Avocatul Poporului invocă acțiuni de intimidare și imixtiune în activitatea Oficiului, după ce a primit o scrisoare din partea șefului IGP. În scrisoare, Viorel Cernăuțeanu, ar fi solicitat modificarea raportului special în privința unui caz de suicid în izolatorul de poliție de la Cimișlia.
Potrivit Oficiului Avocatului Poporului, Cernăuțeanu și-ar fi expus dezacordul și ar fi desconsiderat unele constatări ale Avocatului Poporului incluse în raportul special.
Avocatul Poporului, Ceslav Panico, califică scrisoarea șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, drept un atac asupra independenței instituției Avocatului Poporului.
„Presiunile exercitate de șeful Inspectoratului General al Poliției contravin unor acte și recomandări internaționale care subliniază necesitatea acordării de imunitate și independență funcțională instituțiilor similare, precum Rezoluția ONU 48/134 (Principiile de la Paris), Principiile de la Veneția, Rezoluția Adunării Generale ONU privind rolul Ombudsmanului, Recomandarea Consiliului de Miniștri (Coe) privind instituțiile naționale ale drepturilor omului și Mecanismul ONU de evaluare periodică universală (UPR), care recomandă consolidarea mecanismelor de independență instituțională și funcțională a OAP, 2022”, se menționează într-un comunicat al Avocatului Poporului.
Astfel, Avocatul Poporului a sesizat Ministrul Afacerilor Interne, prim-ministrul, președintele Parlamentului și mai multe comisii parlamentare. Ceslav Panico a invocat acțiuni de imixtiune și atac asupra garanțiilor de independență a instituției Avocatului Poporului și a solicitat întreprinderea măsurilor necesare în vederea încetării oricărei acțiuni de intimidare și imixtiune în activitatea Avocatului Poporului din partea Inspectoratului General de Poliție, precum și, întreprinderea măsurilor necesare în vederea preîntâmpinării și neadmiterii pe viitor a oricărei imixtiuni în activitatea Avocatului Poporului din partea structurilor MAI.
În context, Avocatul Poporului îndeamnă la încetarea oricărei imixtiuni în activitatea sa și propune să continue colaborarea cu autoritățile pentru remedierea problemelor sistemice.
„Este esențial ca instituțiile să se concentreze asupra soluțiilor și să asigure respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. Avocatul Poporului reafirmă că rapoartele și acțiunile sale au ca scop îmbunătățirea situației drepturilor omului și nu au nicio intenție de a denigra instituții, cu atât mai mult o persoană sau alta. Este necesar să se recunoască valoarea rapoartelor Ombudsmanului și să se acționeze în concordanță cu recomandările emise pentru a asigura drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor oamenilor în Republica Moldova.”, menționează Avocatul Poporului.
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, nu a comentat deocamdată alegațiile Avocatului Poporului.