Bureții de vase sunt folosiți zilnic pentru curățarea ustensilelor, farfuriilor, paharelor și blaturilor. Datorită contactului lor constant cu alimentele și suprafețele, bureții sunt terenuri formidabile de reproducere pentru germeni.Aflași mai jos cât de des ar trebui să înlocuiți buretele și de ce este esențial să mențineți o igienă adecvată.
Când devine dificil să-ți amintești ultima dată când ți-ai schimbat buretele pentru vase, este timpul să acționezi! În realitate, acesta trebui înlocuit în fiecare săptămână. Da, acest lucru poate părea excesiv, dar este necesar să se mențină un mediu curat în bucătărie și să prevină creșterea bacteriilor.
Bureții de vase oferă un mediu ideal pentru ca germenii să prospere. Structura lor poroasă și prezența reziduurilor alimentare oferă o suprafață propice creșterii bacteriene, scrie realitatea.
Un studiu realizat de Universitatea din Furtwangen, Universitatea Justus Liebig din Giessen și Centrul Helmholtz din München a relevat prezența a până la 362 de tipuri diferite de bacterii în bureții de bucătărie. Unele niveluri de densitate bacteriană au fost comparabile cu cele găsite în probele de fecale, subliniind necesitatea înlocuirii regulate a buretelui de vase.
Aproximativ 50% dintre speciile bacteriene găsite în bureți aparțin grupului de risc 2, ceea ce înseamnă că sunt potențial patogene. Persoanele cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi copiii mici, bătrânii și persoanele cu boli cronice, sunt deosebit de vulnerabile.
Deși agenții patogeni ai diareei și bacteriile fecale sunt rareori detectați, menținerea unei igiene stricte este esențială pentru a preveni orice risc.
Dorința de a curăța bureții de vase poate părea tentantă, dar nu este o soluție eficientă. Nici cuptorul cu microunde și nici mașina de spălat nu sunt recomandate pentru curățarea bureților, deoarece structura lor nu este rezistentă la căldură. În plus, chiar dacă numărul de bacterii scade temporar după curățare, agenții patogeni pot prolifera rapid din nou pe măsură ce dezvoltă o toleranță mai mare la stres.