/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Global Firepower: Topul celor mai puternice armate din lume în 2023. Unde se situează R. Moldova

missing
24 decembrie 2023, ora 20:00

R. Moldova se află la coadă în clasamentul Global Firepower privind cele mai puternice armate din lume. Topul celor mai puternice armate din lume este condus de SUA, Rusia și China, potrivit G4Media.

România se situează pe locul 47 în clasament, între Chile (46) și Republica Cehă (48), cu un personal militar total de 132.000 (dintre care 50.000 de rezerviști), 146 de aeronave (dintre care 30 de avioane de luptă și 61 de elicoptere), 413 tancuri, 15.836 de vehicule blindate și 45 de nave, scrie G4Media.

Topul celor mai puternice armate din lume se află următoarele:

 1. SUA
 2. Rusia
 3. China
 4. India
 5. Marea Britanie
 6. Coreea de Sud
 7. Pakistan
 8. Japonia
 9. Franța
 10. Italia
 11. Turcia
 12. Brazilia
 13. Indonezia
 14. Egipt
 15. Ucraina
 16. Australia
 17. Iran
 18. Israel
 19. Vietnam
 20. Polonia
 21. Spania
 22. Arabia Saudită
 23. Taiwan
 24. Thailanda
 25. Germania

De asemenea, potrivit raportului, țările cu cele mai slabe armate din lume sunt Buhtan (145), Benin (144) și Republica Moldova (143).

Clasamentul Global Firepower privind puterea militară în 2023 clasifică armatele a 145 de națiuni, cântărind o serie de factori diferiți, cum ar fi volumul și gradul de sofisticare a echipamentelor, finanțele, geografia și resursele.

Clasamentul ia în considerare factori precum volumul de echipament militar și de trupe de care dispune fiecare țară, precum și situația financiară, geografia și resursele disponibile, informații care pot fi imperfecte. În special, clasamentul evaluează armatele doar din punct de vedere convențional, trecând cu vederea capacitatea de atac nuclear a unei țări.

Global Firepower pretinde că utilizează peste 60 de factori pentru a genera un PowerIndex, un scor mai apropiat de zero indicând o armată mai puternică. (Global Firepower nu explică exact cum anume sunt cântăriți factorii unul față de celălalt sau cum funcționează „formula sa internă”).

Mai jos este o prezentare a celor mai bune 10 de armate din lume, conform acestui clasament, cu câteva informații despre fiecare națiune.

Italia

Global Firepower a clasat Italia în top 10 în domenii care includ flota de aeronave, numărul total de elicoptere, numărul total de avioane de atac și numărul total de portavioane. Acesta a precizat că Italia avea 404 elicoptere, inclusiv 58 de elicoptere de atac, și două nave de război portavioane în ianuarie 2023. Un raport GlobalData de la începutul acestui an a prognozat o creștere a cheltuielilor de la 31,6 miliarde de dolari la 38,5 miliarde de dolari între 2024 și 2028.

Franța

Global Firepower a clasat Franța pe locul nouă în clasamentul general. Națiunea europeană a fost în top 10 în domenii care includ flota totală de elicoptere și numărul de crucișătoare, precum și puterea totală a flotei de transport. Franța este, de asemenea, una dintre puținele națiuni care au în dotare un portavion – Charles de Gaulle. De asemenea, dispune de arme nucleare. Global Firepower a declarat că Franța avea 438 de elicoptere, inclusiv 69 de elicoptere de atac, și 10 crucișătoare în ianuarie 2023, ceea ce îi conferă un scor PowerIndex de 0,1848. Franța a avut în mod tradițional o prezență puternică în regiunea Sahel din Africa, unde a avut mai multe colonii.

În ultimii ani, a început să își reducă prezența acolo, deși aproximativ 5.000 de soldați francezi sunt încă staționați în bazele din Africa. Între timp, Rusia și China își dispută influența.

Japonia

Japonia are în continuare o armată puternică, în ciuda faptului că a renunțat la capacitatea de a purta un război în urma înfrângerii sale în cel de-al Doilea Război Mondial. Constituția Japoniei limitează foarte mult capacitatea acesteia de a folosi forța în străinătate, iar armata sa este cunoscută sub numele de Forțele japoneze de autoapărare. Global Firepower a clasat Japonia în top 10 în ceea ce privește forța flotei de avioane, forța totală a elicopterelor și forța flotei de vehicule blindate de luptă.

Fiind o națiune insulară, Japonia a fost cea mai bine clasată națiune în ceea ce privește porturile majore, iar cu patru portavioane de elicoptere s-a clasat pe locul al doilea în această categorie, precum și pe locul al doilea (după SUA) în ceea ce privește puterea flotei de avioane pentru misiuni speciale. În ultimele decenii, Japonia a investit doar aproximativ 1% din PIB-ul său în apărare, dar, mai recent, a început să își schimbe postura.

Global Firepower a precizat că Japonia avea peste 1.400 de avioane militare și peste 111.000 de vehicule în ianuarie 2023, cu un scor PowerIndex de 0,1711.

Pakistan

Pakistanul a urcat de pe locul nouă în clasamentul general în 2022 pe locul șapte pe listă în 2023. În timp ce Pakistanul avea peste 3.700 de tancuri, 1.400 de avioane militare, nouă submarine și 654.000 de militari activi în ianuarie 2023, Global Firepower a declarat că ascensiunea sa se datorează și faptului că clasamentul din acest an se concentrează mai mult pe resursele naturale și pe frontierele comune. Pakistanul are granițe comune cu Afganistanul, China, India și Iranul, ceea ce îl plasează într-o zonă tensionată a lumii.

Global Firepower a clasat Pakistanul în top 10 în domenii care includ populația totală disponibilă aptă pentru serviciul militar, forța de muncă militară activă totală disponibilă și forța totală a flotei de aeronave, cu un scor PowerIndex de 0,1694.

Coreea de Sud

Forța militară a Coreei de Sud nu este o surpriză, având în vedere tensiunile pe care le are de zeci de ani cu Coreea de Nord. Din 2021, Coreea de Nord a efectuat aproximativ 90 de teste strategice cu rachete de croazieră, Coreea de Sud fiind ținta sa cea mai evidentă într-un conflict real.

Din punct de vedere istoric, tensionate și ostile, relațiile dintre Coreea de Nord și Statele Unite s-au înrăutățit în ultimii ani, în condițiile în care SUA au desfășurat un sistem antirachetă și 29.000 de soldați în Coreea de Sud în cadrul unui pact de apărare reciprocă.

Global Firepower a clasat Coreea de Sud în primele șase locuri în ceea ce privește forța flotei sale de avioane, forța flotei de vehicule blindate de luptă și forța sa de elicoptere. Raportul mai arată că națiunea asiatică avea peste 133.000 de vehicule și 739 de elicoptere, inclusiv 112 elicoptere de atac, începând cu ianuarie 2023. Coreei de Sud i-a fost acordat un scor PowerIndex de 0,1505.

Marea Britanie

Global Firepower a declarat că poziția Regatului Unit a fost consolidată de punctele forte ale acestuia în ceea ce privește forța de muncă și forța aeriană, precum și de poziția sa financiară puternică. Portavioanele sale, HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales, sunt printre cele mai noi din lume.

De asemenea, dispune de arme nucleare, desfășurate prin intermediul flotei sale de submarine.

Marea Britanie este al treilea cel mai mare donator al Ucrainei, după SUA și UE, angajând 4,6 miliarde de dolari în ajutor militar de la începutul războiului. Ea continuă să fie un contribuabil important la NATO, respectându-și angajamentul de a cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare și vizând 2,5% până în 2030.

Global Firepower a clasat Marea Britanie în top 10 în domenii care includ numărul total de porturi și terminale comerciale disponibile, precum și forța totală a flotei de avioane cisternă aeriene, acordând țării un scor PowerIndex de 0,1435.

India

Punctul forte al Indiei constă în mărimea populației sale. Global Firepower a clasat India pe locul al doilea în ceea ce privește forța de muncă disponibilă, forța militară activă totală disponibilă și forța paramilitară. Potrivit raportului, forța de muncă disponibilă a Indiei era de peste 653 de milioane de persoane, 47% din populația țării, începând cu iunie 2023. De asemenea, a afirmat că India avea aproape 1,5 milioane de militari activi.

India a fost angajată în confruntări militare cu China în legătură cu frontiera comună. În timp ce China revendică aproximativ 90.000 de km pătrați de teritoriu în nord-estul Indiei, India afirmă că China ocupă 38.000 de km pătrați din teritoriul său în platoul Aksai Chin.

Global Firepower a acordat Indiei un scor PowerIndex de 0,1025.

China

China și-a crescut rapid puterea militară în ultimii ani, pe măsură ce își asumă un rol mai asertiv în afacerile mondiale. Global Firepower a clasat China pe primul loc la capitolele forța de muncă disponibilă și puterea flotei navale. China are un „avantaj distinct din punct de vedere economic și al forței de muncă și a pus un accent hotărât pe creșterea (în primul rând prin mijloace locale) a capacităților de război naval, aerian și terestru”, a declarat Global Firepower în ultimul său clasament.

Dacă această tendință continuă, a adăugat raportul, China „va deveni principalul adversar militar global al Statelor Unite”.

Tensiunile sunt în creștere în jurul Taiwanului, iar China a alimentat, de asemenea, tensiunile regionale prin revendicarea Mării Chinei de Sud ca teritoriu propriu și prin stabilirea unei prezențe militare pe multe dintre insulele sale mici.

Potrivit Global Firepower, China dispune de o forță militară disponibilă de peste 761 de milioane de oameni în aprilie 2023, alături de 50 de nave de război distrugătoare și 78 de submarine, printre multe alte mijloace militare. Global Firepower a acordat Chinei un scor PowerIndex de 0,0722.

Rusia

Deși reputația armatei sale a fost afectată de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia și-a păstrat locul al doilea în clasamentul Global Firepower. Invazia Rusiei în Ucraina „a evidențiat limitări cheie ale capacităților militare rusești, în ciuda avantajului său cantitativ în materie de forță de muncă și material (militar) față de Ucraina vecină”, a declarat Global Firepower. Acesta a adăugat că China se apropie de ocuparea locului al doilea.

Global Firepower a clasat Rusia pe locul al doilea în domenii care includ puterea totală a flotei de avioane și puterea totală a flotei de transport. Acesta a precizat că, în octombrie 2023, Rusia avea peste 4.100 de aeronave militare. Rusia s-a confruntat cu o serie de eșecuri militare de când a lansat invazia în Ucraina, pierzând cantități considerabile de echipamente – în special tancuri.

Eșecul său de a cuceri rapid Ucraina – un adversar mult mai slab – i-a determinat pe mulți să își reevalueze opinia despre capacitatea sa militară. În decembrie 2023, Rusia se afla în mare parte în defensivă în Ucraina, ținându-și la distanță inamicii cu o rețea formidabilă de tranșee și câmpuri minate, dar începând să lanseze mai multe atacuri decât în lunile anterioare.

În ciuda pierderilor sale la sol, forțele aeriene și marina Rusiei au evitat în mare parte daunele. De asemenea, Rusia deține cel mai mare stoc de arme nucleare din lume.

Global Firepower a acordat Rusiei un scor PowerIndex de 0,0714.

SUA

Armata Statelor Unite și-a păstrat locul incontestabil în fruntea clasamentului, deși eforturile Chinei au redus decalajul de-a lungul anilor. Global Firepower a declarat că SUA a ocupat primul loc deoarece „prezintă cifre impunătoare în categoriile cheie de materiale, financiare și resurse”. SUA a primit un scor PowerIndex de 0,0712. Națiunea este lider mondial din punct de vedere tehnologic, se arată în raport.

SUA se află pe primul loc în multe domenii din clasamentul Global Firepower, cu 92 de crucișătoare și 11 portavioane în flotele sale. Puterea sa aeriană include 13.300 de avioane și 983 de elicoptere de atac în iulie 2023, plasând-o confortabil pe primul loc în lume.

De asemenea, are de departe cel mai mare buget de apărare, de peste 750 de miliarde de dolari, mai mult decât triplu față de cel al Chinei, aflată pe locul al treilea.

Ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, SUA au desfășurat încă 20.000 de soldați în Europa, ajungând la un total de peste 100.000 de soldați pe întregul continent.

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/VIDEO/ Dispariția tinerei însărcinate, învăluită în mister? Șoferul mașinii de ocazie ar fi lăsat-o la nici un km de unde a luat-o
/VIDEO/ Dispariția tinerei însărcinate, învăluită în mister? Șoferul mașinii de ocazie ar fi lăsat-o la nici un km de unde a luat-o
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău

/VIDEO/ Au ajuns în cartea recordurilor: 353 de balerine au stat în același timp pe vârfuri, timp de un minut

missing
18 aprilie 2024, ora 18:36

Peste 350 de balerine au doborât recordul mondial de dans pe vârfuri într-un singur loc. S-a întâmplat la New York, unde dansatoarele au reuşit să stea în această poziţie timp de un minut.

„Începem! Trei, doi, unu!”

În timp ce balerinele stăteau în vârfuri și își schimbau rapid greutatea de la un picior la altul, pe fundal răsuna muzica lui Piotr Ceaikovski. Printre dansatoare au fost eleve cu vârste cuprinse între 9 și 19 ani, precum și balerine profesioniste. Fetele au venit din mai multe state americane, dar şi din ţări precum Japonia, Germania sau Portugalia.

„Cred că este extraordinar cum ne-am putut aduna din toate colțurile lumii pentru a atinge un scop”

„Am fost foarte entuziasmată să fiu înconjurată de dansatoare minunate și să facem un lucru pe care nu foarte mulți îl pot face în afara acestei comunități de dans”.

 „A fost nevoie de putere fizică pentru că am avut multe repetiții și degetele de la picioare mă dureau, dar nu a fost chiar așa rău”.

De această dată, balerinele au doborât recordul din 2019, când pe vârfuri au stat timp de un minut 306 balerine.

Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram