Educația se face prin joc, nu prin acte. După ce profesorii au fost scutiți de un set de documente, necesare pentru activitatea didactică, acum și educatorii vor avea mai puțin de scris. Ministerul Educației a decis să excludă circa 27 de rapoarte, registre și dosare din Nomenclatorul documentației pentru educația timpurie. Decizia face parte din procesul de debirocratizare în sistemul educațional.
Ministerul Educației și Cercetării a revizuit Nomenclatorul documentației și rapoartelor în educația timpurie. Astfel au fost excluse 9 modele de rapoarte, 3 planuri, 5 registre de evidență și 10 mape/dosare/portofolii, care anterior trebuiau elaborate de managerii, educatorii și personalul nedidactic al grădinițelor.
În procesul de revizuire au fost implicați directori de instituții de educație timpurie, metodiști, educatori și asistenți medicali. Subiectul a fost discutat în cadrul mai multor ședințe organizate de minister cu managerii grădinițelor, cadrele didactice și specialiștii responsabili pentru educația timpurie din cadrul organelor locale de specialitate din domeniul învățământului.
Conform noilor modificări, fiecare instituție de educație timpurie în parte va decide formatul de elaborare, completare și păstrare a documentației. Varianta electronică a documentelor, suporturilor didactico-metodice, materialelor/ fișelor/registrelor și rapoartelor se poate păstra în fișiere special organizate, la care să aibă acces orice angajat al instituției, responsabil pentru deținerea oricărui dosar vizat de nomenclator.