Mai mult de o sută de copii au fost uciși zilnic de la începutul războiului în Israel și, pentru mulți, o copilărie fericită este mai degrabă un vis îndepărtat. Atunci când s-a deschis trecerea de la frontiera de sud a Fâșiei Gaza, pentru scurt timp, câteva mii dintre cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei au reușit recent să scape în siguranță, scrie euronews.
„Fata mea m-a întrebat despre oamenii care pleacă prin trecerea Rafah. I-am explicat că au cetățenie din alte țări. A alergat să-și aducă pușculița, în care avea 50 de shekeli (aproximativ 11 euro_, și m-a rugat să-i cumpăr o cetățenie. Sunt epuizată”, spune Raida, o mamă a trei copii care trăiește în Gaza.
Această poveste sfâșietoare arată cât de disperați sunt oamenii din Gaza și cum conflictul mortal a afectat în mod deosebit copiii.
„E o catastrofă umanitară în Gaza, cu suferință inimaginabilă și inutilă”, spune Jason Lee, directorul regional al organizației Salvați Copiii în teritoriile palestiniene ocupate.
Peste 4.000 de copii au fost uciși până acum - o sută în fiecare zi - și mulți alții răniți, adesea grav.
„Acest număr continuă să crească.Pentru copiii care supraviețuiesc bombardamentelor și operațiunilor terestre, mulți vor muri din cauza bolilor, înfometării și deshidratării dacă ajutorul umanitar continuă să fie folosit ca armă. Fiecare război este un război împotriva copiilor. Un copil este un copil, indiferent de unde provine, și trebuie protejat. Copiii sunt întotdeauna cei mai vulnerabili în fiecare conflict. Știm din experiență că niciodată copiii nu vor ieși nevătămați dintr-un conflict”, adaugă Lee.
Recent, Statele Unite au anunțat că Israelul a fost de acord cu o pauză umanitară de patru ore în fiecare zi pentru a permite intrarea de ajutoare în Fâșia Gaza.
Toby Fricker de la UNICEF, organizația Națiunilor Unite responsabilă pentru furnizarea de ajutor umanitar și dezvoltare pentru copii, spune că aceste pauze vor fi cruciale în timp ce conflictul continuă: „Facilitățile medicale și spitalele au nevoie disperată de livrări de ajutoare pentru a-și consolida resursele. Sunt sub o presiune atât de mare, în special când vine vorba de ajutarea femeilor care nasc, a bebelușilor aflați în incubație, a copiilor care trăiesc cu cancer, a celor care au nevoie de dializă, pentru a enumera doar câteva exemple. O pauză umanitară este ceea ce au nevoie copiii și au nevoie de ea acum”.
Pe lângă mii de tineri uciși în lupte, aproximativ 300.000 de copii suferă în prezent de diferite forme de malnutriție.
Pe măsură ce zilele trec, autoritățile avertizează că acest număr ar putea crește rapid, precum și probabilitatea creșterii bolilor cu transmitere pe calea apei.
Chiar și înainte ca acești copii afectați să se nască, viața este deja o luptă pentru ei.
În Gaza, există aproximativ 50.000 de femei însărcinate care au nevoie de servicii de sănătate maternală și în jur de 5.500 de nașteri în fiecare lună.
Bayan, în vârstă de 20 de ani, este însărcinată în șapte luni. În loc să se bucure că va avea un copil, este cuprinsă de o teroare copleșitoare.
„În momentele mele cele mai întunecate, mă întreb cum voi ajunge vreodată la spital când drumurile sunt distruse, iar transportul nu există. Și chiar dacă, cumva, ajung la spital, vor putea să-mi aducă în siguranță pe lume copilul meu prețios? Spitalele sunt pline cu răniți și morți. Tragic, niciun loc nu este în siguranță în Fâșia Gaza astăzi. Școlile ONU, școlile publice, facilitățile de sănătate și alte locuri unde oamenii se adăpostesc au fost lovite”, spune Bayan.
Chiar și după ce acești copii se nasc, Fricker a spus pentru „nu există o copilărie pentru ei”.
Au existat nenumărate rapoarte despre copii care recurg la auto-vătămare, smulgându-și părul din cap și zgâriindu-și pielea până când sângerează. Mulți au atacuri de panică și rămân cu traume, îngroziți fiind de ceea ce se va întâmpla cu ei și cu familiile lor.
„Nevoile imediate ale tinerilor din Gaza sunt atât de acute încât este foarte, foarte dificil să te gândești chiar și peste o oră, peste zi și cu siguranță nu, să zicem, un an înainte. Nu știm când se va termina conflictul, așa că, în acest moment, o parte din prioritatea comunității internaționale este să încerce să reia cumva copilăria pentru acești tineri, oriunde este posibil”, a spus Fricker.