Oficialii de la Kremlin încearcă să exploateze criza energetică din Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune rusă împotriva acestei țări, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), notează Digi24. Totodată, ISW notează că Rusia intensifică integrarea militară şi politică cu Belarus, amenințând NATO şi Ucraina.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, la Varşovia, că ţările europene nu vor avea nicio șansă să reziste în fața armatei ruse dacă aceasta va câștiga în Ucraina, notează Rador. Între timp, premierul britanic, Keir Starmer, a sosit joi dimineață la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a semna un tratat bilateral de „parteneriat pe 100 de ani”, a anunțat Downing Street, potrivit France Presse.
UPDATE „Oficialii de la Kremlin încearcă să exploateze criza energetică din Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune rusă împotriva Moldovei”, consideră analiștii ISW. Aceștia mai notează că ministrul moldovean de Externe, Mihail Popșoi, a declarat că Rusia se folosește de criza energetică creată artificial pentru a încerca să destabilizeze economia moldovenească cu scopul de a influența viitoarele alegeri.
UPDATE Moldovagaz, unicul furnizor de gaze naturale al regiunii transnistrene, nu a fost informat oficial despre reluarea furnizării de gaze din Federația Rusă. Declarația a fost făcută de seful interimar al companiei, Vadim Ceban, în contextul anunțului făcut de presupusul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, privind reluarea furnizării gazelor.
UPDATE Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a numit drept speculație declarația Maiei Sandu conform căreia criza energetică din Transnistria ar putea duce la o escaladare a tensiunilor în regiune, conform Rador.
UPDATE Atac masiv asupra rețelei energetice a Ucrainei. Rusia a lansat miercuri un atac „masiv” cu aproape 120 de rachete și drone, vizând infrastructura energetică a Ucrainei, în timp ce președintele Volodimir Zelenski se afla în Polonia pentru discuții strategice, notează Digi24.
UPDATE Peste 11 milioane de ucraineni au intrat în România, începând cu data de 10.02.2022, de la începutul războiului, arată datele Poliției de Frontieră. „În data de 15.01.2025, poliţiştii de frontieră de la frontiera externă a tării noastre (granița cu Serbia, R. Moldova şi Ucraina, dar şi cursele maritime şi aeriene care sosesc din afara spațiului Schengen) au efectuat formalitățile pentru trecerea frontierei (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieșire) pentru aproximativ 52.300 de persoane, cetăţeni români şi străini şi peste 12.500 de mijloace de transport care au tranzitat frontiera”, potrivit unui comunicat de presă, scrie ZF.
UPDATE Ucraina a efectuat un atac cu drone asupra fabricii de praf de pușcă Kuzmino-Gat din regiunea Tambov, în noaptea de 16 ianuarie, conform unor oficiali ucraineni şi canale Telegram locale. Martorii din oraşul Kotovsk au auzit sunetul motoarelor dronelor trecând peste casele lor, aparent îndreptându-se către fabrică, relatează The Kyiv Independent. Fabrica Kuzmino-Gat este considerată o facilitate-cheie a complexului militar-industrial rus, producând praf de pușcă folosit pentru arme de calibru mic, artilerie şi lansatoare de rachete. Este, de asemenea, unul dintre producătorii de colloxylin, utilizat pentru explozibili, conform unui oficial ucrainean.
UPDATE Experţii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) avertizează că Moscova transformă Belarus dintr-un aliat într-un partener strategic esențial pentru răspândirea influenței ruse la nivel global. Integrarea militară, politică şi economică dintre cele două state creează riscuri majore pentru NATO, SUA şi Ucraina, notează Ukrainska Pravda. Potrivit ISW, Kremlinul îşi foloseşte influența crescândă asupra Belarusului pentru a-şi accelera redresarea economică şi militară în urma războiului cu Ucraina. De asemenea, această integrare oferă Rusiei oportunități sporite pentru desfăşurarea de exerciții militare, transferul de armament şi utilizarea teritoriului belarus pentru operațiuni strategice, notează Mediafax.
UPDATE Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că a doborât 27 de drone ucrainene în diverse regiuni peste noapte, inclusiv trei în Tambov. În aceeași noapte, un depozit de petrol din regiunea Voronej a fost incendiat, se pare tot în urma unui atac cu drone. Potrivit autorităților ruse, nu au fost raportate victime, însă resturi de drone au avariat acoperișul unei case.
UPDATE În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a ucis 1.480 de soldaţi ruşi, 40 de sisteme de artilerie, 20 de vehicule blindate şi 11 tancuri. În total, de la începutul războiului, Rusia a pierdut peste 814.150 de militari, aproape 10.000 de tancuri şi 22.015 sisteme de artilerie, relatează Ukrainska Pravda. Aceste date, publicate de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, subliniază intensitatea luptelor şi eforturile continue ale Ucrainei de a apăra teritoriul, notează Mediafax.