La doar 40 de kilometri de Roșcani, autoritățile luptă cu un alt focar de pestă porcină. La Cimișeni, raionul Criuleni, localnicii au interdicția de a sacrifica porcii pentru o perioadă de cel puțin o lună, ca și măsură de prevenire a răspândirii virusului. Se întâmplă după ce pesta porcină a ajuns și la ferma din sat, unde cresc aproximativ 45 mii de animale. Oamenii se tem că năpasta va ajunge și în gospodăriile și, în pofida restricțiilor, se gândesc să taie godacii cât nu dau semne de boală.
Potrivit registrului oficial, în gospodăriile de la Cimișeni cresc în jur de 100 de porci.
Filimon Negru din satul Cimișeni este zootehnist de profesie. Spune că a lucrat mulți ani și la ferma din sat, iar acum, fiind la pensie, crește cinci porci pe lângă casă ca să aibă și de vânzare.
„ Să crești un porc asta e o mulțime de investiții și să-l pierzi așa în zadar.Sunt mari au peste 100 de kilograme și în caz nu dă Doamne, e o pierdere mare. Cât costă să crești un porc până la greutatea aceasta?-Până la greutatea de 100-120 de kilograme se cheltuie vreo cinci, șase mii de lei”, a punctat pensionar, Filimon Negru.
Pensionarul spune că se gândește tot mai des să-i sacrifice deși știe că, oficial, nu are voie.
„ Lumea nu se mai uită dacă vede că e sănătos, acum îl sacrifică pentru că nu vrea să mai aștepte, nu dă Doamne ce s-a întâmpla și atunci îl pierde cu totul”, a subliniat pensionarul Filimon Negru.
Și ceilalți locuitori din Cimișeni se tem de urmările pestei.
Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Criuleni a decis să izoleze ferma de porci la care miercuri a fost confirmat un nou focar de pestă porcină.
Totuși, spre deosebire de ferma din satul Roșcani din Anenii Noi unde vor fi sacrificați toți cei 65 de mii de porci în următoarele săptămâni, aici se ia în calcul sacrificarea doar a porcilor crescuți în halele în care s-a descoperit nemijlocit virusul. O decizie finală urmează să fie luată în scurt timp pentru că se așteaptă și alte rezultate de laborator.
Precizăm că împotriva pestei porcine nu există un vaccin, iar peste 90 la sută din porcii afectați mor în scurt timp de la infectare. Virusul nu prezintă un risc pentru sănătatea umană însă omul îl poate transmite prin intermediul hainelor, încălțămintei sau echipamentelor.