Și-au însușit ilegal produse petroliere în valoare de peste 8 milioane lei, după care le-au livrat și vândut prin intermediul propriei companiei transportatoare. Doi figuranți ai cauzei penale numite „Frauda cu produse petroliere” au ajuns pe banca acuzaților, fiind acuzați de delapidare a averii străine și escrocherie.
Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea și remitere în instanța de judecată a 6 episoade disjunse din cauza penală denumită generic „Frauda cu produse petroliere”, în privința a doi învinuiți, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine și escrocherie.
Urmărirea penală a fost pornită în iulie 2022, de către Inspectoratul General al Poliției al MAI, în baza plângerilor privind comiterea de către un grup de persoane a infracțiunii de delapidarea averii străine, escrocherie și spălare de bani.
Potrivit cauzei penale, s-a stabilit că, un grup de cetățeni ai Republicii Moldova, prin diferite scheme infracționale, în perioada anilor 2021-2022 au însușit, dispus și folosit bunurile companiei încredințate în gestiune (companie petrolieră), și anume produse petroliere în volum de 461.366 litri de motorină în valoare de peste 8 milioane lei. Ulterior, prin intermediul companiei transportatoare ce aparține învinuiților, produsele petroliere erau livrate și vândute contra bani în numerar la alți agenți economici decât ce-i indicați în facturile fiscale, iar mijloacele financiare realizate, erau însușite în interese proprii.
De asemenea, aceștia, prezentându-se ca angajați ai companiilor petroliere, au lansat pe piața Republicii Moldova oferte cu produse petroliere la preț diminuat. În rezultat, au însușit prin înșelăciune în perioada anilor 2019-2022 produse petroliere și mijloace financiare de la victime în sumă de peste 8 milioane lei, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 17 milioane lei.
Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Totodată, în scopul recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile și imobile în valoare de aproximativ 14 milioane lei.
Dacă vor fi găsiți vinovați, dinculpații riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani și închisoare de la 8 la 15 ani.