Mai multe bariere administrative și cerințele nejustificate față de agenții economici vor fi eliminate, iar costurile administrative suportate în desfășurarea activității de întreprinzător vor fi reduse semnificativ. În acest sens, Guvernul a aprobat pachetul V de debirocratizare și facilitarea activității mediului de afaceri, iar printre principalele prevederi sunt eliminarea certificatului de conformitate pentru produse alimentare, extinderea eligibilității pentru subvenționate în cazul mai multor structuri turistice rurale, dar și excluderea examenelor medicale de adaptare, care au loc la 3 luni de la angajare.
Astfel, potrivit documentului, agenții economici nu vor mai fi obligați să ducă evidența și să raporteze în registrele angajaților recruți şi rezerviști. De asemenea, va fi eliminat controlul medical „de adaptare” care este obligatoriu, după 3 luni de angajare, pentru persoanele expuse factorilor profesionali de risc. Controlul medical va fi eliminat și în cazul conducătorilor auto, la începerea unei operațiuni de transport rutier în baza unei foi de parcurs noi.
Conform estimărilor Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, efectuate în colaborare cu Secretariatul Consiliului Economic și experții PNUD, aproximativ 48.000 din totalul angajaților anual erau obligați să treacă controlul medical „de adaptare”.
Prețul mediu al examenului este de cel puțin 200 de lei. Pentru asta, sectorul de afaceri era obligat să cheltuie 10 milioane de lei pe an.
O altă prevedere ține de modificarea cerințelor pentru plasarea pe piață a anumitor produse alimentare. Astfel, sucurile și alte produse similare vor putea fi comercializate fără certificatul de conformitate, doar în baza declarației pe proprie răspundere, emisă de producător, și a raportului de analiză, eliberat de un laborator acreditat.
Va fi extinsă și eligibilitatea pentru subvenționare a mai multor structuri de primire turistică rurală, precum case rurale, pensiunilor turistice, unităților de meșteșugărit. În anul 2022, în total, au fost acordate 11 subvenții pentru o valoare totală de 849 mii lei, care acoperea o rată nominală medie la început de an, care conform datelor BNM era de cca. 8,6%.
Astfel, subvențiile au facilitat credite în sumă de cca. 9.9 milioane lei. Modificarea propusă vine să ofere acces la subvenții pentru încă 2 tipuri de activități economice în domeniul turismului rural, inclusiv să extindă tipurile de investiții susținute. Astfel, dacă în rezultat accesul va fi majorat de două ori, în rezultat ar putea fi facilitat accesul la finanțare în sumă suplimentară de cca. 19,8 milioane lei.
Totodată, vor fi excluse examenele medicale periodice pentru lucrătorii care se folosesc mai mult de 50% de aparate optice (calculator etc.).
„Toate aceste și multe alte măsuri sunt menite să încurajeze activitatea antreprenorilor”, notează Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.