Trei cazuri de rezonanță în vizor. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a sesizat din oficiu privind cazul copilei care a născut la 11 ani, a băiatului bătut la Bubuieci, dar și bebelușului oferit spre vânzare. Ombudsmanul Copilului va monitoriza intervenția autorităților competente în elucidarea circumstanțelor, oferirea serviciilor necesare copiilor afectați și va evalua măsurile și acțiunile întreprinse în vederea prevenirii unor astfel de situații.
Astfel, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului manifestă o profundă îngrijorare față de cazul fetiței care a devenit mamă la doar 11 ani. Autoritățile sunt solicitate să investigheze cu promptitudine acest caz, să asigure asistența medicală, suportul psiho-emoțional, suportul în reluarea studiilor de către mamă și să identifice orice element care ar putea contribui la prevenirea unor astfel de situații în viitor.
În legătură cu incidentul în care un băiat de 15 ani a fost agresat de doi copii de 12 și 15 ani pe o stradă din Bubuieci, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului este îngrijorat de amploarea actelor de violență între semeni și reiterează necesitatea fortificării cooperării inter sectoriale pentru a preveni aceste comportamente, a identifica și răspunde prompt și eficient în cazurile suspecte de violență, conform mecanismului de cooperare inter sectorială prevăzut de HG 270/2014.
Și cazul copilului unei ucrainence, care a ajuns de vânzare pentru un cuplu din România va fi monitorizat. Or, situația în care un copil ar putea fi expus la un astfel de pericol, fiind pus în situația de a fi vândut, este deosebit de gravă și inacceptabilă. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului solicită o investigație riguroasă pentru a identifica factorii care au condus la această situație și pentru a asigura protecția copilului în cauză.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului va analiza toate informațiile relevante și va colabora strâns cu autoritățile competente pentru a se asigura că drepturile copiilor sunt realizate în conformitate cu cadrul normativ național și standardele internaționale.
Ombudsmanul Copilului reiterează dreptul inalienabil al fiecărui copil la viață și subliniază obligația statului de a asigura supraviețuirea, dezvoltarea și protecția copilului față de orice formă de violență. Copiii trebuie să beneficieze de o atenție deosebită și de măsuri concrete pentru a li se asigura un mediu sigur și propice dezvoltării lor armonioase.