Guvernul alocă 50 milioane de lei, din Fondul de intervenție pentru a acorda ajutor financiar de urgență pentru fermierii afectați de unele calamități naturale, înregistrate în anul 2023. O decizie în acest a fost aprobată miercuri, 31 ianuarie, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).
Solicitarea Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a fost făcută la 16 ianuarie, menționând că toți cei 405 agenți economici vizați, dețin acte de constatare a pagubelor.
Dintre aceștia, 392 sunt crescători de porumb, iar alți 13 - sunt agricultori din nordul țării care au înregistrat pagube considerabile pe terenurile agricole după furtunile și grindina din 25 și 26 iulie 2023.
În urmă cu câteva zile, agricultori au amenințat, din nou, cu proteste. Mai mulți fermieri din raionul Cahul au semnat un demers către autorități în care cer să se ia măsuri de urgență pentru a evita falimentul lor. Ei spun că Comisia specială creată de Ministerul Agriculturii nu funcționează, iar în prezent nu au bani pentru lucrările de primăvară, care trebuie să înceapă peste câteva săptămâni.
În demersul lor către Guvern, Parlament și Președinție, agricultorii din Cahul cer introducerea până la 31 decembrie 2024 a unui moratoriu la calcularea penalităților către bănci și intervenția Băncii Naționale.
Totodată, ei mai cer alocarea compensațiilor de cel puțin 2000 de lei la hectar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui și admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.