După ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară a deputatei Marina Tauber, Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu unele precizări, explicând de ce a fost solicitat acest lucru. Potrivit PA, solicitarea a parvenit în vederea trimiterii cauzei penale în instanța de judecată, pe faptul săvârșirii infracțiunii „amestecul în înfăptuirea justiției”.
Conform detaliilor oferite de către PA, la 12 aprilie 2023, Marina Tauber a comis amestecul în judecarea cauzei în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, manifestat sub forma unor intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor ce făceau parte din completul de judecată și a procurorului ce reprezenta acuzarea de stat, utilizând un megafon, amenințând judecătorii și procurorii prin invocarea faptului că afară așteptau 3.000 de susținători care vor periclita în continuare desfășurarea ședinței de judecată, și anume.
„O să stăm aici până în noapte dacă trebuie ... acolo stau trei mii de oameni care solicită justiție corectă și au venit în susținerea lui Ilan Șor ... o să blocăm toate procesele în cazul în care o să continue acest dezmăț și această presiune asupra liderului nostru ... această clădire trebuie să fie blocată ... aici se comit ilegalități ... în calitatea mea de deputat în Parlament eu am venit să povestesc tuturor ce se petrece aici...”, se menționează într-un comunicat al PA, citând-o pe Marina Tauber.
În acele circumstanțe, completul de judecată a fost nevoit să întrerupă ședința și să se retragă din sală, ulterior calificând aceste acțiuni ca fiind îndreptate spre perturbarea ședinței de judecată și care urmăreau scopul intimidării judecătorilor.
Într-o reacție imediată după solicitarea anunțată în cadrul ședinței Legislativului de joi, 14 martie, deputata a susținut că acest caz va „intra în istoria globului pământesc”.
„Această solicitare va intra în istoria globului pământesc. Ce mi se încriminează este de râs și de plâns. La ultima ședintă a Curții de Apel, unde a primit condamnarea Ilan Șor, eu am venit cu susținători și megafoane. Sunt învinuită că am intrat acolo și am scandat niște lozinci pentru a atrage atenția societății. Astăzi o să fie ridicată imunitatea pentru acest flashmob. Eu nu mă tem. (...). Avocații mei se apropie aici. Nu fug de la careva responsabilități. Aici chiar nu înțeleg de ce sunt vinovată”, a susținut Tauber în cadrul unui briefing de presă.
Parlamentul a permis, joi 14 martie, ridicarea imunității deputatei Marina Tauber în vederea trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală, pe motiv de amestec în înfăptuirea justiției. Proiectul de hotărâre a fost votat de 57 de deputați, după ce Parlamentul a recepționat cererea procurorului general interimar, Ion Munteanu.
Marina Tauber, lăsată pentru a noua oară fără imunitate parlamentară.
Potrivit Constituției Republicii Moldova, deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului după ascultarea sa.