Comisia juridică, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României și a Comitetului pentru politică juridică din Rada Supremă a Ucrainei se vor întruni într-o ședință comună la București. Printre principalele subiecte care vor fi discutate vor fi cele legate de aderarea la Uniunea Europeană.
„Scopul ședinței comune este de a aduce cele trei țări la aceeași masă de discuții, cu scopul de a analiza aspectele relevante în procesul de preaderare la Uniunea Europeană”, este menționat într-un comunicat emis de Parlament.
În cadrul ședinței se va discuta despre recomandările ce vizează domeniul justiției și funcționarea sistemului judiciar, propuse în procesul de negociere a Republicii Moldova și a Ucrainei în contextul aderării la Uniunea Europeană.
Urmare a ședinței comune va fi adoptată și o declarație care vizează cooperarea dintre Republica Moldova, Ucraina și România în domeniul reformării justiției și combaterii corupției.
Reuniunea comisiilor juridice se va desfășura în perioada 24-26 ianuarie, în Maramureş, la Moisei, România. La discuții vor participa Președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședintele Senatului României, Virgil Guran, și Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.
De asemenea, evenimentul va reuni reprezentanți ai instituțiilor juridice din cele 3 țări, magistrați și avocați, diplomați, iar dezbaterile vor fi împărțite pe mai multe sesiuni de lucru.
Consiliul European a aprobat în decembrie începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina, după ce în luna noiembrie Comisia Europeană făcuse o recomandare în acest sens.
Autoritățile de la Chișinău speră că în cadrul Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Generale din 18 – 19 martie 2024 să fie lansate oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută săptămâna trecută de secretara de stat Stela Leucă în cadrul unei ședințe la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu participarea reprezentanților misiunilor diplomatice ale statelor membre ale UE, acreditate în R. Moldova.
Leucă a menționat că în prezent se lucrează la restanțe. „Continuăm să depunem eforturi pentru implementarea elementelor rămase din cele 3 recomandări – justiție, prevenirea și combaterea corupției și de-oligarhizare. Sperăm că progresul înregistrat va permite Comisiei Europene și statelor membre ale UE să dea o evaluare pozitivă țării noastre la Consiliul UE pentru Afaceri Generale din 18 – 19 martie 2024, deschizând calea pentru lansarea oficială a negocierilor de aderare prin organizarea unei conferințe interguvernamentale RM – UE”, a afirmat Stela Leucă.
Totodată, în cadrul unei sesiuni plenare la Strasbourg, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că instituția va demara un proiect privind reformarea internă a Uniunii Europene și pregătirea acesteia pentru o „Uniune alcătuită din peste 30 de state membre”.
Oficialul UE a precizat că luna viitoare, Comisia își va expune ideile într-o comunicare către Parlamentul European și Consiliu, înaintea discuției liderilor organizată de președinția belgiană.
În prezent, Belgia deține președinția semestrială a Consiliului UE, ceea ce înseamnă că are un rol principal în organizarea reuniunilor UE și în stabilirea priorităților politice ale Uniunii Europene.
Agenda summit-ului șefilor de state sau de guverne în perioada 17-18 aprilie, ar putea fi consacrat problematicii extinderii și reformei UE, mai ales că liderii europeni trebuie să adopte până la debutul noului mandat al instituțiilor UE și agenda strategică 2024-2029.