Republica Moldova a îndeplinit până acum condiționalitățile cel mai ușor de realizat, impuse Uniunea Europeană. Precizata a fost făcută de analistul Ion Tăbîrță, în cadrul ediției de vineri, 10 noiembrie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8. Cât privește situația a pe cele trei dimensiuni de bază: justiție, combaterea fenomenului corupției și dezoligarhizarea, lucrurile nu stau prea bine, deoarece reformele nu au fost duse deocamdată până la capăt, mai spune expertul.
„Au fost realizate aspecte tehnice. Am avut nouă condiționalități și am îndeplinit pe cele mai facil de îndeplinit. Când vorbim despre cele trei de bază: justiție, corupție și dezoligarhizare, aici nu s-a implementat până la capăt”, a punctat Tăbîrță.
Totuși, expertul recunoaște că procesul de integrare în UE este unul de durată, iar o dată realizat, va fi greu de deturnat.
Iar deputatul socialist Grigore Novac vorbește despre parcursul Republicii Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană ca despre un un viitor îndepărtat.
„La noi se jonglează cu termenul de aderare la UE și la toți le pare că mâine-poimâine o să fie în UE, aderarea care este încă la vreo 20 de ani distanță”, a spus Novac.