Amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate vor fi monitorizate prin intermediul Sistemului de alertă precoce și răspuns rapid, gestionat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat, astăzi, 17 ianuarie, în ședința Executivului, la inițiativa Ministerului Sănătății.
Mai exact, documentul prevede procedurile de notificare a alertelor și schimbul de informații și coordonare a răspunsurilor la amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate, în vederea stabilirii măsurilor necesare pentru protejarea sănătății publice.
„Amenințările transfrontaliere pot crește riscul de răspândire a maladiilor transmisibile și perturbare a sistemului de supraveghere la nivel național, care la rândul său poate duce la dereglarea activității întregului sistem de sănătate”, se arată în proiect.
În acest context, prezentul proiect vine cu actualizarea mecanismului de înregistrare și notificare a amenințărilor transfrontaliere care ar permite o coordonare eficientă, clară și coerentă care va asigura calitatea și aplicabilitatea acestuia la nivel național în raport cu eventualele amenințări transfrontaliere.
Ministerul Sănătății menționează că în scopul facilitării notificării amenințărilor transfrontaliere, Uniunea Europeană a implementat Sistemul de alertă precoce și răspuns ( SAPR), care reprezintă un sistem informațional de notificare a alertelor legate de amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate către Uniunea Europeană.
Acest mecanism garantează, că autoritățile competente din domeniul sănătății publice sunt informate în mod corespunzător și la timp, inclusiv coordonează măsurile de sănătate publică de răspuns la nivelul statelor membre
În context, datorită sistemului de alertă va fi asigurat schimbul de informații cu instituțiile sistemului de sănătate și autoritățile competente atât la nivel național, cât și internațional, inclusiv cu Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană.