Un atac cu dronă asupra unui spital din regiunea Darfur de Nord a Sudanului a ucis cel puțin 70 de persoane și a rănit alte 100, în noapte de vineri spre sâmbătă, a anunțat guvernul sudanez, notează Libertatea.
Atacul violent a ucis numerose persoane care se aflau în acel moment în spital, printre care femei, copii, bolnavi și însoțitorii acestora. Peste 100 de persoane au fost rănite, anunță publicația Sudan Tribune.
„A exterminat toți pacienții care se aflau în interiorul acestuia, numărul lor depășind șaptezeci de pacienți, inclusiv femei, copii și alții. Rusine suporterilor acestor nenorociti teroristi. Au depășit ISIS în comportamentul lor”, a scris guvernatorul regiunii Darfur, șeful Mișcării/Armatei de Eliberare a Sudanului și lider în Declarația Libertății și Schimbării, pe platforma X.
Nu este prima dată când spitalul din Al-Fashir este atacat, spun autoritățile. Unitatea se află în apropiere de prima linie a războiului și a fost lovit în numeroase rânduri de bombardamente. Cu toate acestea, medicii continuă sunt la datorie chiar și atunci când spitalul rămâne fără curent. Potrivit OMS, spitalul din orașul asediat Al-Fashir este singura unitate sanitară care încă funcționează în regiune, dar a oferit doar servicii limitate de prim ajutor după atacuri.
Se presupune că în spatele atacului ar fi fost gruparea paramilitară Forțele de sprijin rapid (RSF), dar grupul nu a revendicat atacul. Într-o declarație făcută sâmbătă, 25 ianuarie, Ministerul de Externe al Sudanului a numit atacul drept o „crimă odioasă” și „o nouă întruchipare a strategiei de genocid” și l-a catalogat ca un răspuns la înfrângerile militare recente ale RSF.
RSF și-a intensificat utilizarea dronelor în ultimele luni pentru a ataca ținte civile și militare din El Fasher, anunță sursa citată. Armata sudaneză a acuzat Emiratele Arabe Unite că aprovizionează RSF cu drone, inclusiv modele Long Wing 2 fabricate în China, dar Emiratele Arabe nu au răspuns acuzațiilor. Conflictul din Sudan a izbucnit în aprilie 2023 între armata sudaneză și RSF, gonind milioane de oameni din regiune și creând o criză umanitară gravă.