Șeful Organizației Națiunilor Unite avertizează asupra unei „ere a haosului”, în condițiile în care Consiliul de Securitate al ONU rămâne puternic divizat în legătură cu războiul Israelului în Gaza. Antonio Guterres afirmă că divizarea din cadrul Consiliului de Securitate al ONU este „periculoasă”. Declarațiile au fost făcute în fața Adunării Generale a organizației în cadrul prezentării priorităților sale pe 2024.
Guterres s-a declarat „deosebit de alarmat” după ce Israelul a declarat săptămâna trecută că intenționează să își concentreze asaltul militar din Gaza asupra orașului Rafah din sud, unde peste un milion de persoane au căutat adăpost, scrie Aljazeera.
„O astfel de acțiune ar crește exponențial ceea ce este deja un coșmar umanitar cu consecințe regionale incalculabile”, a declarat el miercuri în fața Adunării Generale a ONU.
„Este timpul pentru o încetare imediată a focului umanitar și pentru eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor”, a adăugat el.
În discursul său de miercuri, Guterres a cerut, de asemenea, reforme în Consiliul de Securitate, care nu a reușit să ajungă la un acord asupra unei poziții comune privind războiul din Gaza, în ciuda apelurilor mai multor agenții ONU pentru o încetare urgentă a focului.
„Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite - principala platformă pentru chestiuni legate de pacea globală - este blocat de fisuri geopolitice”, a spus el.
„Aceasta nu este prima dată când Consiliul este divizat - dar este cea mai gravă. Disfuncția de astăzi este mai profundă și mai periculoasă”, a avertizat Guterres.
Acesta a adăugat că, spre deosebire de perioada Războiului Rece, când „mecanisme bine stabilite au ajutat la gestionarea relațiilor dintre superputeri" au dispărut „în lumea multipolară de astăzi”.
„Lumea noastră intră într-o epocă a haosului... un haos periculos și imprevizibil, cu impunitate totală”, a avertizat el.
Șeful ONU i-a îndemnat pe liderii mondiali să profite de oportunitatea „Summitului viitorului”, care va avea loc în septembrie la New York, în marja Adunării Generale anuale, pentru a „modela multilateralismul pentru anii care vor urma”.
El a menționat, de asemenea, că, în timp ce conflictele cresc la nivel mondial și nevoile umanitare sunt „la un nivel record”, finanțarea nu „ține pasul”.
Forțele israeliene au lansat un asalt devastator asupra Gaza cu scopul de a „distruge” Hamas, ca răspuns la atacul grupului palestinian asupra sudului Israelului la 7 octombrie. Cel puțin 1.139 de persoane au fost ucise în atacul Hamas.
De atunci, Israelul a bombardat fără încetare teritoriul și a lansat o invazie terestră, lăsând o mare parte din Gaza în ruine.
Cel puțin 27.708 persoane au fost ucise în urma atacului israelian, potrivit autorităților palestiniene din Gaza, iar peste 80% din populație a fost strămutată.