Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, alertă în Rusia și consens Donbas! Planul lui Trump de a opri imediat măcelul

/DOC/ Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2024, votat în lectura I de Parlament: Veniturile și cheltuielile vor crește cu 10 %

missing
07 decembrie 2023, ora 16:35

Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 a fost votat, în prima lectură, de 79 de deputați. Potrivit proiectului, anul viitor, veniturile și cheltuielile vor crește cu 10 %, comparativ cu 2023.

Totodată, sunt estimate venituri în valoare de 42 722 milioane de lei, în creștere cu 10 % față de veniturile precizate în 2023. 

Așadar, în 2024, ponderea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat în PIB va constitui 12,5 %. Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în structura veniturilor totale în anul 2024, resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat vor constitui 56,9 %, iar transferurile de la bugetul de stat – 43,1 %.

Totodată, în anul 2024, sunt prognozate cheltuieli în valoare de 42,7 miliarde de lei, cu 10,3 % mai mult decât cheltuielile aprobate pentru anul 2023. Respectiv, ponderea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat în PIB, estimate pentru anul viitor, este de 12,5 %.

Potrivit notei informative a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, în 2024 vor fi acordate o serie de prestații sociale noi: indemnizația unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil, indemnizația unică pentru copilul adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă, indemnizația pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă. 

Totodată, sunt prognozate cheltuieli de 3,7 milioane de lei în contextul extinderii numărului de zile pentru beneficierea de indemnizație parentală până la 15 zile calendaristice și acordarea indemnizației tatălui copilului adoptat.

De asemenea, în anul 2024 sunt planificate cheltuieli pentru acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară, care presupune integrarea a două instrumente pentru susținerea cetățenilor în perioada rece a anului: ajutorul pentru perioada rece a anului și compensațiile în factură. Alte cheltuieli sunt destinate pentru majorarea, până la 20 de mii de lei, a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului. 

Din totalul cheltuielilor estimate, cea mai mare pondere, de 67,5%, este destinată protecției persoanelor în etate. Pentru aceasta sunt planificate cheltuieli de 28,8 miliarde de lei, cu 11 % mai mult față de anul trecut. În anul 2024, sunt estimate cheltuieli de 5 miliarde de lei pentru protecția socială a persoanelor cu dizabilități, acestea având o pondere de 11,7 % din totalul cheltuielilor. 

În același timp, pentru protecția familiei și a copilului sunt estimate cheltuieli în valoare de 4,3 miliarde de lei, care reprezintă o pondere de 10,3 % din totalul cheltuielilor. Comparativ cu volumul aprobat al cheltuielilor pentru anul 2023, creșterea este de 7,9%.

Alte cheltuieli din bugetul asigurărilor sociale de stat sunt planificate pentru protecția socială în cazuri excepționale, în legătură cu pierderea întreținătorului, protecția șomerilor sau a persoanelor care și-au pierdut temporar capacitatea de muncă.

În 2024 taxa fixa anuală pentru persoanele fizice va constitui 17 522 de lei, pentru liber-profesioniștii din domeniul justiției va fi 27 772 de lei, iar pentru proprietarii sau arendașii de terenuri agricole, ce prelucrează terenurile în mod individual va constitui 4 463 de lei.

Documentul va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Трамп заявил, что добьется снижения цены на нефть, после чего война России против Украины "закончится немедленно"
Трамп заявил, что добьется снижения цены на нефть, после чего война России против Украины "закончится немедленно"
Железная дорога Молдовы пройдет через аудит и реорганизацию. Выплатить долги по зарплатам обещают в первую очередь
Железная дорога Молдовы пройдет через аудит и реорганизацию. Выплатить долги по зарплатам обещают в первую очередь
“Желтый” код метеоопасности: Молдову накрыл туман
“Желтый” код метеоопасности: Молдову накрыл туман
Кульминский о ситуации в Приднестровье: Не может быть отдельного кризиса на левом берегу, все затронет и правый
Кульминский о ситуации в Приднестровье: Не может быть отдельного кризиса на левом берегу, все затронет и правый
/ВИДЕО/ Количество пострадавших от удара по Запорожью превысило 50 человек
/ВИДЕО/ Количество пострадавших от удара по Запорожью превысило 50 человек

/INFOGRAFIC/ De 3 ori mai multă energie verde cumpărată: Câtă electricitate și la ce preț a achiziționat-o Energocom în 2024

missing
24 ianuarie 2025, ora 11:00

În anul 2024, Energocom a cumpărat de la producătorii de energie regenerabilă de 3,6 ori mai mult față de anul 2023. În total, anul trecut, compania a achiziționat 5 milioane MWh de la 8 producători mari din Republica Moldova, România și Ucraina.

Conform Energocom, cea mai mare parte, 68% din energia cumpărată, a fost achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, pentru care a fost achitat 66 dolari SUA/MWh. Ponderea electricității cumpărate din regiunea transnistreană a scăzut cu 10 puncte procentuale față de 2023.

Alte 13% din energia electrică procurată în anul 2024 a provenit din importurile din România și Ucraina, dublu față de anul precedent. În această statistică sunt incluse cantitățile achiziționate de la bursa română OPCOM, precum și de la întreprinderile ce gestionează hidrocentralele și centralele nucleare din cele două țări vecine: Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Ucrhidroenergo și Energoatom.

Din Ucraina s-a importat energie în zilele și la orele când sistemul electroenergetic ucrainean a avut surplusuri, preponderent în orele de noapte.

Energia cumpărată de pe bursa română OPCOM a fost necesară preponderent pentru acoperirea orelor de vârf și a orelor care nu aveau acoperire integrală în baza contractelor bilaterale. Astfel, prețul mediu a fost de circa 168 euro/MWh.

De asemenea, Centralele de termoficare din Chișinău și Bălți au generat în jur de 12% din necesarul de consum al malului drept al râului Nistru, în timp ce electricitatea cumpărată de la instalațiile regenerabile în 2024 a reprezentat 7%. 

Energia verde a fost generată de circa 200 de producători mici care au tarif fix, individual pentru fiecare producător. De asemenea, cantitatea procurată anul trecut conține și un contract cu ML Energy Grup, care a vândut energie către Energocom în perioada iulie-decembrie, contra unui preț mediu de 64,72 euro/ MWh. Totodată, aceștia au produs 291 mii MWh în comparație cu 81 de mii MWh în 2023.

Prețul mediu ponderat al unui MWh din toate sursele a constituit aproximativ 90 euro.

TV8.md amintește că Republica Moldova a obținut cel mai bun scor privind performanța implementării acquis-ului comunitar în anul 2024, evaluat la 66%. Acest scor se datorează inclusiv progresului în domeniul eficienței energetice și al surselor regenerabile de energie.

Moldova mai eficientă și verde energetic: Primul loc între 9 țări non-UE contractante ale Tratatului Comunității Energetice

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/ВИДЕО/ Санду заявила, что Кишинев готов предоставить помощь Приднестровью, но при определённых условиях
/ВИДЕО/ Санду заявила, что Кишинев готов предоставить помощь Приднестровью, но при определённых условиях
Железная дорога Молдовы пройдет через аудит и реорганизацию. Выплатить долги по зарплатам обещают в первую очередь
Железная дорога Молдовы пройдет через аудит и реорганизацию. Выплатить долги по зарплатам обещают в первую очередь
Energocom зарезервировал необходимый объем энергии для правого берега на 20 января
Energocom зарезервировал необходимый объем энергии для правого берега на 20 января
Кульминский о ситуации в Приднестровье: Не может быть отдельного кризиса на левом берегу, все затронет и правый
Кульминский о ситуации в Приднестровье: Не может быть отдельного кризиса на левом берегу, все затронет и правый
На севере Испании авария на горнолыжном подъемнике привела к десяткам пострадавших
На севере Испании авария на горнолыжном подъемнике привела к десяткам пострадавших

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.