Rusia vede NATO ca pe o „amenințare” și ia măsuri pentru a face față, a transmis miercuri Kremlinul, în condiţiile în care Alianţa Nord-Atlantică a lansat săptămâna trecută cele mai ample exerciţii militare de la încheierea Războiului Rece - „Steadfast Defender 2024”, scrie The Moscow Times.
„Bineînțeles, că NATO reprezintă o ameninţare pentru noi”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, dând asigurări că, drept răspuns, „sunt luate în mod constant măsuri adecvate”.
„Alianța își deplasează infrastructura militară spre granițele noastre de câteva decenii fără încetare", a declarat el reporterilor când a fost întrebat despre aceste exerciții.
Exercițiul Steadfast Defender 24, cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii, a început miercuri, 24 ianuarie 2024, când nava de debarcare USS Gunston Hall (LSD 44) a plecat din Norfolk, Virginia, Statele Unite și, în urma unei serii de operațiuni, își va începe tranzitul peste Atlantic, informează un comunicat al NATO.
Plecarea navei USS Gunston Hall marchează prima mișcare tactică a Steadfast Defender 24. Nava canadiană a Majestății Sale, Charlottetown, va pleca din Halifax, Noua Scoție, Canada, spre Europa la sfârșitul acestei luni.
„Alianța își va demonstra capacitatea de a consolida zona euro-atlantică prin deplasarea transatlantică a forțelor din America de Nord. Planificat pe parcursul a mai multor ani, Steadfast Defender 24 va evidenția capacitatea NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale Alianței pentru a consolida apărarea Europei”, se arată în comunicat.
„Steadfast Defender 2024 va fi o demonstrație clară a unității, forței și determinării noastre de a ne proteja reciproc, valorile noastre și ordinea internațională bazată pe reguli”, a declarat generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem Aliat în Europa (SACEUR)
Steadfast Defender 24 va avea loc în mai multe locații, iar exercițiile asociate se vor desfășura până la 31 mai 2024. Manevrele militare vor arăta că NATO poate desfășura și susține operațiuni complexe multi-domeniu pe parcursul mai multor luni, pe mii de kilometri, din Nord până în Europa Centrală și de Est, și în orice condiții.
La exercițiu vor participa aproximativ 90.000 de soldați urmând să ia parte la „simulări de război”.
Manevrele se desfășoară în contextul în care războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei continua. NATO, ca organizație, nu este implicată direct în conflict, cu excepția faptului că furnizează Kievului sprijin neletal, deși multe țări membre trimit arme și muniții în mod individual sau sub forma unor grupuri și oferă pregătire militară, scrie Defense România.
În lunile dinaintea ordinului președintelui Vladimir Putin de a trimite trupe rusești în Ucraina în februarie 2022, NATO a început să consolideze securitatea pe flancul său estic, la graniţa cu Rusia și Ucraina.
Este cea mai mare consolidare din punct de vedere militare pe care NATO o face din perioada Războiul Rece şi până în prezent. Jocurile de război sunt menite să descurajeze Rusia să țintească o țară membră.
Exercițiul, compus dintr-o serie de manevre militare individuale mai mici, se va întinde din America de Nord până la flancul estic al NATO, aproape de granița cu Rusia.
Vor fi implicate 50 de nave militare, 80 de avioane și peste 1.100 de vehicule de luptă.