Girafele sunt amenințate cu dispariția, în contextul în care populația lor numără mai puțin de 70.000 de exemplare, scrie The Conversation, care analizează cauzele acestui declin alarmant și soluțiile pe care le au autoritățile și societatea pentru a proteja mamiferul, notează Libertatea.
Girafa a fost inclusă pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), ca specie vulnerabilă, în 2016. Populația girafelor s-a redus cu 40% în ultimii 30 de ani și este în continuă scădere. Principalele amenințări la adresa girafelor sunt pierderea habitatului, insuficienta aplicare a legii, schimbările ecologice, schimbările climatice și lipsa de conștientizare. „Cea mai mare amenințare este degradarea și pierderea habitatelor lor din cauza activităților umane, cum ar fi agricultura și extinderea așezărilor umane”, explică biologul Derek Lee, de la Wild Nature Institute, în analiza The Conversation. El a studiat modul în care schimbările de mediu pot influența popoulația girafelor în următorii 50 de ani.
Pe măsură ce oamenii, în special fermierii, ocupă tot mai mult teritoriu, intrând în habitatul girafelor, ele sunt forțate să ocupe zone mai mici și mai izolate, spune biologul. Asta le reduce accesul la hrană și apă și le crește vulnerabilitatea.
Piața de carne de animale sălbatice
O altă amenințare majoră la adresa girafelor este braconajul pentru piețele de carne de animale sălbatice. Vânătoarea ilegală poate fi combătută numai printr-o aplicare fermă a legii, atrage atenția Lee. La nivel local, pot fi suplimentate patrulele antibraconaj și ale cercetașilor de vânătoare din sate.
În ceea ce privește schimbările ecologice și cele climatice, tot mâna omului este, spune biologul. Defrișarea savanei pentru lemnul de foc, activitatea minieră și construirea de drumuri și conducte, devierea apei și pomparea apelor subterane, toate astea le afectează, de asemenea, habitatul girafelor și accesul lor la apă.
„Exploatarea minieră, drumurile și conductele pot perturba modelele naturale de deplasare a faunei sălbatice, ceea ce duce la apariția unor populații mai mici și mai izolate, care sunt mai susceptibile la dispariția locală”, notează Derek Lee în The Conversation.
O soluție ar fi ca oamenii să folosească sobele cu gaz, în loc de cele pe lemne, iar printre drumuri și conducte, animalele să aibă niște treceri speciale. Schimbările climatice cauzate de poluarea cu dioxid de carbon vor duce la creșterea temperaturilor și a precipitațiilor în multe zone de savană din Africa. Deși girafele nu sunt afectate de temperaturile mai ridicate, creșterea precipitațiilor sezoniere este asociată cu o durată de viață mai scurtă din cauza bolilor și a calității mai scăzute a hranei.
„Pe termen mai lung, precipitațiile mai abundente vor crea condiții favorabile pentru creșterea acoperirii cu plante lemnoase în savană. Acest lucru ar putea ajuta girafele prin creșterea rezervelor de hrană, dar numai dacă se păstrează suficiente savane naturale de la exploatarea umană”, explică Lee.
„O extincție silențioasă”
El crede că girafele sunt adesea trecute cu vederea, iar cercetările care le privesc sunt de multe ori slab finanțate. Mulți oameni nici nu știu, spune biologul, că girafele sunt pe cale de dispariție și că se confruntă cu amenințări multiple în întreaga Africă. „Girafele se confruntă cu o criză tăcută, o extincție silențioasă în Africa. Dar există încă speranța că pot fi salvate dacă oamenii înțeleg și abordează amenințările”, afirmă cercetătorul.