Cândva o mândrie pentru locuitorii Chișinăului, acum un motiv de îngrijorare pentru autorități și puținii locatari care mai trăiesc în bloc. Vorbim de celebra ”Romaniță”, din sectorul Botanica al Capitalei, care se îneacă în gunoi la propriu. Spațiile tehnice abandonate au ajuns adăpost pentru oamenii străzii. Musafirii nepoftiți au venit, însă, la pachet cu mizeria și un miros greu de suportat. Autoritățile spun că fac tot ce le este în puteri pentru a menține blocul în ordine, dar nu pot interveni pe proprietățile private ale cetățenilor.
Reparație de pe vremea sovietică, mormane de gunoi și un miros greu de suportat. Așa arată acum clădirea Romanița din sectorul Botanica al Capitalei. Edificiul cu greu amintește de bijuteria arhitecturală, construită la finele anilor 80, întrucât din frumusețea și farmecul ei, nu a mai rămas nimic. Culoarele nu sunt iluminate, iar de curățenie nici vorbă.
„Așa arată o debara din clădirea Romanița. Încăperile lăsate de izbeliște s-au transformat în adăposturi pentru oamenii străzii, iar mizeria lăsată de aceștia este o adevărată provocare pentru locatari. Mai mult decât atât, oamenii spun că se tem să iasă din casă, când se lasă întunericul”.
„Eu chiar îi văd cum se coboară cu sticlele în mâini, în stare de ebrietate”.
„Sunt de care vrei, oameni care închiriază aici apartament, vin și oameni ai străzii, bețivi, chiar zilele acestea i-am văzut”.
Clădirea cu 22 de etaje, este una dintre cele mai înalte din Capitală. Cândva era una dintre cărțile de vizită ale Chișinăului, datorită arhitecturii sale mai puțin obișnuite. În timp, însă, construcția a ajuns să fie etichetată de jurnaliștii străini drept cea mai urâtă clădire din lume. Cei care locuiesc în preajmă spun că este și cea mai periculoasă.
„E destul de periculoase, chiar câteva zile în urmă, a căzut o piatră de sus peste mașină, e destul de periculos și pentru familiile cu copii, seara, de obicei foarte multe familii stau aici.”
„- Dacă e să concluzionăm după deșeurile de aici, nu este un loc tocmai curat și sigur.
- Periculos, da?
- Eu cred că mai mult da, decât nu.
- Dacă e să te uiți la această clădire, ai impresia că se ruinează, balcoane, rame îndoiate”.
Și dacă unii sunt îngroziți de aspectul blocului locativ, alții spun că situația nu este chiar atât de gravă.
„E o casă călduroasă și confortabilă. Dacă s-ar mai închide și ușa la timp ca să nu intre străinii ar fi perfect”.
„Pe exterior, poate și arată un pic mai urâtă, însă, în interior starea apartamentelor poate să fie mai bună”.
Autoritățile spun că încăperile lăsate în voia sorții, de fapt au proprietari, iar municipalitatea nu este obligată să facă curățenie în acest spațiu. Totuși, reprezentanții Direcției Locativ Comunale spun că, Primăria a cheltuit peste 5 milioane de lei, pentru diverse lucrări de reparație, inclusiv, după incendii, dar și pentru reparația ascensoarelor care s-au defectat.
„De fiecare dată, ne sesizăm prin intermediul întreprinderilor noastre de avariere și în măsura posibilităților, facem ceea ce trebuiau să facă proprietarii. Adică, noi de fiecare dată, din contul bugetului, lichidăm consecințele la tot ce fac acolo locatarii. Acolo e greu de găsit proprietarii încăperilor, sunt foști lucrători ai ministerului, așa că autoritățile sunt limitate în acțiuni”, a declarat șef adjunct al DGLC, Ghenadie Dubița.
Clădirea Romanița a fost construită la sfârșitul anilor 80, ca hotel cu restaurant rotativ pe acoperiș. Ulterior însă a ajuns în posesia Ministerului Construcțiilor de pe vremea sovietică, iar apartamentele au fost privatizate.
Blocul locativ are aproximativ 73 de metri și este a doua cea mai înaltă clădire din Chişinău, după Porţile Oraşului.