Curtea de Apel Chișinău (CA) a obligat Ministerul de Externe să dezmintă informațiile dintr-o scrisoare din anul 2006 a ministrului de atunci, Andrei Stratan, adresată șefilor misiunilor diplomatice în privința faptului că Valeriu Pasat, ex-ministru al Apărării, s-ar face vinovat de comercializarea tehnicii din dotarea Armatei Naționale. Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiției (CSJ).
Decizia motivată a Curții de Apel Chișinău, prin care a fost casată hotărârea instanței de fond din 5 decembrie 2022, a fost publicată în data de 4 decembrie. Solicitat de TV8.md, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Filip Cojocaru, a declarat că MAEIE va epuiza toate căile legale pentru a contesta decizia Curții de Apel Chișinău și va merge la Curtea Supremă de Justiție.
„Eu trec prin ce au trecut moldovenii care au fost deportați în anii 40-50, până au fost reabilitați. Înțeleg asta inclusiv ca și istoric-savant care de 30 de ani de studiez istoria represiunilor staliniste împotriva poporului nostru. Acum îi înțeleg și mai bine pe moldovenii noștri care au așteptat zeci de ani să fie reabilitați. La fel și eu, am fost nelegitim judecat pe 10 ani, pentru că am executat Hotărârea Guvernului, a fost o tranzacție unică în spațiul ex-sovietic. Pentru noi, este o onoare că cu noi a negociat Guvernul american referitor la aceste avioane și eu mă mândresc. Am suferit mult în detenție, dar acele avioane au fost vândute în interesul statului. Statul nu avea cu ce să întrețină acea tehnică militară care costa scump. Însuși fostul premier Ion Ciubuc a declarat în instanța de judecată: domnilor judecători, pe mine de ce nu mă arestați? Eu am semnat hotărârea Guvernului, iar ministrul Apărării a fost obligat să execute. Și regretatul Mircea Snegur a spus că dacă nu aș fi executat hot. de Guvern, atunci ar fi trebuit să fiu judecat. Noi atunci am demonstrat că dorim relații bune cu SUA, care pe acel contract a transferat 40 de mln de dolari pentru avioane cu termene depășite, care nu puteau să zboare”, a declarat Valeriu Pasat pentru TV8.md.
Pasat își amintește cu durere de perioada în care a fost judecat și condamnat, deși spune el, s-a bucurat de sprijinul a zeci foști ambasadori și miniștri de Externe, care în urmă cu un an au semnat o declarație comună în sprijinul său. În textul documentului, semnatarii au subliniat că în urma tranzacției, SUA au dat o apreciere înaltă R. Moldova pentru faptul că nu a admis vânzarea avioanelor cu pricina către state teroriste.
„Prin această tranzacție, Valeriu Pasat a contribuit substanțial la consolidarea relațiilor economice și politice cu SUA. Drept probă servește faptul că în anii următori Guvernul american a asistat R. Moldova cu ajutoare de sute de milioane de dolari”, se arată în textul declarației.



De altfel, decizia și concluziile instanței de fond a creat confuzie în rândul martorilor care au depus mărturii în sprijinul lui Valeriu Pasat. În opoziție cu declarațiile lor, instanța l-a declarat pe Pasat vinovat. Astfel, un grup de martori, între care fostul președinte Mircea Snegur și ex-premierul Ion Ciubuc, au adresat o scrisoare către CSM în care au cerut aplicarea unor sancțiuni magistratei Lilia Vasilevici, care le-ar fi denaturat declarațiile, depuse la ședințele de judecată, în sprijinul lui Valeriu Pasat.


Fostul ministru al Apărării și ex-șef la SIS, Valeriu Pasat, a fost achitat în iulie 2009, de către CA Chișinău, pentru vânzarea ilegală a 21 de avioane MIG-29 și armament. Instanţa a decis că Valeriu Pasat nu şi-a depăşit atribuţiile atunci când a efectuat tranzacţiile.
În anul 2021, Procuratura Generală i-a cerut scuze lui Valeriu Pasat, pentru tragerea sa ilegală la răspundere. Scuzele au fost prezentate printr-un anunț pe site. Anterior, în anul 2010, Guvernul Republicii Moldova a recunoscut decizia CEDO precum că dosarul lui Valeriu Pasat a fost unul politic și i-a achitat acestuia despăgubiri de 16 mii de euro. Departamentul de Stat al SUA, Consiliul Europei și Uniunea Europeană l-au declarat pe Valeriu Pasat deținut politic.