/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 853: Risc de război mondial, demitere la Kiev și explozii filmate pe plajă! CEDO condamnă Rusia

„Fantoma din Bahmut” care a băgat spaima în ruși: Trage de la 2,5 km și a eliminat peste 100 de ținte valoroase

missing
02 octombrie 2023, ora 19:25

O unitate de elită a armatei ucrainene urmărește cele mai importante ținte din armata rusă și le lichidează cu precizie chirurgicală. Comandantul acesteia, cunoscut drept „Fantoma din Bahmut”, spune că oamenii lui au ucis peste 500 de inamici.

În apropiere de ruinele Bahmutului, un grup de lunetiști acționează în păduri și pe câmpuri, perfect camuflați, pentru a elimina ținte rusești. 

„Acționăm 24 de ore pe zi, nu facem diferența între zi și noapte. Nu există weekenduri libere. Ești complet epuizat, ești stors, iar când te întorci dintr-o misiune ești distrus”, a spus comandantul unității pentru Insider, citează spotmedia

Cu chipul protejat de o mască imprimată cu o jumătate de craniu și cu o șapcă de militar pe cap, „Fantoma” a povestit că unitatea lui a eliminat 558 de ținte în ultimele nouă luni, din care 113 sunt ale lui.

Dacă aceste informații sunt corecte, numărul echivalează cu un batalion, care de obicei este format din 300 până la 800-1.000 de militari.

„Fantomele din Bahmut”, unitatea botezată după indicativul comandantului său, și-au câștigat o reputație înfricoșătoare pentru ruși. Grupul este interesat de țintele foarte importante. Odată lichidată una, lunetiștii ucid și soldații ruși aflați în bătaia puștii.

„Suntem aruncați în cele mai fierbinți puncte. Când se plănuiește un asalt sau o contraofensivă, sarcina noastră este să ne ducem înainte și să curățăm zona”, a povestit comandantul.

Echipa pornește în misiune cu vehicule Humvee, apoi continuă pe jos până se apropie de ținte. Împuşcăturile sunt înregistrate electronic prin vizorul puştilor lor, iar lunetiștii continuă să observe ţinta timp de trei până la cinci ore pentru a se asigura că inamicul este mort. Toate misiunile sunt memorabile și periculoase, dar cele mai grele sunt cele în care trebuie să scoată din luptă lunetiștii inamici.

Unitatea trage de la distanțe care încep de la 70 de metri, iar ultima țintă lovită s-a aflat la 2,5 kilometri depărtare, de trei ori cât cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa din Dubai. Această reușită îl plasează în topul lunetiștilor cu lovituri de la cele mai mari distanțe din istorie.

Principala armă a lunetiștilor americani este pușca americană Barrett M107A1. Folosesc și Barrett MRAD, dar și puști ucrainene, inclusiv UAR-10 și Snipex Alligator.

„Fantoma” nu a dezvăluit câți membri are unitatea de sub comanda lui, dar a menționat că sunt "câteva zeci". Toți au făcut o pregătire intensivă de 10 luni înainte de a fi trimiși în Bahmut în februarie, unde au rămas de atunci.

Deși principala abilitate care îi recomandă pentru acest rol este precizia tragerii, "Fantoma" subliniază că acest tip de luptă implică mai multe elemente. Doar 10% din instrucția lor s-a concentrat pe tragere, iar 90% a fost dedicată tehnicilor de supraviețuire.

Comandantul a selectat cu atenție membrii unității, iar una dintre calitățile pe care le-a căutat a fost atașamentul față de cauza Ucrainei. Pentru el nu-i nicio problemă că ucide, fiindcă e motivat de un scop mai important. 

„Noi nu suferim psihologic, fiindcă ne apărăm țara și facem o faptă nobilă. În plus, e doar o slujbă", a explicat el.

Deși operează într-unul dintre cele mai periculoase puncte ale frontului, "Fantoma" nu a pierdut niciun om. Doar el și un alt lunetist au fost răniți în luptă, în timpul unei misiuni, când o mină a explodat lângă ei. Un șrapnel i s-a înfipt în picior și a stat 12 zile în spital.

„Fantoma” crede că succesul lor constă în faptul că grupul este autonom și unit - ei rămân împreună și acționează ca unul singur. „Am toată încrederea în fiecare dintre cei care lucrează cu mine. Suntem absolut autonomi. Fiecare element al sarcinilor noastre e îndeplinit de membrii noștri - avem șoferii noștri, avem mecanicii noștri auto, tot ce ne trebuie. Nu depindem de nimeni din afara unității noastre. Probabil de aceea suntem toți în viață", a explicat el.

Unitatea încă acționează în preajma Bahmutului, unde s-au dat unele dintre cele mai sângeroase lupte din război. Mercenarii din grupul Wagner au cucerit orașul în mai, iar de atunci acesta a rămas în mâinile rușilor. În ultimele luni, armata ucraineană a condus operațiuni ofensive în apropierea orașului, în cadrul contraofensivei.

Luptele s-au mutat acum din oraș pe câmpiile din împrejurimile orașului. Ambele tipuri de luptă ridică provocări unice, a explicat "Fantoma". Într-o confruntare urbană, ai ziduri care te apără, dar ești bombardat cu rachete și trebuie să-ți schimbi poziția la fiecare 10-15 minute. Pe câmp, jocul se schimbă - lunetiștii trebuie să fie foarte bine camuflați și pot să stea până la 16 ore în aceeași poziție. E un efort foarte solicitant, fizic și mental, dar și periculos, întrucât unitatea operează de multe ori în bătaia artileriei ruse.

Când pleacă de pe linia frontului și se întorc în baza lor, sunt surprinși de momentele de normalitate. În aceste perioade rare, comandantul scrie sau ascultă muzică și vorbește la telefon cu fiica lui. Toți băieții își mențin moralul ridicat cu ajutorul unei cățelușe husky, Lola, pe care o consideră "antidepresivul" lor.

„Fantoma” nu a fost de la început „vânător de ruși”. Până în 2014, când Rusia a anexat Crimeea, era antreprenor. 

Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.

/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Un copil de doar trei ani, lovit de un taxi la Durlești! În ce stare se află micuțul
Un copil de doar trei ani, lovit de un taxi la Durlești! În ce stare se află micuțul
/VIDEO/ Accident terifiant la o fabrică de cașcaval: Patru persoane, inclusiv directorul, au murit
/VIDEO/ Accident terifiant la o fabrică de cașcaval: Patru persoane, inclusiv directorul, au murit
/VIDEO/ Desenele cu sicrie din Paris - realizate de 3 moldoveni. Un executor, conectat la protestele Partidului Șor
/VIDEO/ Desenele cu sicrie din Paris - realizate de 3 moldoveni. Un executor, conectat la protestele Partidului Șor

Taxe turistice 2024: Toate orașele și țările în care va trebui să plătești pentru a intra în acest an

missing
25 iunie 2024, ora 18:10

Supraturismul a devenit cuvântul anului 2023 în industria turismului. Cele mai populare destinații din lume, cum ar fi Veneția, Barcelona și Noua Zeelandă, se luptă să țină sub control numărul de vizitatori.

Rezidenții locali suferă din cauza proprietăților inaccesibile, autoritățile luptă să gestioneze deșeurile și poluarea contribuie la criza climatică.

Astfel, multe destinații impun taxe turistice pentru a controla fluxul de vizitatori. Iată câteva exemple:

Barcelona

  • Taxă de turism: Din 1 aprilie 2024, taxa municipală va crește la 3,25 euro pe noapte pentru vizitatorii cazați în unități turistice oficiale. În 2012, Barcelona a introdus o suprataxă suplimentară pe lângă taxa turistică regională. În 2022, autoritățile au anunțat majorări pentru următorii doi ani, ultima fiind în 2024.

Valencia

  • Taxă de sejur: Începând din 2024, vizitatorii vor plăti între 50 de cenți și 2 euro pe noapte pentru cazare, iar pasagerii navelor de croazieră vor plăti 1,50 euro pe zi. Aceasta se aplică tuturor tipurilor de cazare, inclusiv hoteluri, pensiuni, apartamente și campinguri. Denumită oficial taxa valenciană pe sejururile turistice (IVET), aceasta va intra în vigoare în 2024, deși data exactă nu a fost încă anunțată.

Bali

  • Taxă de intrare: Din 14 februarie 2024, turiștii vor plăti o taxă de 150.000 IDR (8,80 euro) la sosirea pe Aeroportul Internațional Ngurah Rai. Autoritățile au promis că procesul de plată va dura mai puțin de 30 de secunde. Veniturile vor fi direcționate către proiecte care conservă mediul, natura și cultura și pentru îmbunătățirea calității vieții în Bali.

Veneția

  • Taxă de intrare: În 2024, vizitatorii vor plăti o taxă de 5 euro în weekendurile de vârf și în alte zile specificate între aprilie și jumătatea lunii iulie. Taxa se aplică vizitatorilor de o zi în timpul orelor de vârf (8.30 - 16.00), dar nu se aplică celor care vin pentru cină sau un concert. Taxa de intrare urmărește să reducă aglomerația, să încurajeze vizitele mai lungi și să îmbunătățească calitatea vieții pentru rezidenți.

Alte țări cu taxe turistice 

Austria: O taxă de cazare variabilă în funcție de provincie. De exemplu, în Viena și Salzburg, se plătește 3,02% din nota de plată a hotelului pe persoană.

Belgia: Taxa de turism se aplică la cazare, pentru fiecare noapte petrecută. În Bruxelles, tariful variază în funcție de mărimea și clasificarea hotelului, în general fiind de aproximativ 7,50 euro.

Bhutan: Taxa zilnică pentru turiști străini este de 250 de dolari (228 de euro) pe zi în sezonul de vârf. Aceasta acoperă cazarea, transportul, ghidul, mâncarea și taxele de intrare.

Bulgaria: Taxa turistică de cazare variază în funcție de zonă și clasificarea hotelului, până la aproximativ 1,50 euro pe noapte.

Insulele Caraibe: Taxe turistice adăugate la costul hotelului sau la taxa de plecare. De exemplu, Bahamas percepe 13 euro, iar Antigua și Barbuda 45 de euro.

Croația: Taxa de turism este majorată în sezonul de vârf, vizitatorii plătind aproximativ 1,33 euro pe noapte.

Republica Cehă: Taxa turistică este aplicată doar în Praga, sub 1 euro pe noapte.

Franța: O "taxe de ședere" variabilă în funcție de oraș. În Paris, taxele variază între 0,20 și 4 euro pe noapte. În anticiparea Jocurilor Olimpice din 2024, taxa pe camere de hotel va crește cu 200%, variind între 0,75 și 15 euro pe noapte.

Germania: Taxa pe cultură și pe pat se aplică în orașe precum Frankfurt, Hamburg și Berlin, de aproximativ 5% din factura de hotel.

Grecia: Taxa de turism este bazată pe numărul de stele ale hotelului, până la 4 euro pe cameră.

Ungaria: Taxa de turist de 4% pe noapte se aplică doar în Budapesta.

Italia: Taxele turistice variază. În Sicilia, taxele sunt între 1 și 3 euro pe noapte, iar în Roma între 3 și 7 euro pe noapte.

Japonia: Taxa de plecare de 1.000 de yeni (aproximativ 8 euro) este plătită la ieșirea din țară.

Malaezia: Taxa turistică forfetară de aproximativ 4 euro pe noapte se aplică pentru fiecare noapte de ședere.

Noua Zeelandă: Taxa internațională de conservare și turism de 35 de dolari neozeelandezi (aproximativ 21 de euro) se plătește la sosire.

Țările de Jos: Taxa turistică pe uscat și pe apă. În Amsterdam, aceasta este de 7% din costul camerei de hotel și va crește la 12,5% în 2024.

Portugalia: Taxa turistică redusă de aproximativ 2 euro pe noapte se aplică doar în primele șapte zile de ședere în 13 din cele 308 municipalități, inclusiv Porto, Lisabona și Faro.

Slovenia: Taxa de turism variază în funcție de locație și clasificarea hotelului. De exemplu, în Ljubljana și Bled, taxa este de aproximativ 3 euro pe noapte.

Spania: Taxa de turism durabilă în Insulele Baleare se aplică în cazul cazărilor de vacanță, de exemplu, în Ibiza și Majorca, până la 4 euro pe noapte în sezonul de vârf.

Elveția: Taxa de turism variază în funcție de locație și este de aproximativ 2,20 euro pe noapte. Se aplică doar la sejururi mai mici de 40 de zile.

SUA: Taxa hotelieră sau de cazare se aplică în funcție de locație. De exemplu, în Houston, taxa de ocupare este de 17% pe factura de hotel.

Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?

/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram