Cu o mare parte a atenției internaționale acaparate de războiul care se desfășoară în Fâșia Gaza, gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS) a intensificat în mod constant operațiunile pe mai multe continente și a pregătit scena pentru o renaștere a haosului global, notează Adevărul.
Această amenințare latentă a luat viață vineri, 22 martie, ISIS revendicând responsabilitatea pentru un masacru într-o sală de concert într-o localitate din apropierea Moscovei. Acesta este cel mai mortal atac jihadist pe teritoriul Rusiei de la criza ostaticilor din 2002 din capitala federației. Experții și oficialii avertizează că următoarea operațiune ar putea viza practic pe oricine, inclusiv cetățenii americani.
Cu doar o zi înainte de atac, șeful Comandamentului Central al SUA, generalul Michael Kurilla, le-a spus parlamentarilor din Congres că „ISIS-Khorasan își păstrează capacitatea și voința de a ataca interesele SUA și occidentale în străinătate în mai puțin de șase luni, cu puține sau deloc avertismente”. Cu săptămâni în urmă, Ambasada SUA la Moscova îi îndemnase pe cetățenii americani să evite evenimentele aglomerate, „inclusiv concerte”.
Cel mai recent atac a recăpătat atenția internațională pentru jihadiștii care, la apogeul lor în urmă cu doar un deceniu, au condus un autoproclamat califat de dimensiunea Portugaliei. Cu toate acestea, încercării de renaștere a ISIS au loc de ceva timp.
Așa-numita aripă Khorasan a grupului (ISIS-K sau ISKP) a fost deosebit de activă în Afganistan, folosind această națiune controlată de talibani pentru a lansa atacuri în țară și împotriva țărilor vecine Iran și Pakistan, în ciuda eforturilor depuse de guvernele din cele trei state. De asemenea, militanții au început să își extindă operațiunile și în afara regiunii, Rusia, Germania, Turcia și Tadjikistanul luând recent măsuri drastice împotriva presupuselor comploturi ale ISIS-K.
„Recenta creștere a activității ISIS-K în regiune nu este o evoluție peste noapte”, a declarat pentru Newsweek Amira Jadoon, profesor la Universitatea Clemson din Carolina de Sud, care s-a implicat în mod regulat cu guvernul SUA în probleme de combatere a terorismului, „ci mai degrabă ceva care ISIS-K a planificat de câțiva ani printr-o abordare pe mai multe direcții.”
Din Franța până în China și nu numai
ISIS nu a fost niciodată timid în privința ambițiilor sale internaționale, dar filiala sa din Khorasan a fost deosebit de vocală în transmiterea pregătirilor pentru extinderea campaniei sale. Într-un articol din ediția de luna aceasta a revistei ISIS-K Voice of Khurasan, grupul a spus că „teritoriul islamului nu se limitează niciodată la Afganistan, este mult mai larg”.
„Țara Islamului este cea pe care musulmanii au câștigat-o cu sacrificiile lor, care acoperă Africa, începe din Turkestanul de Est, până în Tadjikistan, Uzbekistan, Azerbaidjan”, a scris autorul. „Se extinde în Cecenia și Daghestan și din Turcia până în Andalus și țările din Orientul Mijlociu, Pakistan, Afganistan, India și multe altele...”.
Autorul a continuat să delimiteze o graniță a autoproclamatului califat din sudul Franței; altul între Indonezia și Australia; și o treime între vecinii Rusiei cu majoritate turcă și musulmană din Asia Centrală, care s-au luptat mult timp cu separatiștii islamiști; și regiunea Xinjiang din China, unde ISIS-K a încercat să reaprindă o insurgență uigură în sprijinul unui Turkestan de Est islamist independent.
Coperta acestei ediții a publicației ISIS-K îl viza pe președintele Recep Tayyip Erdogan al Turciei, unde gruparea a revendicat un atac mortal asupra unei biserici romano-catolice din Istanbul la sfârșitul lunii ianuarie. Ediția precedentă l-a avut în prim plan pe liderul suprem Ali Khamenei din Iran, unde ISIS-K a revendicat cel mai mortal atac din istoria de 45 de ani a Republicii Islamice cu doar câteva săptămâni mai devreme, în orașul Kerman.
Mesajele ISIS-K au atacat o gamă largă de inamici, inclusiv președinții americani Donald Trump și Joe Biden, președintele chinez Xi Jinping, președintele rus Vladimir Putin, precum și liderii Hamas și, mai ales, talibanii, cărora gruparea a încercat să le răpească legitimitatea și puterea.
Cimitirul Imperiilor
În timp ce Afganistanul poate să nu reprezinte limita întinderii ISIS-K, se pare că este baza de operațiuni. Gruparea a pus prima dată stăpânire pe această țară devastată de război în timpul ascensiunii sale rapide în Orientul Mijlociu vecin, în urmă cu un deceniu, și s-a confruntat atât cu guvernul afgan susținut de SUA, cât și cu talibanii.
În momentul în care bastioanele inițiale ale ISIS din Irak și Siria au căzut în fața unei serii de campanii separate desfășurate de forțele locale susținute de o coaliție formată din SUA, Rusia și Iran, grupul începuse deja să pună bazele unei tranziții pentru a se concentra pe Afganistan. Această țară a fost numită de mult timp "cimitirul imperiilor" pentru istoria eșecurilor care s-au abătut asupra invadatorilor puternici, cum ar fi Imperiul Britanic, Uniunea Sovietică și Statele Unite.
Când armata americană s-a retras din campania de două decenii din Afganistan, în august 2021, a făcut-o cu asigurări că talibanii vor continua lupta împotriva grupărilor militante precum Al-Qaeda și ISIS. Dar Emiratul Islamic, aflat la guvernare, s-a străduit să limiteze amenințarea care se răspândește, în ciuda unei campanii active de contrainsurgență.
"În urma preluării puterii de către talibani, ISIS-K și-a activat strategia ambițioasă de «internaționalizare» a agendei sale - care pare să fi rezonat direct cu publicul din Asia Centrală și de Sud, dar și cu cel mai îndepărtat", a declarat Jadoon. "Această strategie este subliniată de campania sa de propagandă multilingvă, care a poziționat ISIS-K drept principalul antagonist regional și global al regimurilor represive."