Cazul fotojurnalistei Elena Covalenco, care a fost declarată indezirabilă în regiunea transnistreană, a ajuns și în atenția Platformei Consiliului Europei de promovare a protecției jurnalismului și siguranței jurnaliștilor. Platforma a publicat două alerte privind Republica Moldova - una privind situația Elenei Covalenco și alta privind atacurile de tip DDoS, de care au fost vizate în luna septembrie mai multe instituții de presă de la noi.
Platforma recomandă ca interdicția de intrare în regiunea transnistreană, aplicată fotojurnalistei Elena Covalenco, să fie abrogată. Totodată, sugerează să fie efectuate investigații rapide și amănunțite în legătură cu atacurile site-urilor vizate de atacuri.
Elena Covalenco a fost informată la 21 septembrie că nu poate merge în stânga Nistrului, pe motiv că pretinsele autorități de la Tiraspol au declarat-o „indezirabilă” pe o perioadă de trei ani, în contextul în care în luna iulie curent jurnalista documentase un reportaj în regiune.
„Tocmai am fost înștiințată de către forțele separatiste de la Tiraspol că am interdicție de intrare într-o regiune a țării mele. Pur și simplu mergeam la meci. Mulțumim autorităților constituționale că au făcut tot posibilul ca meciul de azi să aibă loc pe un teritoriu unde securitatea ta depinde de voința unui regim ilegal”, a scris Elena Covalenco, pe pagina sa de Facebook.
Pe marginea acestui caz au reacționat mai multe organizații și asociații de presă.
„Atenționăm autoritățile legitime ale Republicii Moldova asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional, atât prin încălcarea libertăților individuale și siguranței persoanelor, cât și prin ingerințele aduse drepturilor speciale garantate jurnaliștilor”, se menționează într-o declarație semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Media Guard, Centrul „Acces-Info”, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic și RISE Moldova.
Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave și cer autorităților legitime ale Republicii Moldova să ia act de aceste practici sfidătoare.
Și Biroul politici de reintegrare a condamnat măsurile abuzive în raport cu Elena Covalenco. În opinia Biroului, această regretabilă acțiune demonstrează că Tiraspolul urmărește o altă agendă decât cea declarată public, aducând procesul de negocieri în impas.
Platforma CE pentru de promovare a protecției jurnalismului și siguranței jurnaliștilor a fost înființată de Consiliul Europei în anul 2015, în cooperare cu ONG-uri internaționale proeminente active în domeniul libertății de exprimare și asociații de jurnaliști. Platforma are menirea de a furniza informații care pot servi drept bază pentru dialogul cu statele membre cu privire la posibile acțiuni de protecție sau de remediere. De asemenea, își propune să îmbunătățească protecția jurnaliștilor, să abordeze mai bine amenințările și violența împotriva profesioniștilor media și să încurajeze mecanismele de avertizare timpurie și capacitatea de răspuns în cadrul Consiliului Europei. Platforma permite Consiliului Europei să fie alertat la timp, într-un mod sistematic și să ia măsuri în timp util când este necesar.