intervenții chirurgicale, după care a fost transportată la un spital din capitală. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal. Dacă se va dovedi că femeia avea discernământ în momentul comiterii crimei, aceasta riscă 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.