Breaking newsRăzboi în Ucraina, ziua 1063: Atac în Rusia, jumătate de zi, apelul lui Trump și prognoza lui Macron! Putin are o cerere specială

/DOC/ Experiența profesională și averea lui Mihail Popșoi, noul ministru al Afacerilor Externe

missing
24 ianuarie 2024, ora 10:12

Fotoliul de ministru al Afacerilor Externe a fost preluat de vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi. Acesta este deputat la al doilea mandat, președinte al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), iar din septembrie 2017 deținut funcția de vicepreședinte PAS.

Mihai Popșoi și-a început cariera profesională în poziția de manager de program în cadrul Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova în 2009. 

Un an mai târziu, a fost angajat de Secția politică și economică a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Portofoliul său a inclus examinarea procesului legislativ, relațiile cu partidele politice și regiunea Autonomia Găgăuză. 

Între anii 2014-2019, Mihai Popșoi a oferit comentarii analitice și a efectuat cercetări despre Republica Moldova și regiunea în ansamblu pentru mai multe companii și fundații internaționale precum: Fundația Jamestown, American Enterprise Institute (Washington); Compania IHS, Chatham House (Londra); Global Focus (București); Foreign Policy Research Institute (Philadelphia); Membru al Asociației pentru Politică Externă din Moldova (Chișinău).

S-a implicat în politică în septembrie 2017, când a fost ales vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. Este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova în alegerile legislative din 24 februarie 2019. S-a regăsit pe locul 8 pe lista electorală a blocului electoral ACUM, dar a fost ales în circumscripția electorală numărul 32, care a cuprins suburbiile Chișinăului. 

La 8 iunie 2019 a fost ales vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova.

În calitate de vicepreședinte al Parlamentului, s-a implicat în coordonarea activității a patru comisii permanente: Comisa juridică, numiri și imunități, Comisia pentru drepturile omului și relațiile interetnice, Comisia pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Comisia pentru politică externă și integrare europeană, din care face parte. 

Potrivit ultimei declarației de avere, depuse în 2022, Popșoi a indicat că ridicat un salariu de circa 246.600 de lei de la Parlament. Totodată, aceasta a obținut venituri de aproximativ 15.500 de lei din depuneri la bancă și 40.500 de euro din vânzarea unui apartament și a unui automobil Toyota Corolla.

Deputatul a primit și circa 92.600 de lei de la Parlament - diurne, cheltuieli pentru deplasările de serviciu, circa 73.000 de lei - indemnizație pentru renunțarea la mașina de serviciu și circa 176.000 de lei de la Legislativ - compensarea cheltuielilor.

În declarația de avere, deputatul PAS a indicat un extravilan, luat în locațiune, un intravilan moștenit, de circa 136.000 de lei, un spațiu comercial dobândit în 2022, cu o valoare de 60.000 de euro. De asemenea, vicepreședintele Parlamentului deține un apartament de circa 405.000 de lei, o casă de locuit demolată, moștenită, de circa 122.400 de lei și altă avere imobilă demolată de aproximativ 44.000 de lei.

Familia Popșoi conduce o mașină marca Renault Kadjar din 2019 și cumpărată în 2022 cu circa 326.000 de lei.

Deputatul a indicat 10 conturi bancare, dintre care 6 pe numele său și pe care sunt depozitați circa 642.000 de lei, 317 euro și 1.112 dolari.

Totodată, Mihail Popșoi este căsătorit cu Ecaterina Vâlcu din anul 2009 și au un fiu, născut în anul 2013.

Mihail Popșoi a devenit subiect de investigația la Cutia Neagră PLUS de pe 1 mai, atunci când reporterii au analizat cele mai scumpe achiziții ale deputaților din ultimul an. Este vorba de baza de odihnă „Cristina”, cumpărată de Popșoi în 2022.

Achiziția lui Mihai Popșoi, clădirea cu trei etaje, a fost indicată în declarația de avere drept „spațiu comercial”, pentru care a plătit 60 de mii de euro.

Întrebat de reporterul Cutiei Negre ce fel de imobil a cumpărat, Mihai Popșoi a evitat să spună, motivând că se află la etapa de construcție și nu știe, deocamdată, ce va fi acolo.

După ce l-am anunțat că am localizat construcția aflată pe malul Nistrului, vicepreședintele Parlamentului a recunoscut că a investit într-un imobil din domeniul turismului.

Imobilul în care a investit familia Popșoi este de fapt o veche bază de odihnă. Clădirea de 236 de metri pătrați, indicată în declarația de avere a deputatului, a fost construită în anul 2009. Este situată chiar la poarta complexului care ocupă 18 ari de teren. Căsuțele aflate pe teritoriu nu figurează în actele cadastrale, pentru că nu ar fi construcții capitale.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, s-a plâns de birocrația din instituțiile de stat, dar și că este o investiție din bani munciți onest, corect și transparent. 

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Surse: Se discută lichidarea PA și PCCOCS
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Surse: Se discută lichidarea PA și PCCOCS
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Premieră: Președinta Legislativului sloven va efectua o vizită la Chișinău. Agenda întrevederilor

missing
foto: BOBO
21 ianuarie 2025, ora 10:45

Președinta Adunării Naționale a Republicii Slovenia, Urška Klakočar Zupančič, va efectua, în perioada 22-24 ianuarie, o vizită în Republica Moldova. Este prima vizită a unui președinte de legislativ al Sloveniei în cei 32 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-slovene.

Din componența delegației slovene mai fac parte membri ai Grupului parlamentar de prietenie Slovenia – Republica Moldova, condus de Miha Lamut, precum și Secretarul general al Adunării Naționale, Uršula Zore Tavčar.

Oficialii sloveni vor avea întrevederi cu președinta Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. La finalul întrevederii, președinții celor două parlamente vor susține o conferință de presă comună.

La Parlament, spichekerul sloven va mai avea discuții cu membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, condusă de deputata Ina Coșeru, precum și cu reprezentantele Platformei Femeilor Deputate, prezidată de vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman. 

Programul vizitei mai include întrevederi cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și cu ministrul Afacerilor externe, Mihail Popșoi.  De asemenea, este prevăzută o întrevedere a Secretarilor generali ai celor două parlamente, Igor Talmazan și Uršula Zore Tavčar.

Discuțiile vor aborda parcursuleuropean al Republicii Moldova și oportunitățile de intensificare a relațiilor moldo-slovene, cooperarea interparlamentară, reforma justiției, impactul agresiunii ruse împotriva Ucrainei asupra situației din regiune.

În cadrul vizitei la Chișinău, președinta Adunării Naționale a Republicii Slovenia va participa și la o discuție publică cu studenții Universității de Stat din Moldova la tema „Rolul femeilor în politică, modelul Republicii Slovenia”, organizată la Parlament.

Vizita delegației Adunării Naționale a Republicii Slovenia are loc la invitația președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Relațiile diplomatice moldo-slovene au fost stabilite la 27 octombrie 1993.

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.